Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 27. mar. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 27. mar.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

V Indiji so ženske v veliko slabšem položaju kot moški, sploh gluhe ženske in dekleta. Veliko gluhih žensk v tej eksotični deželi prekine šolanje že v sedmem ali osmem razredu osnovne šole. Tudi duševno zdravje gluhe skupnosti je tabu, gluhi se ne izobražujejo v znakovnem jeziku, prav tako jim država ne sofinancira tehničnih pripomočkov. O življenju gluhih v Indiji več v oddaji Prisluhnimo tišini na prvem sporedu TV Slovenija.

Praznik Gospodovega oznanjenja nas spomni na zgodovinski dogodek, ko je Marija postala mati Boga. Kaj danes pomeni »biti mama«?

Praznik Gospodovega oznanjenja nas spomni na zgodovinski dogodek, ko je Marija iz Nazareta postala mati Boga. Kaj danes pomeni »biti mama«? Zakaj materinstvo vse religije obravnavajo kot dragoceno? Nekateri dogodki v življenju ženske preizprašujejo tudi njeno materinskost. K utrditvi poklicanosti pa materam pomagajo v šolah za mamice.
Pri Zavodu za cerkveno glasbo so izdali publikacijo o trpljenju našega Gospoda Jezusa Kristusa za oznanilo na cvetno nedeljo in veliki petek. V Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani vas vabijo na ogled barvitosti v psalmih makedonskega slikarja Venka Cvetkova. V Gradišču pri Podsredi pa vas ob kapelicah vabijo k molitvi križevega pota.

V studiu gostimo predsednika Sindikata kmetov Slovenije. Predstavi nam zahteve, ki so jih na vlado naslovili na petkovem protestnem shodu. Nadaljujemo v Pomurju, kjer smo obiskali prašičerejsko kmetijo Mikola. Na Sejmu čebelarstva ApiSlovenija smo se z udeleženci pogovarjali o prehrani čebel, inovacijah in panjskih končnicah. Obiskali smo tudi letošnjo licitacijo vrednega lesa v Slovenj Gradcu. Ob koncu oddaje opozorimo še na potek letošnje kampanje oddaje zbirnih vlog za ukrepe SKP.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

Predstavljamo inovativen primer dobre turistične podjetniške ideje. Na Cerkljanskem so že lani jeseni eksperimentalno začeli s projektom “Oštarije kod kodi” - ali povedano v prevodu – »gostilne kot so bile nekoč«. Svoje moči so združili mikropivovar, lastnik potujoče gostilne in mojstrica praženja ter priprave kave – vse z željo, da bi vsaj za eno nedeljo v mesecu v življenje obudili zaprte gostilne in vanje povabili vaščane, nekdanje goste in tudi prišleke od zunaj. In tako so se v štirih nedeljah zopet znova odprla vrata družinskih gostiln vasi Davča, v Otaležu, na Kovačevem Rovtu v Idriji in na Bukovem.

V oddaji tudi več o vpliv kolektivne blagovne znamke na razvoj destinacije. Tak primer je Kranjska Gora, kjer so se pri njenem ustvarjanju združili ponudniki rokodelskih izdelkov, unikatnega ter industrijskega oblikovanja ter živilskih izdelkov, jedi in pijač.

Izpostavljamo pa tudi, z mednarodno nagrado Jakob nagrajeno tematsko pot Drvošec, ki jo je uredil Notranjski regijski park. Poteka po gozdnem grebenu jezera, ob sistemu požiralnikov Rešeto, od koder voda iz Cerkniškega jezera pod zemljo teče naprej proti Ljubljanici. Pot je polna informacijskih tabel, skulptur, razglednih stolpov, opazovalnic za ptice in didaktičnih postaj, kjer so predstavljene različne živali tega konca. Leta 2020 je Turistična zveza tematsko pot Drvošec prepoznala kot najbolj izstopajočo v državi, z močno nosilno tematiko in jasnim vzdrževanjem, kar je tudi glavni izziv množice tematskih poti po Sloveniji.

Vizionar je oddaja, v kateri v ospredje postavljamo obrtnike in podjetnike. V njej predstavljamo zgodbe o uspehu ambicioznih posameznikov, ki navdihujejo, so drzni in vidijo v prihodnost.
Je deficitarni poklic lahko tudi sanjska služba? Na podjeten in privlačen način boste z obrtniškim delom in šolsko prakso spoznavali številne poklice, ki veliko obetajo. Seznanjali vas bomo z novostmi v svetu, ki kroji obrt in podjetništvo.
V oddaji pa bomo gostili podjetnike in obrtnike, ki močno izstopajo iz vsakodnevnih slovenskih okvirov. Njihova pogum in vztrajnost sta temelj za uspeh.

glasba Jure Robežnik/besedilo Gregor Strniša

Leta 1933 se je veduta Ljubljane za vedno spremenila - ozaljšala ali skazila, kakor za koga, jo je špica, ki je segala do neba. Nebotičnik je bil prispodoba gospodarskih ambicij in velikih ameriških vizij, ki naj bi se uresničevale tudi v takratni provincialni srednjeevropski Ljubljani, ki se je nekaj let ponašala z najvišjo stavbo v srednji Evropi. Toda Nebotičnik se je vsedel v srca Ljubljančanov, a še bolj se je v srca Slovencev vsedla mala terasa na njem: 36 let potem, ko je bil zgrajen, je Nebotičnik dobil svoj hit. Na vrhu Nebotičnika je skladba Belih vran iz leta 1969, pogosto napačno naslovljena kot Mala terasa. Pesem je bila izdana pri ZKP RTV Ljubljana. Avtor glasbe in aranžmaja je skladatelj Jure Robežnik, avtor besedila pa pesnik in dramatik Gregor Strniša, ki je napisal besedila tudi za številne druge slovenske popevke.

Tokrat pod drobnogledom goljufije v prehranski industriji. Med drugim bomo govorili o poljski perutnini, ki so jo hranili z industrijskim oljem, pa o italijanskih vinarjih, ki so kakovostno vino mešali z vodo in sladkorjem. Podrobno tudi o medu, ki je med najpogosteje potvorjenimi živili. Uprava za hrano je tako pred kratkim na Kitajsko vrnila 260 tisoč ton ponarejenega medu. Z gostjo pa bomo pokomentirali tudi pestro dogajanje na finančnih trgih. Se nam obeta nova svetovna bančna kriza? In kako bo dogajanje v ZDA in Švici vplivalo na slovenske potrošnike?

Tokrat se fantje s prijateljem Nickom z manjšega odpravijo na večji otok, tudi del Papue Nove Gvineje, najprej v gorati predel. V vasi Goroka se udeležijo plesnega obreda Blatnežev z lokom in puščicami. Ta jim vzbudi nemalo nelagodja, ker se morajo razgaliti. Potem pa z letalom poletijo v oddaljeni konec reke Sepik, kjer postanejo člani plemena. Neokrnjena narava in preprost, a učinkovit način življenja tamkajšnjih domačinov jih očarata.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Vzhod avstrijske Štajerske je posejan z blagimi grički. V vsej Avstriji so velikonočni običaji med najlepšimi v letu. Na Štajerskem je v tem času v ospredju krepak hren. Tudi v družini Karner med velikonočnimi prazniki pripravljajo značilne jedi. "Zelene" jedi na veliki četrtek, pečenega krapa na veliki petek ter velikonočni zajtrk z blagoslovljenimi jedmi na velikonočno nedeljo.

ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Wilma Pradetto

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V toplejših pomladnih dnevih se začenja motoristična sezona. Ob tem stroka svari: spomladanske vožnje so zahtevnejše, na motor se odpravite samo s trezno in spočito glavo. Največ prometnih nesreč z udeležbo motorjev se zgodi prav na začetku motoristične sezone. Lani je na naših cestah življenje izgubilo 14 motoristov. Najpogostejši vzrok pa: prevelika hitrost.

V Magnetu danes o jubilejih kar dveh velikih glasbenikov: Miran Rudan slavi 40 let kariere in bo ob tem izdal dokumentarni film, Jan Plestenjak pa je danes stopil med abrahamovce. Pregledamo tudi novosti na svetovnem zvezdniškem parketu.

6. del: Korenine
Chrisa iz sanj prebudi ples afriških domorodcev in po pogovoru s polbratom Bernardom ugotovi, da ga podzavest vabi v Afriko. Z denarjem, ki sta ga od očeta podedovala, bo lahko sanje uresničil. Joela preseneti nekdanja ljubezen Elaine, ki je pred kratkim izgubila moža. Po tolažbo se je zatekla k Joelu, saj se je želela z njim pogovoriti in se pobotati. Ugotovita, da ljubezni med njima ni več, kar pa ne pomeni, da se ne moreta predati strastem.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Lastnik gostilne Stane na obrobju mesta nekega poznega večera postreže mladi punci, za katero se izkaže, da jo je pretepel njen fant in jo vrgel na ulico. Stanetu se punca zasmili, odloči se, da ji bo pomagal, a se stvari sčasoma zasukajo v nepredvideno smer.
Režija: Jan Marin

Svet se je za Jasno spremenil, nenadoma je postal postal drugačen ali pa se je le njej šele zdaj razkril kot takšen. Te dileme niti ne namerava razrešiti, raje živi, to kar pač je. V takšnem stanju spozna Perota, mlajšega fanta, ki se ji zdi malce nenavaden, vendar pa ga sprejema, kakršen je: skupaj potujeta proti spoznanju, kako nepomembno je to, kar je bilo in kar ju še čaka.

Koprodukcijska dokumentarna serija v dveh delih razišče zgodovinsko razdelitev korejskega polotoka, ameriške in ruske interese, surovo vojno in seveda vzpon severnokorejske diktature ter posledice, ki krojijo tudi naš vsakdan. 25. junija 2020 je minilo 70 let od začetka vojne. Čeprav je bilo v njej na milijone žrtev in se pravzaprav ni nikoli zares končala, ostaja nekoliko pozabljena. Ob nedavnem odprtju ruskih, ameriških, kitajskih in južnokorejskih arhivov pa so postali dostopni novi podatki, tudi na stotine fotografij in celo barvnih posnetkov, ki osvetljujejo to korejsko in svetovno tragedijo.

1. del: Pozabljena vojna
Vojna na Korejskem polotoku, ki se je začela leta 1950 s prodorom severnokorejske vojske čez razmejitveno črto v Republiko Korejo, je v treh letih terjala dva milijona civilnih žrtev. V spopadih so posredovale enote Združenih narodov, najgloblje pa so se v vojno zapletle Združene države Amerike, saj si je predsednik Harry Truman prizadeval preprečiti širjenje komunizma v Aziji. V oddaji bomo videli pričevanja veteranov, ki se spominjajo grozodejstev, zagrešenih nad korejskimi begunci, in srditih spopadov pozimi 1950, ko se je v vojno vmešala Kitajska in ameriški vojski pod vodstvom slavnega generala Douglasa MacArthurja zadala hude izgube.

KOREA: THE FORGOTTEN WAR / THE KOREAN WAR / Francija, Južna Koreja, Velika Britanija, ZDA / 2019

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov