Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 15. nov. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 15. nov.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: a harisnya története;
- a muraszombati Ifjúsági Krízisközpont;
- a lengyel Baasch zenei előadó;
- klipek: Guilty of Joy, Bëlga, Mirror, Abigél.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: zgodovina hlačnih nogavic;
- Krizni center za mlade Murska Sobota;
- poljski glasbeni izvajalec Baasch;
- videospoti: Guilty of Joy, Bëlga, Mirror, Abigél.

Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!

Vasica Breginj leži na skrajnem zahodu Slovenije, ob meji z Italijo. Do strašnega potresa leta 1976 je s kaminitimi hišami, postavljenimi v obliki amfiteatra, veljala za biser slovensko-beneške arhitekture. Na njihovem mestu so na ruševinah zrastle nove hiše. O starem slovésu pa danes priča le še nekaj ruševin.
O življenju v preteklosti pa govori tudi ohranjena značilna kamnita kmečka hiša iz severozahodnega dela Istre. Tonina hiša, ki stoji v vasi Sv. Peter, nosi ime po domačinki in zadnji lastnici, ki je v njej živela do leta 1961.
Bojana Ažman iz Žiganje vasi je svoje prve statve kupila pri osemnajstih letih. Tkanje je postalo pomemben del njenega življenja. Med vsemi postopki priprave volne – od striženja rune do predenja, pa ima še vedno najraje predenje na kolovrat.
Arborist Nejc Praznik spremlja stanje vitalnosti dreves v Ljubljani. Njegov cilj so zdrava, lepa in varna drevesa.
Mednarodni festival Podoba Slovenije – Imago Sloveniae že desetleja polni in bogati poletne kotičke slovenske prestolnice z izvrstnimi vrhunskimi koncerti različnih glasbenih zvrsti.

Jubilejni 30. festival Noči v stari Ljubljani je bil posvečen glasbi etničnih manjšin v nacionalnem kontekstu. V programskem izboru festivala se je na odru Novega trga predstavila tudi zasedba Šukar. Ta velja za prvo slovensko skupino, ki je domačo javnost seznanjala z romsko glasbo. Njen repertoar predstavljajo avtorske predelave pestrega in raznovrstnega glasbenega izročila Romov iz različnih evropskih prostorov. Skupina ob bližajoči se 30-letnici delovanja pripravlja prvo zgoščenko z lastno avtorsko glasbo in delček novega programa je predstavila na tem koncertu.

Arhitektki sta dobili nalogo načrtovati nov dom v manjši vasici za zakonski par. Vedeli sta, da bo nova hiša zamenjala staro kmečko hišo s kozolcem. Prav ta predhodnica ju je navdihnila pri snovanju nove hiše, ki zdaj zelo lepo vstopa v dialog s sosednjimi stavbami.
Danes je v Sloveniji evidentiranih več kot 1000 degradiranih območij v skupni površini okoli 3.500 ha, med katerimi prevladujejo območja pretekle industrijske in obrtne dejavnosti. A tudi ta območja imajo svoj potencial. Na Bledu so na primer degradirano območje okoli opuščene tovarne spremenili v trajnostno grajeni medgeneracijski center in 60 oskrbovanih stanovanj. Nekdanji kraj duhov torej spet preveva živahen vrvež.
Pokažemo prenovo trisobnega stanovanja za mlado družino. Slednje je bilo pred prenovo sicer v dobrem stanju, vendar tlorisna zasnova ni bila najbolj funkcionalna in ni ustrezala potrebam družine, ki si je želela več svetlobe, shranjevalnih površin ter – več svobode.

Bernarda in Jože gostita glasbenika Aleša Klinarja, ki v kratkem praznuje svojo 60-letnico. Obenem 20 let delovanja praznuje tudi njegova skupina Rock Partyzani, ki na glasbenem odru predstavlja novo pesem Živet je lepo. V goste prihajata še igralca nove gledališke komedije Kar želiš, to dobiš: Klemen Slakonja in Lea Cok. V zabavnih igrah se med seboj pomerita nova voditelja sobotne mladinske oddaje Krompir: Gaja Filač in Klemen Kovačič. Na glasbene odre se vrača skupina Chateau z novo priredbo njihove uspešnice Mlinar na Muri 2023.

Družinsko podjetje Šraml iz Podnanosa, ki sta ga pred skoraj 30 leti s prvotnim imenom Niko ustanovila brata Avgust in Niko Šraml, uspešno vodi že druga generacija inženirjev. Začetno proizvodnjo stiskalnic za grozdje so pred leti razširili na opremo za predelavo sadja in polnjenje embalaže z vinom, sokovi in drugimi izdelki; do zdaj so izdelali več kot 20.000 naprav, njihove stroje pa uporabljajo v 70 državah po vsem svetu. Več kot 100-člansko ekipo zaposlenih vodi strast do tehnološkega razvoja in stalnega iskanja inovativnih rešitev, odlikuje pa jih tudi prilagodljivost; zaradi lastnega razvojnega oddelka in proizvodnje lahko naročniku ponudijo rešitve po njegovi želji. Med njihovimi inovativnimi projekti je med drugim iskanje načina za predelavo insektov za prehranske dodatke, pri katerem sodelujejo z Univerzo v Cambridgeu.

Olimpijski komite Slovenije bo v sodelovanju s Fundacijo Leona Štuklja in Miroslava Cerarja tudi letos organiziral dobrodelno galo prireditev za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij. Lani je bila ambasadorka programa Botrstvo v športu Tina Maze, letos pa je to nalogo opravljal Primož Roglič. Na prireditvi bodo prisotni številni gostje, povezani z izjemnim kolesarjem. Gala večer bosta vodila Anja Hlača Ferjančič in Anže Bašelj.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Zdravje vsako sredo ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja zdravstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

V Magnetu danes govorimo o trenutno najbolj vroči knjigi ta hip, ki je osnovana na podkastih Klemna Selakoviča. V kinematografe prihaja nadaljevanje Iger lakote, izveste pa tudi, katera svetovna zvezdnica je postala obraz za parfum priznane modne hiše.

Diazova kriminalna preteklost je razkrita, a zaradi strahu pred maščevanjem ne želi sodelovati s Candelo in policijo. To se spremeni, ko spozna, da so za njegovo odstranitev najeli plačanega morilca. Vendar ne ve, kdo v resnici stoji za tem in zakaj.
Candela ima obilico dela, a mora svoj čas razporediti med službene in družinske obveznosti. Predvsem doma jo zaposluje hud spor, ki jo čustveno zelo pretrese.

1. del:
Minilo je nekaj mesecev, odkar je Hierro pretreslo več umorov. Sodnica Candela Montes, ki se je sčasoma le privadila na življenje na odročnem otoku, je odločena, da bo razkrinkala posle z mamili, v katere je vpleten lastnik nasada bananovcev Díaz. Čeprav nadenj pošljejo poklicnega morilca, noče sodelovati s policijo. Preveč se boji maščevanja sodelavcev pokojne Samir. Candela ima še eno težko nalogo. Odločati mora o skrbništvu nad dvema deklicama, Ágato in Dácil.

HIERRO (II.) / Španija / 2021
scenarij: Pepe Coira
režija: Jorge Coira
v glavnih vlogah: Candela Peña, Darío Grandinetti, Tania Santana, Kimberley Tell, Saulo Trujillo, Yaiza Guimaré, Luifer Rodríguez, Ángel Casanova, Marga Arnau, Maykol Hernández

Leta 1918 je svet preplavil zelo nalezljiv virus gripe. Tako imenovana španska gripa je osemnajst mesecev po tem, ko se je skrivnostno pojavila, sklenila pot po svetu in povzročila smrt 50 milijonov ljudi. Dokumentarna oddaja prinaša dragocene arhivske posnetke in kronološko analizo ene izmed največjih katastrof 20. stoletja.

THE SPANISH FLU: THE INVISIBLE ENEMY / Francija / 2021 / Režija: Paul Le Grouyer

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov