Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 10. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Pet, 10. feb.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Železo je bistven element za vse žive organizme. Človeško telo ga za pravilno delovanje nujno potrebuje, vendar ga ni sposobno samo proizvajati.
Pomanjkanje železa spada med najpogostejše pomanjkanje hranil na svetu. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je približno dve milijardi ljudi po vsem svetu slabokrvnih, večinoma zaradi pomanjkanja železa. Zakaj nam primanjkuje železa, kako ga lahko dobimo v telo in ali ga je lahko preveč?

Predstavljamo svetovna prvaka v sledenju, belgijsko ovčarko Ello in njenega vodnika Tomaža. Obiskali smo nemškega ovčarja Sida, kateremu lastnik ni postavil zgolj pasje ute, temveč pravo vilo. Ob Mednarodnem dnevu mokrišč govorimo o pomenu teh ogroženih ekosistemov za ptice. Svetujemo, kako lahko poškodbe in rane naših živali oskrbimo z medom. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

KANDIRANJE KIVIJEV
Februarja na toplem že lahko sejemo papriko in čilije. V kleteh in shrambah redno pregledujemo lanski pridelek. Če je treba, ga sproti predelamo. Marjan Kolegnik, ki nam je kivi predstavil že v več okusnih oblikah, se tokrat loteva kandiranja.

DNEVNIK LASTNIH IZKUŠENJ: PEČEN OHROVT
Kar umetnost je zdajle najti kaj užitnega v naravi. A že babice so znale, tudi izpod snega, nabrati brste ohrovta. Z nekaj dodatki lahko ustvarimo pravo zelenjavno poslastico. Popečen ohrovt je odličen vsaj malo ohlajen, lahko pa ga, hladnega, uživamo še kak dan ali dva.

LIOFILIZACIJA SADJA IN ZELENJAVE
Pri liofilizaciji hrano pri minus 30 stopinjah Celzija zamrznemo in hkrati posušimo pri znižanem tlaku. Pridelki ohranijo okus in za naše telo nujne organske snovi. Tako shranjevanje je čedalje dostopnejše tudi običajnim Zemljanom, prvotno pa so ga uporabljali za astronavte.
navrtu@rtvslo.si

V petek se bodo biatlonke pomerile v sprintu. Krog favoritinj je zelo širok. Poleg odličnega streljanja bo potreben hiter tek, v katerem blestijo domačinka Denise Herrmann-Wick, Norvežanka Marte Olsbu Røiseland in Švedinja Elvira Öberg. Anamarija Lampič je letos prav tako že dvakrat presenetila s petima mestoma.

Na odru Kina Šiška so se aprila 2014 s koncertom poklonili Tomažu Pengovu.
Hommage Pengov, o preminulemu kantavtorju, ki je v svoji več kot tridesetletni karieri posnel več albumov in se dokazal kot izvrsten kitarist in pisec besedil. Pisal je glasbo za nekatere slovenske filme, sodeloval z zasedbama Salamander in Mladi levi, v letu 1997 pa je za svoje ustvarjanje prejel Ježkovo nagrado.
Glasbeno pot je začel s preigravanjem pesmi Boba Dylana v poznih šestdesetih letih, 1973 pa izdal prvo ploščo Odpotovanja. Albumu so sledili še Pripovedi, Rimske ceste, Biti tu, Koncert ter Drevo in zvezda.
Njegove pesmi bodo ponovno zazvenele v izvedbah Bogdane Herman, Jerka Novaka, Lada Jakše, Jerka Novaka, Boruta Činča, Bojane Drobež, Igorja Leonardija, Polone Kasal in Polone Janežič, Boštjana Narata, Severe, Vlada Kreslina in drugih.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Hiša unikatnih detajlov smo jo poimenovali. Osnovni dizajn interijera je sicer temeljil na črno beli kombinaciji, vendar se je lastnica kot športna in modna navdušenka brez oklevanja odločila vnesti tudi nekaj intenzivnejših barv. S pomočjo arhitektke pa so si uredili še zunanji del, ki prav vabi k preživljanju časa na prostem.
Za stanovanja v blokih se marsikomu zdi, da ima človek ob morebitni prenovi na veliko koncih zvezane roke. V mestu ob Dravi smo ugotovili, da stene ne predstavljajo mej, če je v glavi polno idej. Pobliže predstavimo stanovanje, polno vrhunskega dizajna in drznih rešitev.
Dvajset let že »zori« vrt na Gorenjskem. Lastnica spoštuje naravo, zato je izbrala sonaravno vzgojo rastlin. Okrasni vrt je zasnovala po zgledu angleških okrasnih vrtov, s pomočjo moževih rok pa nastane veliko koristnega in lepega.

Komedija in romanca. Gergo je mlajši intelektualec, samski in ima mamo Emmo, ki trpi za boleznijo srca. Vsi v okolici mislijo, da ji je preostalo še malo življenja. Mama si pred smrtjo želi imeti vnučka. Gergo nikakor noče zagreniti maminih zadnjih dni, zato se speča s pet mesecev nosečo sosedo Saci in jo prosi, naj pred mamo odigra njegovo nosečo partnerko. Saci pristane, nato se skupaj z Gergom odpravita na obisk v bolnišnico k Emmi. Vse lepo in prav, a kaj ko se potem zgodi, da najdejo srce za mamo. Emma zato sčasoma ozdravi, Gergova laž pa ostane in vztraja še naprej. Gergo in Saci ne moreta nič drugega kot še naprej igrati vlogo mamice in očka…

SEVELED / NEITHER WITH YOU / MADŽARSKA / 2019
Režija: Dénes Orosz / Scenarij: Dénes Orosz, Zsuzsi Várady / Igrajo: Béla Mészáros, Réka Tenki, Juli Básti, Máté Mészáros, Judit Rezes, Luca Bercovici, György Cserhalmi, Gyula Bodrogi, Áron Molnár, Bori Boldoghy, Eszter Ónodi, Péter Telekes, Hajnalka Szakács, Anna Pálmai, Zsolt Dér …

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Gospodarstvo vsak petek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja gospodarstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

V Magnetu smo se ob novem petkovem odmerku melodičnega housa RH 202 družili z DJ-jem Timom Urbányo. Pogledali pa smo tudi na Sanremo in ga pokomentirali z voditeljico Oriano Girotto.

Bes
Po počitnicah na Ischii se Elena oddalji od Lile in Nina in se posveti šoli. Uspešno opravi maturo in profesorica ji predlaga, naj se vpiše na Višjo normalko v Pisi. Pinuccia pove Eleni, da Lila po novem dela v trgovini s čevlji, zato jo Elena nekega dne med sprehodom po mestu obišče in ugotovi, da Liline zveze z Ninom še ni konec. Lila ji zaupa, da bi rada zapustila Stefana in šla živet z Ninom. Antonio se predčasno vrne iz vojske zaradi duševnih težav. Ker ne more najti dela, se za pomoč obrne na Solarove.

L'AMICA GENIALE (II.) / My Brilliant Friend (II.) / Italija / 2019
scenarij: Saverio Costanzo, Elena Ferrante, Laura Paolucci, Francesco Piccolo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Giovanni Amura, Gennaro Di Stefano, Francesco Serpico, Alessio Gallo, Valentina Acca, Anna Rita Vitolo

Dokumentarni film o prvi plošči znamenite skupine Buldožer.

Skupina Buldožer je na svojem prvencu Pljuni istini u oči, ki ga je objavila leta 1975, predstavila edinstveno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov, od rocka do alternativnega popa in jazza. Tako z ovitkom kot vsebino je prinesla nekaj povsem drugačnega od prevladujočih trendov na jugoslovanski popularno glasbeni sceni sredi sedemdesetih let. Njeni odrski nastopi so bili manične eksplozije kreativne norosti, ki so publiko bodisi šokirale ali navduševale. Besedila so bila poezija ironije in absurdnosti, ki ji je navidezno manjkalo smisla, a so postala priljubljena in določene fraze so se prikradle v pogovorni jezik. Odnos skupine z mediji je bil že v času socializma, ko za PR še nismo slišali, zastavljen grandiozno in manipulatorsko. Njen prvenec Pljuni istini u oči je povzetek vsega naštetega. Ne le, da je beležil rekordno prodajo (preden je bil umaknjen iz prodaje oziroma prepovedan), album še po štirih desetletjih odmeva in navdušuje nove generacije glasbenikov. V dokumentarcu Varje Močnik člani skupine Buldožer, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine. Njihova pričevanja se prepletajo s fiktivnimi prizori, slikovnim materialom s plošče, arhivskim gradivom in animacijami. Vse skupaj ustvarja svež in surrealističen film, ne samo o legendarnem albumu, ampak tudi o aktualni družbi in času. Dokumentarec LP film Buldožer – Pljuni istini u oči je drugi v seriji filmov o ključnih ploščah, ki so pisale slovensko glasbeno zgodovino. Prvi je bil posvečen prvencu Pankrtov, plošči Dolgcajt (Igor Zupe, 2006), tretji pa prvencu skupine Laibach.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov