Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 16. nov. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 16. nov.

Oddaja Dobro jutro tokrat prinaša spoznavanje gozde kulinarike in pozitivnih vplivov gozda na zdravje in dobro počutje. V rubriki svetujemo bomo govorili o boleznih ledvic in kako jih zdraviti. Povabili vas bomo na Jutranjo čajanko, Karierni sejem in Pravljični dan, obiskali pa bomo tudi zanimiv ranč na katerem živijo alpake. Za konec pa bomo prisluhnili še Žanu Serčiču.

Čeprav si je vse življenje želel postati gospod in ga je pot vodila celo na Dunaj, v beli Ljubljani pa je postal pomemben mož, se je v zrelih letih najraje vračal v kraje, ki so ga navdihovali, v domačo Poljansko dolino. Na eni strani ambiciozen in trd politik, uspešen odvetnik z nešteto dejavnostmi, družinski oče in mož, na drugi strani pa tenkočuten pisatelj, ki poveličuje domačo zemljo in kmečko življenje. Vendar po njegovem kmet ni samo kralj, kajti njegovo kraljestvo lahko postane majava dobrina, če povzroča napuh.
Ob 100. obletnici Tavčarjeve smrti bomo njegovo pestro življenje in literarno udejstvovanje spoznavali z voditeljico prof. dr. Urško Perenič, kulturnim zgodovinarjem ddr. Igorjem Grdino, odvetnikom dr. Petrom Čeferinom, kustosinjo Biljano Ristič, igralko Mileno Zupančič in igralci KD dr. Ivan Tavčar, ki so uprizorili nekaj zanimivih odlomkov iz njegovih del.

Zaradi vedno boljše informiranosti se zdi, da z vsako novo krizo hitreje pozabimo prejšnjo. Koronavirusno bolezen je na naslovnicah čez noč zamenjala vojna v Ukrajini, pozornost ji je v zadnjem mesecu ukradel spopad na Bližnjem Vzhodu. Roko pozornosti so si podajale naravne nesreče: potres v Maroku, poplave v Libiji. V živo so nas prizadele ujme v Sloveniji. Julijskemu vetru in toči so sledile avgustovske poplave, ko smo začutili, kako krhka in minljiva ter pogosto navidezna je naša varnost. Nemir v naša srca prinašajo številke o ilegalnih migrantih, o vedno večji draginji in ohlajanju gospodarstva. O tem, kako na vse to odgovarjajo v Karitas se bomo, natanko teden dni pred 33. dobrodelnim koncertom Klic dobrote, pogovarjali v tokratni oddaji Sveto in svet.

Uredništvo dokumentarnih oddaj TV Slovenija je ustvarilo 50-minutni dokumentarno-igrani film o bratih Milčinski.

Bratje Janez, Frane in Lev so svojevrsten fenomen v našem prostoru. Vsak od treh bratov je prinesel v slovensko kulturo v širšem pomenu svoj izviren prispevek. Redko se zgodi, da se v eni družini zgostita tolikšna intelektualna moč in izvirnost na tako različnih področjih, kot sta umetnost in znanost.
Akademika Janez in Lev sta bila na pomembnih položajih in brezpogojno predana zdravnika, Frane Milčinski Ježek pa je s svojim inteligentnim humorjem opozarjal na krivice utopičnega socializma. Kot posamezniki so bili bratje deležni pozornosti in občudovanja, skupaj pa niso bili nikoli predstavljeni. In vendar je šele skupna filmska obravnava z vključitvijo njihovega očeta Frana Milčinskega, znanega pisatelja ter avtorja Butalcev, pokazala njihovo veličino in osvetlila dobo, v kateri so živeli. Zgodovinska razdalja je kot puščica spoznanja, da so vedno pomembna dejanja, saj preživijo tako čas kot tudi avtorja.
Pripovedovalci dokumentarno-igranega filma o bratih Milčinski so Matjaž Lunaček, Maja Milčinski, Matija Milčinski in Matevž Milčinski.
Glavni vlogi sta odigrala dramska igralca Renato Jenček v vlogi prof. dr. Leva Milčinskega in Luka Bokšan v vlogi specializanta Matjaža Lunačka. Veliko je tudi epizodnih vlog, v katerih so se izkazali naturščiki.
Sporočilo filma je preprosto: »Četudi se na koncu vsi poslovimo, nas to ne odvezuje, da ne bi delovali v dobrobit njegovega veličanstva Človeka«.

V petek zvečer vas zabavajo Melani z Blažem ter Andraž Kolar, Mitja Šinkovec, ansambel Saša Avsenika, Modrijani, Uroš in Tjaša, Severa Gjurin,
ansambel Stil, narodnozabavni Alex Volasko, oblečen v gorenjsko nošo, s Tinetom Lustekom ter Argentinec Isaac Palma. V dobrodelnem kvizu Glasbenik
sem tekmujeta mož Uroš Steklasa proti ženi Tjaši Hrovat Steklasa, pomagata pa jima junaka iz kviza Male sive celice - brata Filip in Nace Maležič.
V studiu so tudi odlični glasbeniki Diamanti s Saro Lamprečnik in Lucijo Marčič, ki sta spremljevalni vokalistki. Urednik oddaje je Andrej Hofer, režija in montaža pa sta delo Aljaža Bastiča.

DARS se je za novo zimsko sezono opremil z novimi stroji za pluženje. Seznanili smo se torej o izrednih tehničnih podatkih novih plugov, navdušil pa nas je že sam ritem pluženja. Posuti 625 kilometrov avtocest v eni uri namreč zahteva izredne sposobnosti planiranja.
Skupaj z gledalci Avtomobilnosti smo sedli v nove volkswagne amaroke in se z njimi zapeljali med vinogradi Goriških Brd. Na dan snemanja je močno deževalo, zato so bile briške stezice povsem razmočene, a v tokratnem primeru smo se dežja razveselili.
Na primeru alfe tonale pa smo primerjali, kako hitro iz ovinka potegne električni in kako bencinski motor. Hibridno in bencinsko alfo smo zato priključili na računalnik, dinamično odpeljali nekaj ovinkov in primerjali grafe na računalniku.

V dokumentarni seriji v treh delih se polarna raziskovalca Ben Fogle in Dwayne Fields odpravita na Antarktiko, da bi podoživela tekmo za osvojitev južnega tečaja, ki je potekala pred več kot stotimi leti. Pri tem uporabljata enako opremo in nosita enaka oblačila kot edvardijanski raziskovalci na začetku 20. stoletja.

1. del:
V prvem delu gresta Ben Fogle in Dwayne Fields po poti Scottove odprave Discovery v letih 1901–1904. Scottu so pri vleki sani sprva pomagali tudi psi, vendar se je moral še pred južnim tečajem obrniti. Med udeleženci odprave je bil tudi Shackleton, ki pa ga je Scott nato zaradi suma na skorbut poslal domov.

BEN FOGLE'S HEROES OF THE POLES / Velika Britanija / 2023 / Režija: Alexis Girardet

Berlinske jedi so bile vedno precej preproste. Med njimi je tudi klobasa s karijevo omako. Kulinarični fotograf, Jan Wischnewski, klobase izdeluje sam, brata Lukas in Sebastian Dehl pa na svojem trajnostnem vrtu, nedaleč od osrčja Berlina, pridelujeta zelišča in solato. Od smuča na podušenih kumarah do solate s filejem grbastega goveda ali perzijske enolončnice z jajčevci – jedi sodobnega Berlina so ustvarjalne,
mednarodne in zelo okusne. Bere Andrej Hofer.

ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtor: Peter Podjavorsek

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Evropska vesoljska agencija ESA je objavila prve barvne fotografije vesoljskega teleskopa Evklid. Pravijo mu iskalec temne energije; izdelal bo tridimenzionalno karto vesolja in pomagal pri iskanju temne snovi v vesolju. Slovenija pa je zaprosila za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji. Kaj nam bo članstvo prineslo in kako smo nanj pripravljeni?

Zimzelena skladba Mlinar na Muri je dobila novo, rokovsko preobleko. Zasedba Chateau, ki se je spomnimo po polnih koncertnih dvoranah v devetdesetih in nepozabnih skladbah, se je vrnila. Izid novega albuma sovpada s koncertnim večerom v ljubljanskem Orto baru, kjer vas pričakujejo jutri zvečer. Glasbena legenda ROD STEWART bo maja prihodnje leto prvič nastopil v Ljubljani. Zgodba o kaskaderju, ki je med snemanjem filma o Harryju Potterju postal paraplegik, je sinoči doživela svetovno premiero. Zvezdnik Daniel Radcliffe, za katerega je vse nevarne prizore v filmih o Harryju Potterju posnel David Holmes, pa je pomagal spraviti na platno zgodbo igralca, ki kljub nesreči živi polno življenje.

Zgodovino človeštva so močno zaznamovali oblasti željni diktatorji. In medtem ko so nekateri postali razvpiti, so drugi ostali manj opaženi, čeprav nič manj škodljivi. Dokumentarna serija v dveh delih predstavi nekoliko pozabljeni diktaturi polkovniškega režima v Grčiji in Antónia de Oliveire Salazarja na Portugalskem.

1. del: Polkovniški režim v Grčiji
Aprila 1967 je petnajst grških polkovnikov izpeljalo vojaški udar in v državi uvedlo diktaturo. To je bila zadnja stopnja globokega družbenega razkola, ki se je začel že v grški državljanski vojni. Polkovniški režim je zagrizeno preganjal politične nasprotnike in sprva dosegel nekaj gospodarskih uspehov. Spodletela vojaška avantura na Cipru pa je pomenila začetek njegovega konca, saj se je proti njemu obrnila vojska – sila, na kateri je temeljila njegova moč.

EUROPE'S FORGOTTEN DICTATORSHIPS / EUROPAS VERGESSENE DIKTATUREN / Nemčija, Grčija / 2021 / Režija: Despina Grammatikopulu

Odlomek iz baleta Pepelka na glasbo Sergeja Prokofjeva, v koreografiji J. C. Blavierja, ki jo je postavil z Baletom SNG Opera in balet Ljubljana. Posneli smo ga v studiu, plešeta pa Ana Klašnja in Lukas Zuschlag. Urednica oddaje Danica Dolinar, režija Vojko Vidmar.

Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma so nastopili kar trije združeni big bandi: Big Band RTV Slovenija, Jazz orkester Hrvaške radiotelevizije in Big bend Radiotelevizije Srbija. Pod vodstvom priznanega avstrijskega dirigenta Sigija Feigla so se predstavili tako samostojno kot tudi v mogočni zasedbi, ki je poslušalce popeljala na edinstveno zvočno potovanje.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov