Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 4. okt. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 4. okt.

Az adás a biztonságos közlekedésről szól. A gyerekek kerékpároztak, közlekedési táblákkal ismerkedtek és rendőr kíséretében megnézték a jelzőlámpát. Az autómentes nap alkalmából pedig az úttestre rajzoltak.

Tema oddaje je varnost v prometu. Otroci so kolesarili, spoznavali prometne znake in si v spremstvu policista ogledali semaforje. Ob dnevu brez avtomobila pa so risali po cestišču.

Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!

Cellofest, festival, posvečen violončelistom in violončelu, v Ljubljani pripravlja cikel koncertov, seminarjev in delavnic za mlade z vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki ter pedagogi. Spremljali boste drugi del programa iz otvoritevnega koncerta, na katerem se je v ansambel violončel združilo dvanajst vrhunskih domačih violončelistov. Predstavili so se z zahtevnimi priredbami orkestralnih kompozicij, k sodelovanju pa povabili izvrstna glasbena gosta, mezzosopranistko Nuško Drašček Rojko in harmonikarja Marka Hatlaka.

Ne zgodi se prav pogosto, da se v novi, pravkar zgrajeni hiši lastniki zamenjajo že po letu in pol. Seveda nova družina prinese v hišo nov pogled, nove želje, nove zahteve, ki so jih v primeru, ki je pred nami, s skladnim sodelovanjem arhitektov in izvajalcev uresničili rekordno hitro.
V nadaljevanju se posvetimo lesu, trajnemu materialu, s katerim človek rad biva že od nekdaj. Na Norveškem je trenutno najvišja lesena stavba na svetu, visoka je 85,4 metra, ima 18-nadstropij. Ne tako visoke, ampak večstanovanjske lesene objekte, ki sledijo viziji trajnosti, pa že gradimo tudi pri nas. Mi smo dve našli v Celju.
Pod Krvavcem sta zakonca Mirjam in Gregor iz nič ustvarila zeliščno posestvo, na njem pa poleg svoje hiše postavila še več edinstvenih lesenih objektov in elementov. Od kozolca toplarja in zeliščne kašče do hiške, ki sicer ni na drevesu, a nosi ime Drevo.

Eden najpomembnejših muzejev slovenske bitnosti, ki ohranja materialno in duhovno dediščino, pričevanja o narodnih šegah in navadah, rokodelskih spretnostih in obrti, je Slovenski etnografski muzej. Svojo 100-letnico obeležuje z več zanimivimi razstavami in dogodki.
Dediščino pa ohranja tudi Galerija Šivčeva hiša v Radovljici, kjer se na enem mestu združi arhitektura stare meščanske hiše z umetnostjo. Galerija se namreč poleg bogate stalne zbirke slovenskih ilustratork in ilustratorjev pohvali tudi s številnimi odmevnimi razstavami s področja likovne umetnosti.
Pred 300 leti se je na Južnem Tirolskem rodil Giovanni Antonio Scopoli, eden največjih evropskih naravoslovcev. Po študiju medicine je prišel v Idrijo, kjer je deloval rudnik živega srebra. Scopoli je postal prvi rudniški zdravnik. Svoje življenje je zapisal proučevanju bolezni rudarjev, ob tem pa se je posvečal raziskovanju okoliškega rastlinskega in živalskega sveta.
Scopoli, ki velja za slovenskega Linnéja, je na podlagi primerkov iz Slovenije prvič opisal tudi tudi hrošča puščavnika. Ta izjemno ogrožena vrsta hrošča je ponekod v Evropi že izumrla. Ljubljana pa se lahko pohvali z eno izmed največjih populacij puščavnika v Sloveniji.
Svet in življenje okoli nas pa s potujočim gledališčem papirteatrom že štiri desetletja na svoj način raziskuje lutkar Brane Solce. Izdelovalec lutk, scenograf, dramaturg, režiser, glasbenik in animator je preteklo desetletje s svojimi velikimi lutkami sodeloval na političnih protestih in se tako angažiral tudi kot družbeni aktivist.

Bernarda in Jože gostita voditeljico nove glasbene oddaje ne Televiziji Slovenija Leilo Aleksandro Jelić, ki je tudi glasbenica, zato na glasbenem odru predstavlja svojo pesem Rajske ptice. V goste prihaja še vsestranska umetnica Salome, ki tokrat predstavlja svojo prvo avtorsko stand up kabaret predstavo. V zabavnih igrah se tokrat pomeri komični dvojec Žan Papič in Gašper Bergant, ki skupaj pripravljata novo gledališko komedijo z naslovom Fejmiči, sama sta najboljša. Na glasbenem odru se predstavlja še Gregor Ravnik z zmagovalno pesmijo MMS-a Torek.

Tomažu Bizjaku in doktorju Matiji Gatalu je uspelo doktorski raziskovalni projekt spremeniti v enega najbolj obetavnih izdelkov na trgu. V začetku leta 2021 sta ustanovila ReCatalyst, odcepljeno podjetje ljubljanskega Kemijskega inštituta, ki razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove gorivne celice. Njihova proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim potrebo po dragi in redki platini v katalizatorju zmanjšajo za 40 odstotkov, hkrati pa ne zmanjšajo zmogljivosti gorivne celice. Ekipa ReCatalyst, ki danes šteje 10 članov, je prejela številna priznanja in nagrade, med drugim tudi naziv slovenski startup leta 2023. Nedavno so od priznanih mednarodnih in domačih vlagateljev pridobili 1,7 milijona evrov, ki jih bodo uporabili za pospešitev razvoja tehnologije, ki bo igrala pomembno vlogo pri razogljičenju energetike in transporta.

Operne predstave lahko človeku včasih spremenijo življenje. Kdor je videl Mario Callas, še danes govori o njej. Redki so operni pevci, ki nam resnično pridejo do srca. Film predstavlja tri take pevce, raziskuje, kaj počnejo, kako to počnejo in kako njihova interpretacija vpliva na nas. To so pevke Ermonela Jaho, Barbara Hannigan in Asmik Grigorian. Tako kot Stanislavski, ki je vohunil za velikimi igralci v upanju, da bo razkril njihove skrivnosti, jih opazujemo. Kako preživijo dan pred premiero? Kakšna je njihova garderoba? Kaj se zgodi v sekundah pred vstopom? Vse tri pevke v dokumentarnem filmu razkrivajo skrite plati svoje osebnosti in odkrivajo skrivnost svojega glasbenega navdiha.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

80 koz, nekaj kokoši, dva osla in zeleni travniki – to je kmetija Sébastiena Beauryja in Claire Proust v Tourainu, jugozahodno od Pariza. Sébastien iz mleka izdeluje sainte-maure, značilen kozji sir s skorjo iz pepela, ki je značilen za to regijo, Clairina strast pa so zelišča in zdravilne rastline. Oboje uporablja v svoji kuhinji pri ustvarjanju tradicionalnih receptov in improviziranih različic: krompir za petatou, nadev za pito, skuha v kozjem mleku, testo pa obogati z domačim rožmarinovim hidrolatom.

ZU TISCH / Nemčija / 2016 / Avtorica: Elke Sasse

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Zdravje vsako sredo ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja zdravstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

V Magnetu spoznamo novo vino in skladbo zasedbe Flirrt in se ob 20-letnici partnerstva in glasbenega ustvarjanja družimo z Maraayo. Preverimo tudi dogajanje na Ljubljanskem tednu mode.

2. primer
Pravna pisarna brezkompromisne nekdanje odvetnice Šoko Takanaši tokrat sprejme primer direktorice v mednarodnem podjetju, ki so jo odpustili, potem ko so jo trije podrejeni obtožili mobinga. Kot dokaz predložijo zvočni posnetek – ampak ali je to vsa resnica? In kakšna preteklost druži Šoko in Kaizakija, odvetnika nasprotnega tabora?

scenarij: Hiroshi Hashimoto
režija: Hidetomo Matsuda, Naoki Tamura
v glavnih vlogah: Ryoko Yonekura, Osamu Mukai, Kento Hayashi, Nanao, Yosi Yosi Arakawa, Risa Naito
Mayu Miyamoto, Yumi Adachi, Shohei Miura, Masanobu Katsumura

Inšp. Carey preiskuje vdor v oddajanje BBC-ja. Varnostni minister Turner se znajde sredi škandala v zvezi s ponudbo za uporabo tehnologije prepoznave obraza kitajskega podjetja Xanda na britanskih mejah. Osumljenec za vdor, predstavnik podjetja Xanda v Londonu se odpravi na letališče, agenti SO-15 so mu za petami. Rachel dobi novice iz bolnišnice o Patrickovem stanju in se odpravi v bolnišnico. Garlandova z ekipo se pripravlja na aretacijo osumljenca.

THE CAPTURE (II.) / Velika Britanija, ZDA / 2022
Scenarij in režija: Ben Chanan
V glavnih vlogah: Holliday Grainger, Paapa Essiedu, Indira Varma, Andy Nyman, Rob Young, Ron Perlman, Ben Miles, Lia Williams

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov