Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 11. apr. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 11. apr.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Ko kitajski avtomobili pridejo v Evropo z bencinskim motorjem, so deležni slabega slovesa. Ko Kitajci pripeljejo električni avto, v Evropi rečemo, da so nam pripeljali visoko tehnologijo. No, tokrat smo sedli za volan “visoke tehnologije”. Avto ima angleški pedigre, imenuje pa se MG4.

Dokumentarni film, ki opazuje življenje v neki majhni slovenski vasi, kakor so ga avtorji filma videli sredi poletja 2014.

Sprva je bilo zamišljeno, da bo film Hiške pripoved o usodah zapuščenih slovenskih domačij. Da bi prišli na sled izgubljeni usodi nekdanjih prebivalcev, so se avtorji filma med raziskovanjem ene od takih domačij po pomoč obrnili na prebivalce iz sosednjih hiš. Vsakdanje življenjske zgodbe so vpričo iskrenosti vaščanov nenadoma postale bolj zanimive od zgodb zapuščenih hiš. V avtorskem ospredju filma je scenaristično-režiserski dvojec Darko Sinko in Matjaž Ivanišin, ki je opravljal tudi delo direktorja fotografije.

Najstarejša slovenska založba Mohorjeva družba neprekinjeno deluje že 170 let in predstavlja tudi začetek organiziranega slovenskega knjižnega založništva. Oddaja pripoveduje o nastanku in razvoju Mohorjeve družbe ter pomenu založbe za ohranjanje slovenskega jezika, širjenje bralne pismenosti in oblikovanja slovenske nacionalnosti.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Junak tokratne oddaje bo David Peterka, ki prihaja iz Loškega Potoka. Po izobrazbi je inženir strojništva in kot projektni vodja zaposlen v podjetju, ki se ukvarja z robotiko. Njegova stast so hribi in je zagnan prostovoljni gasilec. Nedolgo nazaj se je poročil in prav z ženo Mojco prihaja v studio in morda jima skupaj uspe osvojiti 20.000 eurov, ki bi jih porabila za reševanje stanovanjskega problema.

Epizoda se začne v zgodnjem jutru pod Ljubeljem. Irena in Mojca se odpravita v gore in med potjo se pogovarjata tudi o bajki o nastanku Tržiča. Po njej naj bi pred stoletji v naselju pod Ljubeljem kovačev petelin znesel jajce, iz katerega se je izvalil zmaj. Zmaj se je zaril v goro in ko je zrasel v ogromno zverino, je goro razklal na dvoje ...
Osrednji lik je Irena Mrak, priznana raziskovalka in alpinistka, ki pogosto prepleta alpinizem in znanstveno delo. Epizoda se osredotoča na kopno sezono v Karavankah in značilnosti alpinizma ter gorništva v odvisnosti od naravnih pojavov kot so podori, erozija, poplave, hudourniki idr.
Rdeča nit oddaje je Irenin vzpon na Košutico skupaj z alpinistko Mojco Švajger, s katero sta med drugim pred leti osvojili predvrh Broad Peaka ter Nanga Parbat po prvenstveni Slovenski smeri. Zgodbo iz svojega zornega kota dopolni še dr. Matija Zorn, predstojnik Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU.

Nekatere zgodovinske osebe niso utonile v pozabo, temveč so se ohranile v naši zavesti. Toda ali se današnje predstave ujemajo z resničnostjo? Zares vemo, kakšen je bil njihov značaj, videz?

Dokumentarna oddaja se poglobi v življenje Kleopatre, Ivane Orleanske, Marka Pola, Shakespeara, Miklavža in device Marije. Igralec Derek de Lint se poda po njihovih sledeh, odkriva najnovejše znanstvene ugotovitve in nam jih približa, kot nam jih ni še nihče doslej. Pri raziskovanju mu pomaga zgodovinarka Saskia Noot. Skupaj zbirata podatke, ki 3D-oblikovalcu Mau pomagajo rekonstruirati pravi obraz zgodovinskih osebnosti.

2. del: Miklavž
Od kod prihaja Miklavž? Je res svetlopolt, rdečeličen mož v dolgih belih škofovskih oblačilih z dolgo belo brado in dolgimi belimi lasmi? Derek in Saskia odkrivata, da se naše predstave precej razlikujejo od resnične podobe svetega Nikolaja, na katerem naš Miklavž temelji.

THE FACES OF HISTORY / Nizozemska / 2022 / Producent: Marc Pos

V oddaji Kaj dogaja? tokrat poročamo o obisku Urške Klakočar v Afriki in dvigu cene dodatnega zavarovanja. Na terenu smo spremljali odštevanje do konca alkoholnega posta, v Redni rubriki pa bomo spoznali novo slovensko subkulturo - vriskače. Naš dežurni jezikolovec magister Baltić se je tokrat spopadel z jezikovnimi posebnostmi velikonočnih praznikov, v telenoveli Palomar pa smo dobili obisk iz tujine. V rubriki Glas ljudstva vam tokrat svetuje najšarmantnejši član igralskega klana Cavazza, naš gost v studiu pa bo skakalec, letalec in glasbenik Žiga Jelar, ki se nam je pridružil tudi na Mali terasi, saj bo skupaj z Vilijem zapel ponarodelo skladbo Na skoke me pust'.

Vzhodna Švica leži med Bodenskim jezerom in alpskim predgorjem. V zaledju jezera je podnebje posebno milo in idealno za pridelavo sadja. Specialiteta tega območja so posušene hruške, ki jih Thomas Oeler suši v eni zadnjih sušilnic s pečjo na drva v Švici. Suhe hruške se podajo h krepkim mesnim in krompirjevim jedem, priljubljene pa so tudi pite z nadevom iz suhih hrušk, tako imenovani "Schlorzifladen".

ZU TISCH / Nemčija / 2018 / Hanna Leissner

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V Prestižu danes sedemo na motor. Zapeljemo se z redkim primerkom črnega lepotca Davida Urankarja, pokažemo vam pregrešno drage unikatne jeklene konjičke iz sanj, ki jih za ves svet izdeluje Slovenec Tomaž Capuder. Med njimi je tudi model batman bike. V studiu gostimo manekenko in ustvarjalko Taro Zupančič, eno od znanih Slovenk in Slovencev, ki se navdušujejo nad motorji.

Magnet začenjamo adrenalinsko; stavimo na jeklene konjičke, ki brnijo drugače od običajnih, pa tudi videti so elegantni. Preizkusila jih je tudi naša nekdanja smučarka Tina Maze, ki je sodelovala na avtomobilsko-modnem dogodku. Jan Plestenjak je praznoval abrahama v vinski kleti, v kateri je z ekipo posnel videospot za novo skladbo in seveda nazdravil življenju.

17. del: Moja mama, moja sestra
V Cicelyju se nepričakovano prikaže Shellyjina mama Tammy in naznani, da se je zaročila z vojaškim mehanikom. Shelly se je sprva zelo razveseli, a jo mamine stare navade kmalu spravijo v slabo voljo. V Joelovi čakalnici nekdo pusti dojenčka, meščani pa ga vzamejo za svojega in vestno skrbijo zanj. Adam vse preseneti z neobičajno prijaznostjo, ki je še sam ne zna pojasniti.



NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Štirideset novinarjev iz 15 držav se je po vzoru sodelovanja v primeru Panamski dokumenti povezalo v mednarodno združenje in nadaljevalo preiskovalno delo ubitih novinarjev in novinarjev, ki jim grozijo s smrtjo, ker so se lotili mafije v panogi rudarjenja – peska ob rečnih obalah v Indiji, niklja v Gvatemali in zlata v Tanzaniji. Dokumentarni film prikaže srhljive zgodbe zlorab na treh koncih sveta, zakulisen potek mednarodne novinarske preiskave in resnično poslanstvo novinarskega dela.

GREEN BLOOD / Francija / 2019 / Režija: Alexis Marant, Jules Giraudat, Arthur Bouvart

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov