Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 2. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 2. feb.

Počitniško Dobro jutro vas bo spomnilo, da se ob polnoči, s kurentovim skokom, začnejo letošnja kurentova opravila. Na ta dan si kurenti prvič nadenejo zvonce, zaplešejo ob ognju in začnejo s svojim poslanstvom, mi pa vas bomo opremili z informacijami, kdaj na Ptuj, če želite zabavo ali ogled kakšne izmed pustnih povork. Dokler kurenti ne odženejo zime, pa je dobro vedeti kako pripraviti avtomobil in kako ga obvladovati v težkih zimskih razmerah, zato bo inštruktor varne vožnje pri AMZS podal nekaj nasvetov. Obiskala nas bo tudi ena naših najuspešnejših judoistk, Tina Trstenjak, ki je pred kratkim končala profesionalno športno kariero in mariborski reper EMKEJ, ki je pred dnevi v Sodnem stolpu s prijatelji glasbeniki ustvaril akustični koncert.

Glavno vodilo prekmurskega družinskega podjetja Roto, ki ga danes uspešno vodi že tretja generacija družine Pavlinjek, so razvoj, inovacije ter zelena, trajnostna in digitalna proizvodnja. V osmih proizvodnih podjetjih 550 zaposlenih proizvaja več kot 4.000 izdelkov iz polimerov za čiščenje voda, gradbeništvo, vrt, kmetijstvo, šport, avtomobilsko in drugo industrijo. V lastnem razvojnem centru v povprečju razvijejo 3 nove izdelke na teden, že več kot 70 odstotkov izdelkov pa izdelujejo iz recikliranih materialov; prvi na svetu so izdelali kajak iz 100-odstotne odpadne embalaže. Njihov paradni izdelek je inteligentna čistilna naprava, s katero podjetjem in posameznikom pomagajo pri samooskrbi z vodo in zmanjševanju vodnega odtisa. Stranke imajo po vsem svetu; trenutno izvažajo v 65 držav, vsako leto pa vstopijo vsaj na tri nove trge. V oddaji pa tudi o evropskem projektu Misija Mlada kohezija, kjer predstavljamo ekskluzivne zgodbe o podjetnosti mladih iz različnih evropskih držav, objavljene samo v oddaji Podjetno naprej.

Četrta sezona zabavne in poučne dokumentarne serije z naslovom Kdo se boji slovenščine ponuja nove tri dele, v katerih odkrivamo mladim privlačne načine raziskovanja maternega jezika.
V prvem delu, ki bo na sporedu 1. februarja, se bomo prepustili čarobnosti pripovedovanja. Naš šolski sistem nagovarja zlasti učence, ki radi berejo, medtem ko se otroci, ki si vsebino lažje zapomnijo s poslušanjem, ali tisti, ki potrebujejo praktično izkušnjo, lahko počutijo odrinjene na rob. Tako opozarja profesor slovenščine dr. KLEMEN LAH in dodaja, da ne pozna otroka, ki ne bi rad poslušal doživetega pripovedovanja, temu pa naš šolski sistem namenja premalo pozornosti.
Pridružili smo se učencem OŠ Tinije in z njimi prisluhnili napeti pravljici, ki jo je pripovedovala pesnica in pisateljica ANJA ŠTEFAN; drugošolci OŠ Koseze so ob pripovedovalki ŠPELI FRLIC sami sestavljali in si pripovedovali zgodbe; izjemen pomen pripovedovanja in poslušanja poudarjata tudi igralka JANJA MAJZELJ in glasbenik BOŠTJAN GOMBAČ, pritrjuje pa jima prvošolka ADA, ki najlažje zaspi, kadar ji mami TEJA prebere pravljico za lahko noč.

Ob obtožbah zaradi spolnih zlorab je dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo, patra Marka Rupnika pozvala, naj vrne Prešernovo nagrado, saj za odvzem najvišjega državnega odlikovanja na področju umetnosti ni pravne podlage. Rupnik je bil nagrajen leta 2000, kot tudi pesnica Svetlana Makarovič, ki je takrat nagrado zavrnila, saj je po njenem mnenju »Rimskokatoliška cerkev ugrabila in zlorabila nagrado s tem, da je razbila sam statut te nagrade«. Trenutno veljavni Zakon o Prešernovi nagradi iz leta 2017 ne predvideva postopka za odvzem Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Ali bi ga bilo treba spremeniti? Ali je mogoče ločiti umetniški opus od življenja in dejanj umetnika? Objavljen bo tudi intervju z dr. Jožefom Muhovičem, predsednikom Upravnega odbora Prešernovega sklada.

Gostje: Ema Kugler, Ira Ratej, dr. Janez Bogataj, Edi Berk.
Urednica oddaje: Nina Jerman

Koncert »Ne sveti zvezda v noč svetleje«, je koncert Avsenikovih melodij, ki jih Ansambel Saša Avsenika izvede z vokalnimi gosti, ki so zaznamovali slovensko glasbeno sceno. S pomočjo razširjene pevske in instrumentalne zasedbe na odru, tako ansambel obogati tipičen Avsenikov kvintetovski zvok z zvenom dodatnih instrumentov, ki niso ravno tipični za narodno-zabavno glasbo. Zaradi odmevnosti prvega koncerta 2018, ki je postregel s kar nekaj glasbenimi presežki, so se v Ansamblu Saša Avsenika odločili, da koncert v letu 2022 ponovno obudijo. Tokrat so v goste povabili Magnifica, Nino Pušlar, Amayo – Majo Keuc, Bojana Cvjetićanina, Kvatropirce, Nuško Drašček in Dejana Vunjaka, ki so skupaj z ansamblom izvedli Avsenikove skladbe, katere nosijo čudovita besedila Elze Budau, Marjana Stareta, Alfija Nipiča, dr. Ferryja Souvana in drugih mojstrov slovenske lirike.

Videli bomo skrajšano verzijo koncerta.

Akademski slikar Milan Klemenčič je že leta 1910 v Šturjah pri Ajdovščini ustvaril Malo marionetno gledališče.

Kasneje je osrednji portretiranec dokumentarnega filma Mojster in njegov Gašper s svojim dolgoletnim delovanjem postavil temelje slovenskemu lutkovnemu gledališču, ki se lahko primerja s področnimi evropskimi gledališči z veliko daljšo tradicijo.
Že pred prvo svetovno vojno je Milan Klemenčič napisal program o ustanovitvi pravega lutkovnega gledališča na Slovenskem, objavil pa ga je šele po vojni, ko je Ljubljana dobila Slovensko marionetno gledališče. Postal je vodja gledališča, izdelal je tudi lutke in sceno, prevedel besedila za predstave ter izbral igralce. Gledalci so bili navdušeni nad predstavami in nad njegovim znamenitim likom Gašperjem, ki ga je Klemenčič prevzel iz besedil Franca Poccija. Gašper, nemirni duh, ki za vsako stvar najde pravi odgovor, je postal njegov spremljevalec in je tudi v tem primeru rdeča nit portreta.
Deset let se je nato Klemenčič posvečal samo slikanju, zatem pa se je odločil, da bo ustvaril svoje lastno gledališče. Ljudi je povabil na svoj dom na predstavo Sovji grad. Vse je sam tako natančno izdelal, da so figurice pred gledalci dobesedno oživele. Sledila je predstava Doktor Faust, ki pomeni vrh njegove lutkovne umetnosti. Predstava je še danes na repertoarju Lutkovnega gledališča Ljubljana. Je dragocen dokument časa in žlahten delček zakladnice slovenske kulturne dediščine.
Milan Klemenčič je bil tudi prvi, ki se je pri nas preizkusil v barvni fotografiji, lahko pa ga štejemo tudi med prve scenografe in kostumografe. Dokumentarno pripoved je skupaj s strokovnim sodelavcem Matjažem Lobodo zasnovala Magda Lapajne, ki je napisala scenarij in film režirala.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

V tokratni oddaji bomo povezali prihodnost s preteklostjo. Najprej s slovitim Volkswagnovim kombijem, posodobili ga bomo s testom novega multivana, v moderni hibridni izvedbi, pa tudi s še bolj modernim električnim kombijem, ki sliši na ime ID.buzz. Le- tega smo vozili po čudoviti danski prestolnici. Govorili bomo tudi o Renaultovem meganu, ki je po novem stoodstotno električen, pika na i oddaje pa bodo BMW-jevi motocikli, ki so kljub modernejši tehniki videti kot klasiki ameriškega Harley-Davidsona.

Igralka Joanna Lumley obišče Pariz, Rim in Berlin, a se ne ustavi zgolj ob očitnih Eifflovem stolpu, Koloseju in Brandenburških vratih. Veličastnim mestom zleze pod kožo in razkrije njihove različne obraze.

1. del: Pariz
V prvem delu nam Joanna Lumley razkaže Pariz. Ogleda si obnovo katedrale Notre-Dáme in gojenje čebel na pariških strehah, obišče trgovino z arhivsko visoko modo in shod za ženske pravice ter spozna lastnico znamenite pariške knjigarne in plesalke kankana.

JOANNA LUMLEY’S GREAT CITIES OF THE WORLD / Velika Britanija / 2021 / Režija: Zoe Dobson

Michele Durello, Nicholas Perla in Matteo Falchetti so 19-letni fantje, ki v mestecu Todi v Umbriji obiskujejo najstarejšo kmetijsko srednjo šolo v Italiji.
Michelejeva teta Anna Maria za bodoče maturante pripravlja več tradicionalnih umbrijskih jedi. Med drugimi značilno pogačo torto al testo in pečene golobe s prav posebno omako.
Med izletom na planoto Castelluccio pa trije prijatelji spoznajo še eno umbrijsko specialiteto, farrecchiato, ki jo pripravljajo iz grahove moke z oljčnim oljem in inčuni.

ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtorja: Cristina Ricci in Stefan Pannen

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V oddaji najprej o projektu Protect Proteus, s katerim želijo v Postojnski jami ozaveščati o pomenu človeške ribice. Posebej zanje so razvili podzemni laboratorij, saj so izjemno občutljive. Trenutno imajo 57 mladih človeških ribic. In še o denarju, ki ga iz proračuna namenimo znanosti. Z novim zakonom o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je začel veljati lani, se bo postopno povečeval delež proračunskih sredstev, namenjen znanosti. Agencija za raziskovalno dejavnost ima tako letos na voljo 329 milijonov evrov, kar je 20 odstotkov več kot lani.

V Magnetu danes s Ferijem Lainščkom in Bernardo Žarn o novi knjigi »Petelinje jajce« in o bralnih navadah. Razkrili bomo tudi, katera hollywoodska igralka se prvič v več kot 40-letni igralski karieri veseli nominacije za oskarja.

Čevlji Cerullo se ne prodajajo tako dobro, kot so Rino, Fernando in Stefano pričakovali, zato sklenejo, da bodo za pomoč prosili Solarove, ki imajo vpliv tudi v bogatejših predelih mesta. Solarovi privolijo, a v zameno zahtevajo, da je Silvio priča na Stefanovi in Lilini poroki. Lila o tem noče niti slišati in grozi, da se sploh ne bo poročila, češ da je Stefano izdajalec. Elena v šoli zabrede v težave, ker ugovarja profesorju verouka. Ko se zadeva razreši, jo Nino prosi, da za manjši časopis napiše krajši članek o sporu z duhovnikom. Končno napoči poročni dan, ki pa se za Eleno in Lilo slabo konča.

L'AMICA GENIALE (I.) / My Brilliant Friend (I.) / Italija / 2018
scenarij: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Saverio Costanzo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Gaia Girace, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco, Elisa Del Genio, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa, Antonio Milo, Alessio Gallo, Valentina Acca, Antonio Buonanno, Dora Romano

Senzibilno in z veliko estetike želimo soočiti različne plesne umetnosti s televizijskim jezikom. Pričenjamo z baletom in z vrhunskima baletnima plesalcema Ano Klašnja in Petrom Dorčevskim. Ob kultiviranem, baletnem gibu telesa, razkritem do potankosti, razmišljata o večnih vprašanjih: »Kaj je zame balet – danes? Kdo sem jaz?« …
Urednica Danica Dolinar, avtor izvirne glasbe Slavko Avsenik ml., režiser Aleš Verbič.

V okviru Festivala Ljubljana je v poletnem gledališču Križanke nastopil harmonikar in skladatelj Marko Hatlak z zasedbo FUNtango. O zasedbi skladatelj pravi, da njeno ime namiguje na »strastno in brezkompromisno« umetnost. Večer je bil namenjen glasbi enega od najslavnejših bandeonistov, argentinskega glasbenika Astorja Piazzolle. Zasedbo vrhunskih glasbenikov, ki jo poleg Marka Hatlaka sestavljata jazzovski pianist Marko Črnčec in kontrabasist Luka Gaiser, je tokrat dopolnil izjemen violinist s klasičnih koncertnih odrov Benjamin Ziervogel. Pri izvajanju skladateljevih vokalnih del pa sta se jim na odru pridružila svetovno znana mezzosopranistka in basbaritonist slovenskih korenin, ki sta del življenja preživela v Argentini, Bernarda in Marcos Fink. Vabljeni k ogledu prvega dela koncerta.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov