Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 29. mar. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 29. mar.

Az adás témája a zene. A gyerekek a régmúlt zenéjével és a mai szórakoztató zenei eseményekkel ismerkedhetnek. Ellátogathatnak a Lendvai Zeneiskolába, és megismerhetnek egy dzsesszzenekart.

Tema današnje oddaje je glasba. Otroci lahko spoznajo glasbo iz preteklosti in zabavno glasbo današnjega časa. Lahko se podajo na obisk v Glasbeno šolo Lendava in spoznajo jazzovski orkester.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Vsaka družina ima svojo zgodbo. Večina se jih začne in konča v istem okolju, veliko pa je takih, ki začnejo pisati novo pot v novi domovini. Zgodbe takšnih družin na Bavarskem je odkrival in predstavil Nils Kopp.
22. januar je praznik sv. Vincencija, zimskega svetnika, ki ga imajo vinogradniki še posebej radi. V večini krajev na severu Hrvaške je navada, da ga slavijo z blagoslovom vinske trte. Tokrat pa so krstili škrlet, avtohtono sorto iz Moslavine.

V središču Budimpešte že sto let stoji majhna delavnica, v kateri izdelujejo krtače in čopiče. Obrt že 42 let vodi mojstrica, vnukinja izdelovalca krtač, ki je v prvi svetovni vojni oslepel in kljub temu odprl delavnico.
Goriški radič velja za eno najbolj cenjenih sort radiča na svetu. Rodil se je na mrzlih goriških tleh in osvojil nekatere najbolj priznane kuharske mojstre. Njegovo poreklo je starodavno, za njegov uspeh pa je zaslužna predvsem majhna skupina goriških kmetov.

Predstavljamo inovativen primer dobre turistične podjetniške ideje. Na Cerkljanskem so že lani jeseni eksperimentalno začeli s projektom “Oštarije kod kodi” - ali povedano v prevodu – »gostilne kot so bile nekoč«. Svoje moči so združili mikropivovar, lastnik potujoče gostilne in mojstrica praženja ter priprave kave – vse z željo, da bi vsaj za eno nedeljo v mesecu v življenje obudili zaprte gostilne in vanje povabili vaščane, nekdanje goste in tudi prišleke od zunaj. In tako so se v štirih nedeljah zopet znova odprla vrata družinskih gostiln vasi Davča, v Otaležu, na Kovačevem Rovtu v Idriji in na Bukovem.

V oddaji tudi več o vpliv kolektivne blagovne znamke na razvoj destinacije. Tak primer je Kranjska Gora, kjer so se pri njenem ustvarjanju združili ponudniki rokodelskih izdelkov, unikatnega ter industrijskega oblikovanja ter živilskih izdelkov, jedi in pijač.

Izpostavljamo pa tudi, z mednarodno nagrado Jakob nagrajeno tematsko pot Drvošec, ki jo je uredil Notranjski regijski park. Poteka po gozdnem grebenu jezera, ob sistemu požiralnikov Rešeto, od koder voda iz Cerkniškega jezera pod zemljo teče naprej proti Ljubljanici. Pot je polna informacijskih tabel, skulptur, razglednih stolpov, opazovalnic za ptice in didaktičnih postaj, kjer so predstavljene različne živali tega konca. Leta 2020 je Turistična zveza tematsko pot Drvošec prepoznala kot najbolj izstopajočo v državi, z močno nosilno tematiko in jasnim vzdrževanjem, kar je tudi glavni izziv množice tematskih poti po Sloveniji.

Legendarni slovenski glasbenik Čarli Novak je nastopil na koncertu v Mokronogu s svojim ansamblom, ki ga sestavljajo: Čarli Karel Novak (bas kitara), Miro Božič (orglice), Sergej Ranđelović Runjoe (bobni), Miha Meglič (kitara) in Andraž Mazi (kitara, pedal stil). Koncert je potekal v okviru 17. mednarodnega festivala ustnih harmonik Ah, te orglice. Na koncertu Čarlija Novaka in Čarlijevih angelov so zvenele zimzelene slovenske popevke v zanimivih priredbah ansambla.

V našem studiu smo posneli ustvarjanje mladih slovenskih plesalcev in koreografov, ki izstopajo v svojih plesnih zvrsteh. To so Lara Flegar, Mateja Železnik, Metka Beguš, Alena Medič (Mladi slovenski balet), Yujin Muraishi, Staša Tušar (slovenska predstavnica izbora Evrovizijski mladi plesalci 2015), Romana Fičur, Siniša Bukinac, Tian Ćehić, Arnika Matko Juvančič, Patricija Crnkovič, Tina Turk, Matej Voušek in Luka Ostrež. Režiser je Vojko Vidmar.

V vasici na Štajerskem, ki že v imenu nosi besedo zlato, si je zakonski par omislil mikavno pritlično hišo. Zasnovana je tako, da vabi k sproščenemu druženju, s pametnimi rešitvami pa bo paru omogočila tudi zlato jesen življenja.
Ko smo prisluhnili stanovalki stavbe v središču Ljubljane, ki je pred kratkim uredila dve novi stanovanji v hiši, stari več kot tristo let, smo se nehote vprašali: kakšne zgodbe so se dogajale v tej stari hiši? Koliko ljudi je v njej že živelo? Koliko prezidav se je v njej zgodilo? In vendar stoji tam, kot trajni pričevalec zgodovine v središču našega mesta. Odgovori v oddaji Ambienti.
V središču prestolnice smo našli svetovljansko bivališče, ki je zgleden primer harmoničnega sodelovanja med arhitektom in lastnikom. V njem najdemo vrsto inovativnih rešitev za majhne stanovanjske površine.

Bernarda in Jože gostita Jerneja Dirnbeka in Toneta Kregarja, člana skupine MI2, ki v maju pripravlja koncert v Križankah, Jernej pa je pred kratkim izdal tudi svoj tretji roman Ledena kraljica. V goste prihaja še mojstrica obrazne joge in obrazne diagnostike Savina Atai, ki se je po več letih življenja v tujini vrnila v Slovenijo. V zabavnih igrah se tokrat med seboj pomerita prijatelja pevka Nuška Drašček in igralec Domen Valič. Na glasbenem odru se predstavljajo: skupina MI2 s pesmijo Le zaspi ter Marko Vozelj z Mojstri s pesmijo Ženska si.

Andrej Klančar je začel podjetniško pot pri komaj 22 letih. Čeprav je vodenje družinskega podjetja Klančar žerjavi prevzel od očeta leta 2008, ko je bilo gradbeništvo na kolenih, je z inovativnim pristopom, drznimi odločitvami in ekipo mladih zanesenjakov položaj podjetja kmalu po prevzemu še utrdil. Začel je s 14 žerjavi, danes jih imajo več kot 100, trideset redno zaposlenih pa nudi celovito storitev najema žerjavov in gradbenih dvigal. Lani so ustvarili dobrih pet milijonov evrov prihodkov in skoraj 103 000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Približno 30 odstotkov prometa zaslužijo s prodajo v Avstrijo, na Madžarsko, Hrvaško, v Italijo in Bolgarijo. Sodelujejo tako s slovenskimi kot tudi z večjimi svetovnimi gradbenimi podjetji. Med drugim trenutno pomagajo pri gradnji viadukta Gabrovica pod Črnim Kalom in bazena Ilirija v Ljubljani, posebej ponosni pa so na projekt Planica, kjer so sodelovali pri gradnji nordijskega centra in velikanke.

Izvedba opere La Traviata na Salzburškem festivalu leta 2005 je pritegnila pozornost vsega sveta. V glavnih vlogah sta nastopila Anna Netrebko in Rolando Villazón, ki sta zaradi občutene in edinstvene izvedbe te opere postala veliki zvezdi in ljubljenca občinstva. Dokumentarni film predstavlja še neobjavljene prizore vaj, intervjuji z Anno Netrebko, Rolandom Villazonom, Thomasom Hampsonom in režiserjem Willyjem Deckerjem pa oživijo ta čarobni trenutek glasbe.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Turkizno morje in sanjska narava: Ibiza velja za enega najlepših otokov v Sredozemlju. Zaradi blagega podnebja tu uspevajo najrazličnejše vrste sadja in zelenjave. Še pred nekaj leti ni nihče razlikoval med ibiško in špansko kuhinjo, kar pa ni prav. Za ibiško kuhinjo je namreč značilna izjemna umetnost improvizacije. Meso je na jedilniku prav tako pogosto kot ribe. Pred kratkim so znova začeli rediti ogroženega črnega prašiča. V notranjosti otoka, blizu mesteca San Rafael, je vrt družine Ferrer Torres. Na njem rastejo različne sorte pomaranč, ki dozorijo v različnih letnih časih. Hčerka Maria se uči kuhati. Kmalu bo odšla študirat na celino, zato si želi, da bi lahko tudi sama pripravljala otoške jedi. Z očetom bo pripravila ribjo specialiteto in mesno enolončnico, z mamo Pepi pa pisano kmečko solato.

ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Caroline Haertel

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Vsako deseto žensko v Sloveniji prizadene endometrioza, bolezen, ki je pogosto spregledana ali pozno odkrita. Kljub hudim bolečinam, s katerimi se je spopadala 29-letna Vesna Mlinar iz Pirana, je trajalo kar šest let, preden so ji bolezen diagnosticirali. V rubriki Zdravje boste izvedeli, kako živi s to boleznijo in kakšno je zdravljenje. Kakšne so zadnje pobude društva Endozavest, s katerimi si želijo izboljšati razmere za ženske z endometriozo?

V Magnetu o tem, kako je, ko se združita glasba Balladera in moda Milana Gačanoviča – Gacha in ustvarita Neonsko srce, pa tudi o videoigri, ki je dobila svoj film in v naše kinematografe prihaja jutri.

8. del: Zresni se
Skozi Cicely potuje cirkus. V Chrisu to vzbudi razglabljanje o fizični in metafizični resničnosti, čarovništvu in drugem. Joel se zave, da ima tako malo zdravstvenih primerov, in še ti so banalni, da se mu stoži po večjih izzivih. Odloči se, da bo študiral in opravil izpit iz interne medicine. S spraševanjem med izpitom mu pomaga Ed. Marilyn dobi vztrajnega občudovalca, ki ne odneha, dokler ne gre ven z njim. Holling pa se nenadoma zave, da ima Shelly ogromna stopala.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Massimo ima občutek, da ga je Dominic izdal in zapustil. Zato snuje, kako bi NYL zapletel v medijski škandal, ki bi ga unovčil, nato pa banko zapustil. Vendar odkrije, da Dominic nekaj prikriva, zato sklene, da bo ostal. Toda spoprijeti se mora z bolečo izgubo.


DEVILS / ZDA, Italija / 2019
scenarij: Elena Bucaccio, Ben Harris, Chris Lunt, Mario Ruggeri, Alessandro Sermoneta, Michael A. Walker
režija: Nick Hurran, Jan Michelini
v glavnih vlogah: Patrick Dempsey, Alessandro Borghi, Laia Costa, Malachi Kirby, Lars Mikkelsen, Pia Mechler, Paul Chowdhry, Harry Michell, Sallie Harmsen, Christina Andrea Rosamilia, Tom McKay, Jemma Powell, Chris Reilly, Kasia Smutniak

Koprodukcijska dokumentarna serija v dveh delih razišče zgodovinsko razdelitev korejskega polotoka, ameriške in ruske interese, surovo vojno in seveda vzpon severnokorejske diktature ter posledice, ki krojijo tudi naš vsakdan. 25. junija 2020 je minilo 70 let od začetka vojne. Čeprav je bilo v njej na milijone žrtev in se pravzaprav ni nikoli zares končala, ostaja nekoliko pozabljena. Ob nedavnem odprtju ruskih, ameriških, kitajskih in južnokorejskih arhivov pa so postali dostopni novi podatki, tudi na stotine fotografij in celo barvnih posnetkov, ki osvetljujejo to korejsko in svetovno tragedijo.

2. del: Neskončna vojna
Leta 1953 sta Severna in Južna Koreja po treh letih spopadov sklenili premirje, ki traja še danes. Južno od demilitariziranega območja se je iz vojaške diktature postopoma razvila demokracija, na severnem delu polotoka pa je Kim Il Sung vzpostavil totalitarni režim, ki se je sprva zanašal na gospodarsko pomoč Sovjetske zveze, v 90. letih prejšnjega stoletja pa je državljane pahnil v revščino in lakoto. Vlada v Pjongjangu še vedno bije protiimperialistični boj proti Združenim državam Amerike, zato si sedanji voditelj Kim Džong Un, Kim Il Sungov vnuk, nenehno prizadeva razviti jedrsko orožje, ki bi lahko doseglo Ameriko.

KOREA: THE FORGOTTEN WAR / THE KOREAN WAR / Francija, Južna Koreja, Velika Britanija, ZDA / 2019

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov