Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 8. okt. 2023

TV Slovenija 2 • Ned, 8. okt.

Luiza Pesjakova (1828 - 1898) velja za pomembno slovensko literarno ustvarjalko in kulturno osebnost 19. stoletja. Predstavljamo vam knjigo "Luize Pesjakove pesmi za slovensko mladost v zrcalu bidermajerja".

Program "New start" ali "Novi začetek" je v svetu že uveljavljen, pri nas pa je pred kratkim potekal prvič. Gre za program prenove življenjskega sloga na telesnem, duševnem in duhovnem področju.

Hitreje, više, močneje je mogoče doseči tudi z znanostjo. Med igro tenisa deset kamer ves čas zajema podatke o položaju igralca in žogice, njeni hitrosti in vrtenju. Analize teh podatkov so osnova za izboljšanje in prilagoditev načina igranja in tudi treninga. Zato so treningi danes vse bolj specifični in točno določeni za posamezen šport. Raziskovalci fakultete za elektrotehniko so razvili sistem za vadbo veslanja, ki med vadbo spremlja, kaj se z veslačem dogaja, in mu sproti daje navodila o tem, kako lahko izboljša svojo tehniko. Kaj pa med športno dejavnostjo počnejo naši možgani? Znanost pomaga športu, toda tudi športniki lahko pomagajo znanosti. Na največji regati na svetu so zbirali podatke za znanstvenike.

Posnetek nastopa mladega glasbenika, študenta violončela na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Miloša Mlejnika. Predstavil se je ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta En Shaa. Sebastian Bertoncelj je z glasbo povezan že od otroštva, rad se loteva novih izzivov, ki mu jih ponuja študij tega glasbila. Del študijske preizkušnje je tudi solistični nastop ob spremljavi simfoničnega orkestra.

Vsako leto avgusta se v sklopu tabora Musica Creativa predstavijo mladi godbeniki iz slovenskih godb. Pod vodstvom akademskih glasbenikov so v letnem amfiteatru Avditorija Portorož tudi tokrat predstavili razgiban program. V drugem delu koncerta so nastopili Mlajši in starejši pihalni orkester godb Furlanije - Julijske krajine ter Slovenski mladinski pihalni orkester pod vodstvom Marca Somadossija in Gregorja Kovačiča. Režiser Juš Hrastnik.

Srečna mladina
glasba Primož Habič/besedilo Igor Dernovšek

Srečna mladina je debitantski album skupine Niet, ki je izšel septembra 1984 pri založbi Galerija ŠKUC v nakladi pičlih 200 izvodov v obliki kasete. Velja za največkrat presneti slovenski album. Čez čas je dosegel kultni status in konec julija 2015 tako ponovno izšel pri švedski založbi Ne! Records.
Na časovnem traku bomo prikazali razgibano zgodovino skupine Niet, ki je bila ustanovljena konec leta 1983, svoj zadnji album pa je izdala leta 1996.
Čeprav se je v povojnih mladinskih pesmih opevalo srečo mladine, se je leta 1984 počasi razblinjal mit srečne mladosti. In kako je to razblinjanje odmevalo kot razbijanje v slovenskem punku?

Sue Perkins začne odisejo po Mekongu v Vietnamu, kjer obišče "kraljico rezancev" Si Hei, ki Sue vzame za vajenko. Že ob zori skupaj pripravita jedi, ki jih nato s čolna prodajata na plavajoči tržnici. Nato obišče družino pridelovalcev riža, ki si želi boljše prihodnosti za sinova, zato se ukvarja tudi z dobičkonosnim, a tveganim gojenjem kozic. V Kambodži se sestane z enim izmed zadnjih preživelih zapornikov Rdečih Kmerov in spoznava življenje domačinov v ribiški vasi na kolih na jezeru Tonle Sap.

The Mekong River with Sue Perkins / Režija: Steve Robinson / BBC 2014 / Združeno kraljestvo

Žogarija je projekt, ki uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše.

Ruševine starega gradu so otrokom najljubši kraj za igro – poleg računalnika, seveda.
Jon, Tina in njen mlajši brat Peter obiskujejo kraj vsak dan in se spoprijateljijo tudi s tamkajšnjim priložnostnim prebivalcem, lokalnim posebnežem Matjažem Mirodolom.
A v prostorih razpadajočega gradu se godijo nenavadne reči. Otrokom radovednost ne da miru. Raziskujejo in raziskujejo, in ko nekega dne skoraj odprejo težka železna vrata v grajske kletne prostore, Peter nesrečno pade in si zlomi roko.
To je povod, da starši otrokom prepovejo zadrževanje v okolici gradu in hkrati iščejo primeren način za odstranitev ruševin. Pa ne bo šlo tako zlahka. Izkaže se, da je grad poln skrivnosti, dogajati se pričnejo nenavadne reči in marsikdo ne ve več zagotovo, kaj je res in kaj ne…
Otroci počasi začenjajo razkrivati, za kaj v resnici gre, pri tem pa jim priskoči na pomoč skrivnostni deček.
Starinar, ki v svoji brezmejni pohlepnosti grabi dragocenosti z gradu, tudi ni kos skrivnostnim dogajanjem in konča v bolnišnici.
Poleg otrok pa je prav posebnež Matjaž tisti, ki lahko poskrbi za ohranitev kulturne znamenitosti, kar večstoletne ruševino prav gotovo so.
Izkaže se, da je skrivna klet bivališče njegovih plemenitih prednikov. Le-ti se ustrašijo, da bodo pregnani iz svojega domovanja, kar pomeni, da bodo obsojeni na večno lebdenje v vesolju... Le kdo bi si tega želel?
Mali duhec Hrabroslav je vedno bolj navezan na tuzemske vrstnike: Jona, Tino in Petra. Polni vragolij pripravijo odličen načrt za rešitev Hrabroslavove družine in njihovega domovanja. Seveda si ne morejo kaj, da ne bi izkoristili sposobnosti oživljanja domišljije… ; kar omogoči veliko, zabavno zmedo, kos pa so ji le otroci in tisti, ki vsaj malce verjamejo v fantazijo.
Po eksploziji se vse stvari postavijo na glavo. Grad in stolp sta dokončno porušena. Brez domovanja ostanejo tako vsi:duhovi iz grajske kleti in klošar Matjaž, ki se znajde celo zaporu.
V tej kritični situaciji postanejo otroci pravi mojstri reševanja – seveda, pod vodstvom in veliko pomočjo duhca Hrabroslava! Z zvijačo pridejo do vseh potrebnih podatkov, spravijo v zapor hudobnega starinarja, Matjaža pa rešijo iz zapora. Jonova mama je pravnica in z lahkoto dokaže njegovo nedolžnost.
In nenazadnje: duhovi so rešeni! Jon zgradi v računalniškem programu pravi grad. Navidezna resničnost bo pravo domovanje za prav tako navidezno plemenitaško družino Mirodolskih. Duhovi so pomirjeni, svet se lahko vrti naprej!

Letos obeležujemo stoletnico smrti pisatelja, pravnika in politika Ivana Tavčarja, hkrati pa tudi 50 let od premiere filma Cvetje v jeseni, ki je bil posnet po istoimenski Tavčarjevi povesti. Naša ekipa se je ob tem filmskem Abrahamu podala na podeželje pod Starim vrhom in v Mlaki nad Lušo obiskala snemalno lokacijo filma– kmetijo pri Jejlarju, kjer sta se spoznala Presečnikova Meta in odvetnik Janez.
Za neizdelane mansarde starih meščanskih hiš bi lahko rekli, da so skriti dragulji. V eni najlepših ljubljanskih ulic, zeleni Križevniški ulici, so iz zanemarjenega podstrešja, kjer so nekoč vladale pajčevine in debele plasti prahu, nastala štiri svetla razgibana stanovanja.
Kupili ste stanovanje, zgradili hišo, tudi pohištvo je izbrano. Že ste si oddahnili, da je dom končan, ko okrog vas zazijajo še gole bele stene, ki se zdijo nekako brez življenja. Kako jih zapolniti s primerno vsebino, kako to storiti z nekim smotrnim denarnim in časovnim proračunom. Slike, fotografije, kakšen kipec ali drug estetski dodatek … pa saj tega so vendar polne take in drugačne trgovine. Seveda so, ampak naš sogovornik med drugim pravi, da se za unikatnejša estetska doživetja splača narediti kakšen korak več.

Dokumentarna serija v šestih delih Naših šest celin je geološka in kulturnozgodovinska biografija sveta. Pred približno 200 milijoni let je supercelina Pangea razpadla in celine so začele svojo pot tja, kjer jih na zemljevidu vidimo danes. Vreme, podnebje, morski tokovi in selitve živali odločilno vplivajo na razmere, v katerih živijo ljudje. Kako je narava oblikovala človeške kulture?

2. del:
Azija je celina skrajnosti. Skrajnosti narave oblikujejo življenje in so korenito spremenile prehrano človeka. Celina, na kateri zdaj živi štiri milijarde in pol ljudi, je že od nekdaj dejavnik napredka, vir blaginje in zibelka človeške civilizacije.

THE SIX CONTINENTS REVEALED / UNSERE KONTINENTE / Nemčija / 2022 / Režija: Friederike Schmidt-Vogt

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Nekdo z lokom strelja na štiri golfiste, med katerimi je tudi Ianov prijatelj Jacob, in rani Amy. Tudi tokrat policija ne ve, kdo je bil tarča. Sparrowi se pogovarjajo o Scottu in Rory prizna, da ga je on naučil streljati z lokom. Policija preiskuje gozd, Ian in Kevin pa se dobita s predstavnico rudarskega sindikata NZR, ki jima razkrije marsikaj iz preteklosti, zaradi česar so vaščani še zdaj v sporu. Julie se odloči, da bo govorila s Cathy in ji pove, da je Scott vdrl v njen dom.

SHERWOOD / Velika Britanija / 2022
V glavnih vlogah: David Morrissey, Joanne Froggatt, Lesley Manville, Robert Glenister, Adeel Akhtar, Lorraine Ashbourne, Kevin Doyle
Scenarij: James Graham
Režija: Lewis Arnold

Tina Maze je na snemanju 245. oddaje Avtomobilnost prvič vozila starodobni avtomobil, legendarno žabo DS iz leta 1970. Nato je sedla v moderen DS avtomobil in med stožci postavila referenčen čas proge za gledalce Avtomobilnosti. Ta čas so gledalci ujeli le, če so pravilno rokovali z volanom in kar se da tekoče upravljali s stopalko za plin. Kdo je na preizkusu zmagal? Poglejte…

Kruto realna, satirična drama, posneta po resnični zgodbi o prebrisancih, ki so iz ozadja opazovali in izkoristili ameriško in pozneje tudi svetovno finančno krizo leta 2008. Izjemna igralska zasedba in oskar za najboljši prirejeni scenarij leta 2016.

Piše se leto 2005. Nadarjen analitik in menedžer finančnega sklada Michael s svojimi izračuni ugotovi, da je sistem podeljevanja hipotek v ZDA tik pred razpadom, zato se odloči za nezaslišano potezo – stavi proti nepremičninskemu trgu. Banke z veseljem sprejmejo denar, njegove na videz nepremišljene poteze pa vzbudijo pozornost vlagateljev pod vodstvom skeptičnega Marka, ki se odpravijo na teren in odkrijejo neverjetne anomalije v finančnem sistemu.

Originalni naslov: THE BIG SHORT
Leto produkcije: 2015
Država: ZDA
Žanr: kriminalka
Režija: Adam McKay
Scenarij: Adam McKay in Charles Randolph po knjigi Michaela Lewisa
Igrajo: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov