Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 23. maj. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 23. maj.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

Majski Opus bo filmsko obarvan, letos namreč mineva 100 let od smrti slovenskega pisatelja Ivana Tavčarja, ki je med drugim napisal povest Cvetje v jeseni, po kateri je nastal tudi eden od najbolj priljubljenih in ganljivih slovenskih filmov. V Opusu bomo pobliže spoznali glasbo Urbana Kodra, skladatelja, katerega soproga Helena Koder je zbrala vse njegove rokopise, v oddaji pa bo odstrla tudi kanček manj znane preteklosti tega skladatelja. V dvorcu Visoko v Poljanski dolini je Kodrovo glasbo posebej za oddajo izvedla komorna zasedba slovenskega saksofonista Andreja Omejca, ki je navdušen izvajalec glasbe Urbana Kodra.
V 2.delu oddaje pa bomo pobliže spoznali pianista in skladatelja Andreja Goričarja, ki poleg klasičnih glasbenih oblik ustvarja tudi glasbo za gledališče in film, je edini slovenski ustvarjalec glasbe za nemo filmsko klasiko. Skozi njegovo pripoved in odlomke filmov bomo spremljali nastajanje glasbe za neme filme, med njimi tudi film V kraljestvu Zlatoroga, ki je bil pred kratkim predstavljen tudi na Dunaju.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V tekmo z Jokerjem se bo podal Samo Kralj iz Ljubljane. Samo je po izobrazbi arhitekt in zaposlen na Fakulteti za arhitekturo, kjer skrbi za modelno delavnico. Izdelovanje maket je njegova služba in hobi. Njegova izbranka Nuša je prav tako arhitektka, kar jima bo morda koristilo pri 'gradnji' denarne lestvice v Jokerju. Oba sta odločena, da bosta denar iz Jokerja porabila za uresničitev skupne dolgoletne želje, potovanje na Japonsko.

Tako kot lani tudi letos svetovno prvenstvo v hokeju na ledu znova skupaj gostita Finska in Latvija. Po šestih letih se med elito znova vrača slovenska reprezentanca. Igrala bo v skupini B v latvijski prestolnici Riga. Poleg slovenske so v tej skupini še reprezentance Kanade, Slovaške, Češke, Norveške, Kazahstana, Švice in gostiteljice Latvije. V skupini A pa mesto Tampere poleg domače izbrane vrste, ki brani naslov iz lanske sezone, gosti še reprezentance ZDA, Švedske, Nemčije, Danske, Francije, Avstrije in Madžarske. Nove svetovne prvake bomo dobili po finalni tekmi 28. maja.

Vsako leto ponavaljamo iste nasvete, saj motoristi hitro pozabijo, da se je na novo motoristično sezono treba pripraviti, preden sploh zapeljemo na cesto. Torej, motoristi, letos pa res odpeljemo tistih nekaj osmic, v oddaji pa ponujamo še nekaj drugih vaj, ki jih izvedemo še pred vžigom motocikla.

"Trkam na les" je navdihujoč film, ki osvetljuje uporabnost in trajnost lesa ter njegov vpliv na okolje. Les je izjemno uporaben in raznovrsten material, ki nam omogoča ustvarjanje najrazličnejših izdelkov. Slovenija se lahko pohvali z obilico gozdov, ki poleg tega, da so vir lesa, tudi prispevajo k ohranjanju biološke raznovrstnosti in blaženju podnebnih sprememb. Lesene zgradbe, površine in pohištvo prispevajo k trajnostni gradnji ter estetskemu okolju. Leseni izdelki se uporabljajo pri jedi, igrah, rekreaciji in modnih dodatkih. Les tako pomeni velik gospodarski potencial, saj ponuja številne možnosti za zaposlovanje ljudi. Ključen je za ustvarjanje trajnih in trajnostnih izdelkov ter varovanje okolja. Film predstavlja osnovne lastnosti lesa in spodbuja k odgovornemu ravnanju z naravnimi viri. Navdihuje nas, da prispevamo k ohranjanju in uporabi lesa, saj z njim gradimo bolj trajnostno in zeleno prihodnost.

Britanski igralec Richard E. Grant se odpravi v kraje, kjer so priznani pisatelji iskali navdih in jih v svojih delih uporabili za kuliso zgodb. S torbo knjig je obiskal Italijo, Francijo in Španijo in upal, da bo skozi oči velikih pisateljev dobil nov vpogled v življenje in preteklost najosupljivejših evropskih kotičkov. Če knjigo bereš v kraju, kjer se zgodba odvija, v treh dimenzijah začutiš tamkajšnje okolje, zvoke in vonjave, česar na popisanem listu papirja ne moreš. Naš popotnik nam s čudovitimi posnetki približa zgodbe o blišču, drznem begu, umorih, spletkah, božanskih okusih, naravnih čudežih in katastrofah in še in še.

2. del: Italija
Z Richardom E. Grantom, igralcem, popotnikom in ljubiteljem knjig, se tudi tokrat odpravimo v južno Italijo, ki je Roberta Harrisa navdihnila za zgodbo o Pompejih. Ogledamo si znani stari akvadukt, ki je junaku romana rešil življenje, in rimske terme, ki jim niti izbruh ognjenika ni prišel do živega. Positano je mestece, v katerem je navdih za Nadarjenega gospoda Ripleyja našla Patricia Highsmith. Razkošje in blišč sta pravo nasprotje Matere, ki je v 30. letih 20. stoletja zaradi bede, v kateri so živeli domačini, pretresla Carla Levija. Jame, v katerih so brez vode in elektrike bivale družine, je opisal v knjigi Kristus se je ustavil v Eboliju. Njegovo delo je pritegnilo toliko pozornosti, da se je Matera po drugi svetovni vojni spremenila v simbol civilizacije kmetov.

WRITE AROUND THE WORLD WITH RICHARD E. GRANT / Velika Britanija / 2021 / Režija: Southan Morris

V oddaji Kaj dogaja? tokrat o tem, kako v Prekmurju mečejo denar v zrak, povsod drugod po Sloveniji pa stran. Na terenu smo spremljali snovanje novega spomenika z umetno inteligenco, v Redni rubriki pa nam trot Robi daje izgovor za nepokošene zelenice in travnike. Kljub bolniški odsotnosti magistra Baltića bomo spoznali novo besedo tedna, ki jo bo tokrat predstavil mladi asistent Petan. Telenovela Palomar prinaša vse o neuslišani ljubezni šerifa Zorana, v Glasu ljudstva pa v najbolj znani slovenski areni razpravljamo o ideološkem ozadju sladolednih okusov. Naša gostja bo z zlato piščaljo nagrajena novinka leta, reperka Masayah, na Mali terasi pa nas bo na poletno sezono pripravil najlepši glas Dalmacije Dnavor Uborno s svojim hitom Inflacija.

V Akvitaniji srečamo Thierryja in Marie-Laure Hiriart, pridelovalca slovitega čilija Espelette, ki ga pogosto uporabljajo v baskovski kuhinji. Mleti čili prodajata posameznikom, podjetjem in lokalni čokoladnici. Marie-Laure se po sestavine za kosilo pogosto odpravi k prijateljema Ericu in Maritxu Amestoy, ki ne gojita le čilija, temveč tudi redke sorte paradižnikov. Ti gurmanski pridelovalci čilija v prostem času v lokalnem društvu sodelujejo tudi kot ocenjevalci te začimbe. Kljub napornemu vsakdanjiku pa si znajo vzeti čas za druženje in uživanje v hrani, kot je baskovska jagnječja obara xilindron, čips iz listnatega ohrovta ali baskovska torta.

ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtor: Alix François Meier

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Poletje trka na vrata. V Prestižu bo zato govora o fit telesih. Izveste, kateri svetovni zvezdniki krojijo lepotne ideale, v studiu gostimo osebnega trenerja Jana Kovačiča, zaupamo pa vam tudi nekaj nasvetov in trikov tik pred skokom v kopalke.

Faraoni konec prihodnjega meseca praznujejo 55 let delovanja. Zazvenele bodo številne uspešnice, mi pa smo ob jubileju poklepetali s člani zasedbe. Vinski festivali se kar množijo, za poslanstvo povezovanja držav nekdanjega skupnega območja pa si prizadeva kuharski mojster Tomaž Kavčič, ki je zbrane vinarje gostil na Dvorcu Zemono.

Portretni film Mirka RAMOVŠA (1935 - 2023), slavista, ki je po nekajletnem pedagoškem delu postal sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta, kjer je kot etnokoreolog raziskoval slovenske ljudske plese, napisal več znanstvenih razprav, strokovnih člankov in izdal antologijo slovenskih ljudskih plesov Le plesat me pelji in plese po pokrajinah v knjigi Polka je ukazana. Od leta 1965 je deloval kot umetniški vodja Akademske folklorne skupine France Marolt. Spremljamo ga na terenu, kjer je raziskoval ples, spremljal pustne šege na Pobrežju pri Ptuju, pripravljal postavitev za skupino iz Artič in vodil seminar rezijanskega plesa v Bovcu. S sodelavcem Julijanom STRAJNARJEM sta obiskala Rezijo, kjer se je spominjal svojih začetkov pri Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU. V oddaji so sodelovali še: Tatjana in Janez RAMOVŠ, Vera in Janez FLORJANC, Tatjana MARUŠIČ, Helena MEGUŠAR, Vojka ŠIRCELJ, Neva TRAMPUŽ OREL, Vali in Drago TRETNJAK, Jasna PALADIN, Bojan KNIFIC, Rebeka KUNEJ in člani AFZ France Marolt - Marija KLOBUČAR, Julijan STAJNAR, Luigia NEGRO; Folklorno društvo Pobrežje pri Ptuju: Marija FEGUŠ, Zdenka in Zdravko DUŠIČ in Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče - Andrej ČEPIN, Biba BERTOK, Zdravko URŠIČ in Nataša ILC.

Joel na Mauriceovem travniku igra golf, Ed pa mu pomaga nositi palice. Ed se nenadoma zastrmi v drevo in ugotovi, da je stara Vicky, kot jo imenujejo, zelo bolna: veje so utrujene, listje razcefrano. Meščani se zberejo na nujnem sestanku, da bi se dogovorili, kaj bodo z drevesom, ki je tu že od nekdaj in ga vsi spoštujejo. Maurice Joelu naloži nalogo, da ozdravi staro Vicky. Chris dobi paket slušalk, ki mu bodo omogočile večjo gibljivost med poročanjem.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1993
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov