Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 14. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 14. feb.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

Ekipna tekma je v formatu paralelne preizkušnje na svetovnih prvenstvih od leta 2013. Prvi dve zlati medalji so osvojili Avstrijci, potem pa po vrsti Francozi leta 2017, Švicarji leta 2019 in nazadnje leta 2021 Norvežani.

V torek bo na sporedu moška preizkušnja na 20 kilometrov. Nastopil bo tudi Jakov Fak. Letos je bil že na zmagovalnem odru in pred leti je v tej disciplini postal svetovni prvak. Favoriti pa so Norvežani, Nemci in Francozi.

Strindbergov Mrtvaški ples, avtorski projekt Shakespeare in gledališka variacija Praznovanja, tri uprizoritve, ki govorijo o zlu ali temni strani človeka.
Igralka Nataša Barbara Gračner in režiser Eduard Miler o dekstruktivnem odnosu dveh zakoncev, ki jima namesto ljubezni vlada sovraštvo.
Igralec Sebastian Cavazza skozi Shakespearjeve zlobneže raziskuje izvor človekovega zla.
Režiser Janusz Kica pa o odrski priredbi znanega filma Praznovanje, ki tematizira spolno zlorabo, ki po odkritju pedofilskih škandalov v resničnem življenju, niti
na odru ne more več zares šokirati.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Z 12 vprašanji v kvizu Joker se bo spopadel Ervin Stmčnik, ki si že od otroštva želi tekmovati v kvizih in morda bo prav on novi tekmovalec, ki bo osvojil 20.000 evrov. Ervin je doktor strojništva in tudi magister poslovnih ved. Večino prostega časa posveča sojenju, je odbojkarski sodnik v prvi odbojkarki ligi. V studio prihaja s sestrično Tjašo Strmčnik.

Na kulturni praznik bomo pozornost usmerili v bodoče pesnike in pisatelje, urednike, publiciste …, ki svoj materni jezik danes gnetejo v šolskih glasilih, svoje vrstnike pa nagovarjajo z avtorskimi besedili v glasbi. Ali kot razlaga dijak PETER: »Zelo rad imam literaturo, ampak klasična ideja literata se mi vedno bolj upira. Mi smo instagramska generacija. Potrebujemo nekaj, kar zadene. To je npr. muzika, rap. Vibracija, ki povezuje ljudi. 3D-poezija, ven iz papirja!« Šolska glasila, ki jih dijaki večinoma sami urejajo in oblikujejo, so pester uvid v iskanje novih načinov literarnega izražanja mladih.
V neposreden svet svoje poezije in proze so nas pritegnili dijakinje in dijaki Gimnazije Vič ter Škofijske gimnazije s profesorico slovenščine in nagrajeno pisateljico MATEJO GOMBOC, ki poudarja pristnost intenzivnih čustev mladega človeka. Ta se zrcalijo v njihovih literarnih delih – od močnih ekspresij, s katerimi želijo raztrgati ta svet, do nežne lirike, v kateri se umikajo pred divjim tempom današnjega površnega časa: »Ko pomembno mesto v tvojem življenju zavzame umetnost, pomeni, da si pristal na globlje življenje. Da si iskalec tistega neznanega, skritega, novega. Po navadi so to neobičajne, samotne poti.«

Umetna inteligenca naj bi bila prihodnost človeštva, programerji pa so previdni in opozarjajo na medijski hrup okoli vseh obljub, ki jih spodbujajo gospodarske koristi. Dokumentarec poskuša pojasniti delovanje umetne inteligence, izzive, s katerimi se spoprijemajo znanstveniki, in etična vprašanja, ki jih poraja njena uporaba.

AUTOPSIE D'UNE INTELLIGENCE ARTIFICIELLE / BEHIND ARTIFICIAL INTELLIGENCES / Francija / 2022 / Režija: Jean-Christophe Ribot

Južna Pfalška leži med Renom in Pfalškim gozdom, na skrajnem jugovzhodnem koncu nemške zvezne dežele Porenje - Pfalška. Zaradi veliko sončnih dni in milega podnebja tu uspevata vinska trta in zlasti sadje. Odkar se je Michael Groß preusmeril v biološko kmetovanje, je treba vso zelenjavo na kmetiji Schoßberghof okopavati. Letos je zasadil 40 različnih sort. Njegova hči Lisa Groß predeluje, kar zraste na njivah staršev. Ne le sadja in zelenjave, temveč tudi dišeče vrtnice. Kulinarični navdih je dobila predvsem na potovanjih po Aziji.

ZU TISCH .../ Nemčija / 2016 / Avtor: Ulrike Neubecker

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Zastopala nas je na evrovizijskem odru. Pogumna in drzna zna na glas reči: »Hvala, ne!« Z nami bo Lea Sirk. Ne samo skupina Joker Out, tudi predstavniki sosednjih držav se pripravljajo na ta dogodek. Avstrija bo, podobno kot Slovenija, izbrano skladbo predstavila marca. Vroče pa je bilo na odru Sanrema in na hrvaški Dori, kjer so zmagali Rečani, provokativni rokerji Let 3. Slovenci imamo gregorjevo, ko se po ljudskem izročilu praznuje prihod pomladi, na ta dan naj bi se namreč ‘ptički ženili’, znani obrazi pa so v znamenju ljubezni preživeli že tokratno valentinovo.

8. del. Modra vila
Elena se v Pisi pripravlja na pisanje diplomske naloge. Medtem spozna Pietra Airoto, sina pomembnega akademika, in z njim stke globljo vez. Po diplomi se zaročita, Elena pa se začasno vrne v Neapelj. Doma izve, da je Lila zapustila Stefana in šla z Rinucciem živet drugam. Pietro ji v pismu sporoči, da bodo objavili njen roman. Elena sklene, da bo poiskala Lilo in se pogovorila z njo.

L'AMICA GENIALE (II.) / My Brilliant Friend (II.) / Italija / 2019
scenarij: Saverio Costanzo, Elena Ferrante, Laura Paolucci, Francesco Piccolo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Giovanni Amura, Gennaro Di Stefano, Francesco Serpico, Alessio Gallo, Valentina Acca, Anna Rita Vitolo

Seyran Ates je nemška odvetnica, rojena v Turčiji, ustanoviteljica liberalne mošeje v Berlinu, kjer skupaj molijo ženske in moški, hetero- in homoseksualci, suniti in šiiti; molitve lahko vodijo tudi ženske, ki se same odločajo o nošenju naglavne rute. Feministka, zagovornica človekovih pravic, borka za pravice skupnosti LGBT in za versko svobodo že od leta 2006 živi pod policijsko zaščito, saj je tarča na stotine groženj, nanjo so streljali, islamski kleriki pa so razglasili dve fatvi, ki terjata njeno smrt. Danska dokumentarna oddaja razkriva neverjetno življenjsko zgodbo Seyran Ates, ki se zavzema za modernizacijo, tudi seksualno revolucijo islama.

SEXUAL REVOLUTION AND ISLAM / Norveška / 2020 / Režija: Nefise Özkal Lorentzen

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov