Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 19. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Ned, 19. feb.

»Le pogum, vstani!« To je bilo geslo letošnjega jubilejnega 15. Svetopisemskega maratona. Branje Svetega pisma je letos potekalo od 21. do 26. januarja. Povezalo je kristjane po vsej Sloveniji. Z našo kamero smo zabeležili sklepno srečanje v Podutiku pri Ljubljani.

Bilka Baloh je v življenju počela že marsikaj, a vse je bilo potrebno, kot pravi sama, da je prišla na sedanjo pot in postala mentorica za postenje in ajurvedska terapevtka. Svoje znanje je strnila v dveh knjigah: Post, seme zdravja – Skrivnostni zapiski in Post širi zavest – Modrost celične inteligence.

Posnetek koncerta iz cikla nedeljskih klasičnih matinej Mozartine, ki jih pripravlja Simfonični orkester RTV Slovenija. Tokrat mu dirigira gostujoči dirigent je Alpaslan Ertüngealp iz Turčije, ki se je na enem izmed abonmajskih koncertov orkestra predstavil že v preteklih sezonah in navdušil tako občinstvo, kot glasbenike. Predstavljajo Beethovnovo Simfonijo št. 8 ali »malo simfonijo« kot jo je poimenoval sam skladatelj, saj jo je napisal v pičlih štirih poletnih mesecih, leta 1812. Čeprav je v tem življenjskem obdobju skladatelj doživljal hude osebne pretrese, v glasbeni zasnovi te simfonije kaže da se je na duhovit način želel otresti tegob in razvedriti svojega duha.

Simon v drugem delu po reki Iravadi odpluje do stare prestolnice Mandalaj in eksotične tržnice, na kateri trgujejo z dragocenim žadom. V hribih se udeleži praznika z ognjemetom z baloni, obišče zavetišče za slone in izve, kako jim po desetletjih dela za drvarje zdaj pomaga preživeti turizem. V Mjanmaru živi veliko etničnih manjšin. Simon na skrivaj odpotuje na eno od številnih območij spopadov, na obisk k številčni uporniški vojski, ki se z mjanmarsko spopada že več desetletij. Izve, zakaj tam divja najdaljša državljanska vojna na svetu.

THIS WORLD: BURMA WITH SIMON REEVE / ZDRUŽENO KRALJESTVO / BBC STUDIOS / 2018

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Tokrat se posvetimo ambientom, v katerih kraljuje les. Najprej se bomo ustavili v čisto klasični domači brunarici. Zrasla je na Gorenjskem in je zahtevala veliko domačega stavbarskega znanja ter obrtniških spretnosti.
Apartmajska stavba v Ljubljani ponazarja idejo enega največjih arhitektov modernizma, Le Corbusierja, ki je trdil, da mora vsaka hiša naravi povrniti tisti košček, ki ji ga je odvzela s svojo površino. Objekt, ki smo ga posneli, se od drugih loči z zeleno streho, ki poleg lesa poudari potreben stik z naravo.
Mobilne hiške povezujemo s počitnicami, z naravo, kamor se v toplih mesecih leta preselimo za teden ali dva, da si oddahnemo in napolnimo baterije. A mobilna hiška je lahko še mnogo več kot to – lahko predstavlja stalno obliko bivanja, ki je ravno tako funkcionalno in udobno kot v klasični hiši ali stanovanju, hkrati pa mnogo cenejše. Predstavimo primer zares vsestranske uporabnosti lesa kot gradbenega materiala.

V nedeljo bosta na biatlonskem prvenstvu na vrsti še nastopa najboljših 30. Upajmo, da bo med udeleženci tudi kakšen slovenski predstavnik, favoriti pa spet prihajajo iz najmočnejših reprezentanc.

V nedeljo bosta na biatlonskem prvenstvu na vrsti še nastopa najboljših 30. Upajmo, da bo med udeleženci tudi kakšen slovenski predstavnik, favoriti pa spet prihajajo iz najmočnejših reprezentanc.

Dokumentarni film o 100-letnici obstoja Gasilske brigade Ljubljana, najstarejše poklicne gasilske enote v Sloveniji.
Primarno je film posvečen vsem dosedanjim gasilcem in zaposlenim v Gasilski brigadi Ljubljana, seveda pa tudi splošni populaciji oz. vsem državljanom RS. Beseda »ljudje« ima v tem filmu posebno mesto, poseben pomen. Gasilci so tisti ljudje, ki so na pravem mestu vedno, ko se jih potrebuje in prejmejo klice na pomoč. Naj gre za požare, nesreče in poškodbe ljudi, naravne katastrofe, reševanja živali... vsak alarm pomeni intervencijo.
Film prepleta igrane akcijske posnetke intervencije, ki se začne s klicem na pomoč ter pričevanja upokojenih in sedanjih članov Gasilske brigade Ljubljana. Kot v samem naslovu filma, je poudarek na ljudeh, na njih, ki so bili in teh, ki so in še bodo tudi v prihodnje vedno bili ljudje na pravem mestu.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je skratka napisala. So nas napisali, oziroma kar prečitali, Butalci? Nas Milčinski pozna bolje, kot poznamo sami sebe? Takole pravi: ”In takih ljudi je povsod dosti, česar ne vidijo, ali ne marajo videti, pa pravijo, da ni."
"Tri ure hoda za pustno nedeljo leži vas, pa ji pravijo mesto. Sredi vasi se cedi rjava mlakuža, pa ji pravijo potok. Ob obeh kraji mlakuže stoje koče, jim pravijo hiše. Dve tri hiše imajo nadstropja, jim pra-vijo graščine. Ime je vasi Butale" Tako začenja Fran Milčinski pripo-vedko o Butalcih, knjigo, ki smo jo vsi brali, ki jo vsi poznamo, toda nočemo si priznati, da nas je malo tudi napisala. Butalci veljajo za eno največjih slovenskih knjižnih uspešnic vseh časov. V raznih oblikah in z različnim izborom zgodb so do zdaj izšli že kakih dvajsetkrat, be-remo jih od otroštva do odraslosti in vsakokrat jih drugače razumemo. Butalci so bili v slovenski literarni zgodovini precej zapostavljeni, težave pa so bile tudi z literarno zgodovinsko umestitvijo - čeprav je Milčinski ustvarjal v času realizma in naturalizma, bi mu težko nadeli oznako realist. Bil je pač humorist. In ta oznaka ga je stala kanona. Toda sogovornik ddr. Igor Grdina v oddaji jasno pove: “V živem kanonu so še kako prisotni, legije navadnih bralcev navsezadnje legitimirajo delo; je pa Milčinski izjemen stilist, samo še Ivan Cankar je imel v tisti generaciji tako prepoznaven slog.”

Znameniti izbruh Vezuva leta 79 je sprva zasejal smrt in Pompejem prinesel uničenje. Manj znano pa je, kako so se mesto, njegovi prebivalci in rimski oblastniki odzvali na tragedijo. Dokumentarna oddaja je pripoved o obnovi pokrajine, tudi zavoljo rodovitne prsti, ki jo je za sabo pustilo pustošenje pobesnelega ognjenika, in priča o razvoju kriznega upravljanja ob naravnih nesrečah, kar ostaja primer dobrega ravnanja še danes. Razkrije pa tudi, kako so se tatovi skozi zgodovino okoriščali z ropanjem arheoloških najdišč, kar se dogaja še zdaj.

ETERNAL POMPEII / Nemčija / 2019 / Režija: Sabine Bier

Dokumentarna serija je zgodba o najbolj osupljivih, tudi dramatičnih prizadevanjih živali, da bi našle ustreznega partnerja in ustvarile trajno zapuščino. Dokumentarna serija predstavi, kaj je v igri parjenja potrebno za uspeh.

5. del: Vsemu navkljub
Vse življenje na Zemlji povezuje ista osnovna potreba – potreba po razmnoževanju. Vendar so možnosti za uspeh pri različnih vrstah zelo različne. Nekatere živali si morajo poiskati nadomestnega partnerja, druge pa morajo najti način, kako se razmnoževati brez partnerja. Tretje se morajo prilagoditi svetu, ki je precej drugačen od tistega, v katerem so prišle na svet, saj ga je spremenilo bitje, ki je v igri parjenja najuspešnejše – človek.

THE MATING GAME / Velika Britanija / 2021 / Režija: Simon Nash

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Glavni junak je upokojeni inšpektor Alex Ridley, ki živi v samotni hiši ob jezeru. Tja se je preselil po tem, ko sta v požaru umrli žena in hči, tarča napadalca pa je bil on. Je ljubitelj glasbe in občasno v lokalnem baru stopi na oder in zapoje. Njegovo delo je prevzela Carol Farman, ki se ob preiskovanju svojega prvega umora za nasvet obrne na Ridleyja. Ta s svojimi bogatimi izkušnjami priskoči na pomoč in ostane svetovalec tudi pri naslednjih primerih.

1. del
Ridleyja obišče nekdanja sodelavka, ki je tudi upokojena, in Ridley kmalu ugotovi, kaj je bil njen pravi namen. Kmalu ga namreč pokliče njegova sodelavka Carol, ki je zdaj napredovala v inšpektorico, ter ga prosi za pomoč pri preiskavi umora, ki je povezan s primerom iz preteklosti, ki ga je preiskoval Ridley. Nekdo je ugrabil triletno deklico, ki je niso nikoli našli, in umorjeni je bil med osumljenci, po Ridleyjevem odhodu pa tega ni nihče natančno preiskal. Ridley zasliši družino umorjenega.

RIDLEY / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Paul Matthew Thompson
Režija: Bryn Higgins, Paul Gay, Noreen Kershaw
V glavnih vlogah: Adrian Dunbar, Bronagh Waugh, George Bukhari, Elizabeth Berrington

Film, posnet po izjemni življenjski zgodbi indijskega matematika Srinivasa Ramanujana.

Mladenič odrašča v revščini na ulicah indijskega Madrasa. Nadarjenost za matematiko mu pomaga, da ga povabijo na univerzo v Cambridgeu, kjer pod vodstvom lucidnega profesorja Hardyja začne razvijati svojo teorijo o neskončnosti. Čeprav se ob začetku prve svetovne vojne na vsakem koraku srečuje z rasizmom in zavistjo kolegov ter učiteljev, s Hardyjevo podporo nadaljuje delo in kmalu vse okrog sebe osupne z briljantnimi izračuni in domiselnimi formulami.

Originalni naslov: THE MAN WHO KNEW INFINITY
Leto produkcije: 2015
Država: koprodukcija
Žanr: biografska drama
Režija: Matt Brown
Scenarij: Matt Brown in Robert Kanigel
Igrajo: Dev Patel, Jeremy Irons, Malcolm Sinclair, Stephen Fry

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov