Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 14. mar. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 14. mar.

Zlatko Kaučič, ki ga je že kot najstnika bolj kot kovinarska šola zanimalo glasbeno udejstvovanje, se je v dobrih dveh desetletjih življenja in dela po Evropi in ZDA kot samouk izklesal v eno ključnih imen na mednarodnih prizoriščih jazzovske in svobodne improvizirane glasbe. Ko se je po osamosvojitvi Slovenije vrnil v domovino, je s svojim načinom muziciranja presenetil in navdušil zvedavo občinstvo, svojega znanja in izkušenj pa ni obdržal zase, pač pa je začel poučevati, najprej v Mariboru in nato v Novi Gorici. V KUD Zvočni izviri je vzgojil številne glasbenike, ki danes ustvarjajo zanimivo avtorsko glasbo mimo trendovskih omejitev, sodelujejo in skrbijo za razvoj scene. Obiskali bomo dve zabavi za Kaučičev rojstni dan: v klubu Štala, ki ga v Lokavcu pri Ajdovščini vodi njegov učenec Gal Furlan, in v Španskih borcih v Ljubljani, kjer deluje zavod Sploh Tomaža Groma.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Tokrat bo na stol kviza Joker sedel 72-letni Jože Drabik Jug iz Ljubljane, prepoznaven obraz, saj pogosto nastopa v reklamah, nanizankah in resničnostnih serijah. Jože uživa aktivno upokojensko življenje, je član Loškega odra, poje v Partizanskem pevskem zboru, vključen je v projekt Mesta žensk. Ima tri otroke in najmlajša hči Tjaša se mu bo kot sotekmovalka pridružila v studiu.

Do konca sezone v smučarskem teku so še štirje sprinti. Le streljaj od Osla, od koder bodo najboljši smučarski tekači in tekačice prišli, leži mesto Drammen. To je v zadnjih dveh desetletjih postalo sinonim za mestni sprint. Tudi slovenske tekmovalke imajo na mesto lepe spomine. Petra Majdič je tu leta 2006 prišla do prve zmage, lani pa je Anamarija Lampič osvojila tretje mesto. To bo prvi sprint po svetovnem prvenstvu v Planici. Obeta se nam pravi športni spektakel.

Sergej Mašera je bil poročnik bojne ladje, strokovnjak za ladijske topove in narodni heroj, leta 1941 je umrl na bojni ladji v Boki Kotorski.

Sergej Mašera (1912–1941) se je leta 1929, ko je v Ljubljani maturiral, vpisal na Vojno pomorsko akademijo v Dubrovniku. Akademijo je končal leta 1932 kot eden izmed najboljših kadetov. Ker ga je privlačilo topništvo, se je v Boki Kotorski izpopolnjeval na tem področju, v Zemunu, kjer je kasneje služboval, pa je želel opraviti izpit tudi za višji čin poročnika bojne ladje. Kot strokovnjak za ladijske topove je na Švedskem sodeloval v komisiji za prevzem oborožitve za rušilec Beograd, na katerega je bil dodeljen po njegovem uradnem sprejemu v floto Kraljevine Jugoslavije. Tik pred začetkom druge svetovne vojne je bil kot topniški častnik premeščen na rušilec Zagreb, na katerem je dočakal začetek aprilske vojne. Po kapitulaciji jugoslovanske vojske so rušilec razstrelili, da ne bi prišel v roke italijanski vojni mornarici. Oba častnika – Sergej Mašera in Milan Spasić – sta edina ostala na ladji in se skupaj z njo potopila. V začetku sedemdesetih let sta bila razglašena za narodna heroja.

Gozd je največji kopenski ekosistem. Pokriva skoraj 30 odstotkov površine planeta. V takem okolju nastane kar 80 odstotkov vse rastlinske biomase na svetu. Polovica vseh drevesnih vrst je doma v gozdu. Tu živi tudi največ različnih vrst živali: kar 80 odstotkov vseh dvoživk, 75 odstotkov vseh ptic in skoraj 70 odstotkov vseh sesalcev. Gozd v primerjavi z drugimi ekosistemi ponuja največ tudi nam. Naravne dobrine in storitve so ljudem na voljo že od prazgodovine. Pravimo jim ekosistemske storitve.

Angleško podjetje Drax upravlja največjo elektrarno na pelete v Veliki Britaniji, in ker peleti veljajo za podnebno sprejemljivo gorivo za doseganje ogljične nevtralnosti, od države prejema tudi milijarde funtov ekoloških subvencij. Podjetje trdi, da za izdelavo peletov uporablja le neuporaben les, žagovino in lesne odpadke, toda BBC-jeva preiskava je pokazala, da to ne drži. Izkazalo se je, da Drax v Kanadi seka drevje v nedotaknjenem gozdu in kakovosten les predeluje v pelete, ki jih nato pokuri za delovanje svoje elektrarne v Veliki Britaniji.

PANORAMA: THE GREEN ENERGY SCANDAL EXPOSED / Velika Britanija / 2022 / Režija: Tim Robinson

V oddaji Kaj dogaja? tokrat govorimo o sodnikih, zdravnikih in lastnikih vrtov. Obiskali bomo novi klicni center za podporo uporabnikom zdravstvenega sistema, kjer je seveda zaposlen tudi dr. Vedeževalec Vlaž. V Redni rubriki bosta posledice podražitve vrtcev skozi glasbo predstavila Robi & Trobi, magister Baltić pa se je tokrat posvetil najbolj zloglasni črki tega tedna. V telenoveli Palomar izvemo, kdo vse Janeza kliče po telefonu (in kdo ne), naš gost pa bo oče Izštekanih in stari znanec z radijskih valov Jure Longyka. Na Mali terasi pa bosta Vladni Kreslin in Avstrijska banda zapela staro dobro “Daj nam, Magna, pejneze nazaj”.

Karelija stara kulturna krajina na severu Evrope, ki danes skoraj v celoti pripada Rusiji. Potem ko so bili karelijščina in običaji v sovjetskih časih prepovedani, se počasi vračajo v vsakdanjik, prav tako karelijske jedi, kot so kalitki, kalakuko in enolončnice, ki jih kuhajo v peči na drva. Roman Leontjev je lončar in v ta namen izdeluje glineno posodo.

ZU TISCH / 2016 / Nemčija / Avtorica: Hanna Leissner

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V Prestižu danes z modno poznavalko Niko Ambrožič Urbas komentiramo rdečo preprogo na podelitvi oskarjev in spregovorimo o tem, ali tudi Slovenija potrebuje gala prireditve. Pogledamo najdražjo obleko vseh časov s tega prestižnega filmskega dogodka in razkrijemo, kateri so najdražji kosi znanih Slovenk.

Na kolena nas spravi Saša Lendero – glasbena levinja se vrača z novo skladbo, polno optimizma in upanja. S pevko Anjo Rupel, danes zapriseženo radijko, o spominih na Videosex, saj bo kmalu 40 let od izida prvega albuma te skupine, Videosex 84. Z glasom jugoslovanskega popa smo se pogovarjali pred Anjinim gostovanjem na enem izmed ljubljanskih odrov.

5. del: Pomlad prihaja
V Cicelyju je pomlad za vogalom, taja se led, zato se meščani vedejo nenavadno in se ne znajo več brzdati. Maggie in Fleischman ves čas sanjata drug o drugem, Maurice se ogreje za policistko, ki v mestu raziskuje tatvine, Holling išče nasprotnika za pretep, Shelly pa kar ne more odložiti pohujšljive knjige. Ko se led končno zlomi, se življenje vrne v stare tirnice.



NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1991
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Vojna drama. Marec 1945. V težki zimi se je na visokogorsko planoto Menina umaknila brigada 500 partizanov, ki jih je v dolinah obkolila divizija SS z 12.000 vojaki. V zavetju gozdov si v snegu uredijo zasilna bivališča, vendar so borci izčrpani, sestradani, prezebli, podhranjeni in moralno na tleh. Komandant Franc Sever Franta se znajde pred nemogočo nalogo, ko mora iz neprepustnega obroča rešiti svoje borce. Po celodnevni krvavi bitki se jim v težkih razmerah uspe prebiti skozi obroč na svobodo.

PREBOJ / SLOVENIJA / 2019
Režija: Dejan Babosek / Scenarij: Dejan Babosek, Martin Horvat / Po romanu Past na Menini planini, avtorja Francija Severja / Igrajo: Domen Valič, Jernej Gašperin, Rudolf Pfeiffer, Ana Špik, Valerija Skrinjar, Lovro Zafred, Denys Bilash, Franci Bera, Rok Vihar, Marko Plantan, Darko Nikolovski, Tjan Premzl, Jan Bučar, Darja Krhin, Andrej Lenart, Valentina Plaskan, Miha Rodman, Dominik Vodopivec, Jan Bučar, Miha Rodman in drugi …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov