Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 26. jan. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 26. jan.

V oddaji Dobro jutro bomo tokrat govorili o pomembnih in manj pomembnih knjigah, ki so jih skozi zgodovino pisali monarhi in svetovni voditelji. Spomnili se bomo Mednarodnega dne spomina na žrtve holokavsta, z Zavodom Mars se bomo pripravljali na Prešernovanje, dietetik bo razložil po kakšni prehrani naj posegamo v času perimenopavze in andropavze, obiskali bomo Festival znanosti in se z otroci lotili znanstvenih eksperimentov. Povabili pa vas bomo tudi na opero Carmen, kjer bo v glavni vlogi nastopila romunska mezzosopranistka Ramona Zaharia.

Sredi leta 1979 je izšla pesem z naslovom Video Killed The Radio Star dvojca The Buggles. Režiser Peter Juratovec in voditelj Dario Diviacchi sta poziv vzela še kako zares. Samo dobrega pol leta kasneje sta na TV Koper/Capodistria v eter spustila oddajo Alta Pressione, ki se je kasneje preoblikovala v Videomix in sprožila revolucijo. Dario Diviacchi je tako samo po nekaj oddajah postal heroj cele generacije, kar je šlo v nos marsikomu na estradnem in političnem parketu. Postal je Slovenec leta, voditelj Melodij morja in sonca, oddaja Videomix pa je bila izglasovana za oddajo leta, dokler ga »konkurenca« na silo ni utišala.

Nehotno, nenadno, ponavljajoče se mežikanje, smrkanje, obrazne grimase in trzanje glave je le nekaj tikov, ki so v otroštvu in mladostništvu precej pogosti in večinoma prehodni. Če ima nekdo več gibalnih tikov in vsaj enega glasovnega najmanj eno leto, govorimo o Tourettovem sindromu.
Čeprav tiki ne vplivajo na intelektualne zmožnosti posameznika, ga lahko ovirajo in stigmatizirajo, posebej ko gre za hujše, bolj moteče tike, denimo cviljenje, preklinjanje, samopoškodovalno vedenje. Spoznajte Tina, Izo in Roka, katerih osebnosti in življenje ne krojijo le tiki, temveč tudi njihovi talenti, želje, družine, prijatelji. O vzrokih, posledicah in zdravljenju tikov pa več tudi strokovnjakinji. Scenarij: Milica Prešeren, režija: Božo Grlj.
Film TIKI je del dokumentarne serije Posebne zgodbe. Ta daje glas posameznikom z izkušnjo telesne ali duševne bolezni, razvojnih in drugih življenjskih težav. Posebne zgodbe so tudi zgodbe tistih, katerih življenje zaznamujejo različni izzivi, spoznanja in na prvi pogled obrobni dogodki, ki odpirajo vprašanja in spodbujajo k razmisleku. Osebne zgodbe dopolnjujejo znanstvena dognanja, besede strokovnjakov. Urednica serije je Milica Prešeren, nastaja pa v Uredništvu izobraževalnih oddaj Kulturno-umetniškega programa TV Slovenija.

Že 14 zapored v Cankarjevem domu. Z gosti Modrijani, Maroltovkami, Dado Kladenik, Tonijem Sotoškom z družino in harmonikarji in AFS France Marolt.
Koncert v dveh delih, ki ga je vodila Lara Jankovič. Bogat z ljudsko pesmijo, slovenskimi popevkami in plesom.

Duhovnik, pisatelj, doktor literarnih ved in redovnik kapucinov Karel Gržan se ob duhovniškem delu ukvarja tudi s problematiko hrematizma.

Karel Gržan se je rodil leta 1958 v Celju, po končani srednji šoli je vstopil v red bratov kapucinov. Končal je Teološko fakulteto. Leta 2003 pa je na FF v Ljubljani opravil doktorat s področja literarnih ved. Leta 1997 je ustanovil Don Pierinovo komuno, prvo in edino tovrstno dekliško skupnost v Sloveniji za zdravljenje odvisnosti. Zanimajo ga različna področja, med drugim tudi zgodovina. Protagonist dokumentarnega portreta z naslovom Vstanimo v suženjstvo zakleti je bil izbran z razlogom: edini v Sloveniji se ukvarja s hrematizmom, to je konceptom, znanim že iz antike, ki iz etičnih razlogov obsoja kopičenje bogastva in bogatenje posameznikov. Gržanova razlaga je tako izvirna in samosvoja, da je zamikala tudi filmske ustvarjalce. Pater Karel Gržan je avtor tridesetih literarnih, strokovnih in poučnih knjig. Portret je nastal ob njegovi 63-letnici in 27-letnici literarnega delovanja. Zakaj je na svetu toliko revnih? Zakaj ima osem najbogatejših ljudi na svetu toliko bogastva kot polovica vsega prebivalstva na Zemlji? Kdo, kako in zakaj nas manipulira in nas s pomočjo medijev, znanj in tehnologije drži v stanju, v katerem to sprejemamo kot samoumevno? V nasprotju z večino, ki je po svetu resneje angažirana na tem področju, Karel Gržan poleg analize ponuja tudi možne rešitve za izhod iz te situacije.
Dokumentarni portret je nastal v produkciji producenta Casablanca za RTV Slovenija, scenarista sta bila Peter Povh in Zdenko Kodrič, režiser pa Boris Jurjaševič.

Slovenska zakonodaja termina sovražni govor ne uporablja. Zato pa slovenska ustava prepoveduje spodbujanje k neenakopravnosti in razpihovanje sovraštva in nestrpnosti. Podobna dejanja kot kazniva opredeljuje tudi Kazenski zakonik. A če nekaj ni kaznivo, še ne pomeni, da je moralno in družbeno sprejemljivo. Širjenje sovraštva ni nekaj novega, se pa to zaradi digitalnih medijev in družbenih omrežij danes precej hitreje širi kot nekoč. Če spornih izjav in neprimernih objav ne obsodimo, te postanejo nekaj običajnega in sprejemljivega. Več v oddaji Na kratko!

Jura je gorska veriga med Francijo in Švico. V tamkajšnjih dolinah uspeva pelin, grenka rastlina, iz katere že več kot 200 let destilirajo absint, čeprav sta bili do leta 2005 njegova pridelava in prodaja v Franciji in Švici prepovedani, saj je veljalo, da uživanje absinta povzroča norost in slepoto. Vendar pri absintu ni nevaren pelin, temveč visoka vsebnost alkohola.
Francis Martin je v vasi Boveresse kuhal absint že v času, ko je bilo to še prepovedano. Po legalizaciji je odprl majhno destilarno, zdaj je podjetje prevzel sin Philippe, ki se očetov uspeh trudi nadgraditi z novo različico žganja. Absint pa ni le pijača, uporabite ga lahko za izboljšanje številnih jedi, kot so postrvi, sladoledni sufle ali klobase, pri čemer glavno vlogo igrajo aromatična zelišča v absintu.

ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Lorenz Findeisen

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Inženirka leta 2022 je Rosana Kolar, ena redkih ženskih letalskih mehaničark. Obiskali smo jo v podjetju Adria tehnika, kjer servisira letala. Predstavljamo še novo napravo na Inštitutu Jožef Štefan, mašniško spektrometer, s katerim bodo iskali škodljive snovi, recimo v hrani in prehranskih dodatkih.

V Magnetu bomo pred glasbenim slovesom obiskali zasedbo Zmelkoow, iz Beograda pa se bodo oglasili člani skupine Joker Out, ki so bili na podelitvi glasbenih nagrad Mac Awards. Pogledali bomo tudi med najvišje zvezdnice Hollywooda.

Elena in Lila sta zdaj že najstnici, a njun odnos je skrhan. Lila preživlja dneve v delavnici, kjer pomaga očetu in bratu Rinu, ali se druži s Carmelo, Elena pa se posveča šoli. Nekega dne razvpita brata Solara zvlečeta Antonievo sestro Ado v avto in jo odpeljeta. Ko se vrnejo, se Antonio razjezi, brata Solara pa ga grdo pretepeta. Elena se vpiše v knjižnico in kmalu dobi vabilo na podelitev nagrad za najzvestejše bralce. Na prireditvi ugotovi, da Lila strastno prebira knjige. Elena po podelitvi poklepeta z učiteljico Olivierovo, ki jo prepričuje, da se mora vpisati na licej. Naslednji dan se Elena in Pasquale odpravita k Lili v delavnico, da ji odneseta knjižne nagrade. Po Pasqualejevem odhodu Lila in Rino pokažeta Eleni svoj skrivni projekt.

L'AMICA GENIALE (I.) / My Brilliant Friend (I.) / Italija / 2018
scenarij: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Saverio Costanzo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Gaia Girace, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco, Elisa Del Genio, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa, Antonio Milo, Alessio Gallo, Valentina Acca, Antonio Buonanno, Dora Romano

V enem od ljubljanskih klubov je nastopila zanimiva zasedba odličnih jazzovskih glasbenikov: Jani Moder (kitara), Marko Črnčec (klaviature), Jani Hace (bas), in Ratko Divjak (bobni). Predstavili so svoje avtorske skladbe: Raletando, Lobster (Jani Moder), Hakuna Matata, Piano (Marko Črnčec) ter Funky Business (Jani Hace).

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov