Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 20. nov. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 20. nov.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Zakaj naj ne bi odvrnili pogleda od revnih?

»Ne odvrnimo pogleda od revnih,« nas na svetovni dan ubogih s poslanico spodbuja papež Frančišek. Ob najrevnejših nas pogosto prevzame nevolja in zavračanje. A mnogi med njimi imajo posebne darove, ki jih dajejo tudi v dobrobit drugim. »Bodite glas ubogih na solidarnostnem in zakonodajnem področju,« pravi papež. Podrobneje pa v oddaji.
Frančiškove sestre in bratje so vstopili v jubilejna leta dogodkov, ki so zaznamovali življenje Cerkve in družbe. Diakon dr. Danielo Galadza pa nam odkriva bogastvo vzhodnih krščanskih obredov.

Obiskali smo štiri podjetja, ki so prejela nagrado Invalidom prijazno podjetje za dobro prakso pri zaposlovanju invalidov. Vsem so skupne dolgoletne in uspešne izkušnje na področju zaposlovanja in dela z invalidi, zato smo zaposlene invalide v teh družbah tudi vprašali, kako so zadovoljni z delom in odnosi v podjetju. Kako se sodelavci podpirajo med seboj in s tem ustvarjajo občutek pripadnosti, boste izvedeli v oddaji Prisluhnimo tišini.

V tokratni oddaji Na lepše več o promociji kulturne dediščine v turizmu, na primerih, ko spomeniško zaščitene hiše postanejo sodobni turistični objekti in s tem kultura dobi, ne le stavbarsko, temveč tudi novo, živo vsebinsko vlogo.
Ekipa je obiskala Golnarjevo viničarijo v pomurski vasi Sovjak, kjer ohranjajo stiskanje jabolk na tristo let stari leseni preši. Drugi primer žive kulturne dediščine je Klet in muzej Brumen. Obnovljena cimprača z letnico 1757, ometana z ilovico in primesmi slame, najdemo ob prleških vinogradih v kraju Koračica. Gospodar Anton Brumen je ob brunarici zasadil potomko najstarejše trte na svetu iz mariborskega Lenta, domačija pa predstavlja primer uspešne zgodbe o celoviti prenovi. Kot dokaz temu, je bil objekt uvrščen v izbor 17 najuspešnejše prenovljenih objektov kulturne dediščine v državi.

V duhu kulturne dediščine smo v dolenjski vasi Podbočje obiskali Lovra Jurečiča, ki predstavlja novi val mladih kovačev. Lovro na roko kuje nože, med drugim se lahko pohvali tudi z naročilom za Ano Roš.
V oddaji tudi o produktu Black Hole Trail, ki je bil na nedavnih Dnevih slovenskega turizma nagrajen s priznanjem Sejalec finalist.

Ekipa oddaje Na lepše pa je obiskala tudi Črno na Koroškem, ki se po avgustovskih poplavah apokaliptičnih razsežnosti, že počasi odpira turizmu. Center Črne je v celoti saniran, prav tako so v bližnjih manjših hotelih že skoraj povsem odpravili posledice ujme.

Ekipa oddaje Ljudje in zemlja se je udeležila prireditve ob zaključku projekta za širitev ekološkega kmetijstva pri nas. V novembru sodelujoči partnerji zaključujejo tudi projekt evropskega inovativnega partnerstva o proučevanju inovativnih rešitev na govedorejskih kmetijah. Na kmetiji Leber Vračko so nam predstavili izvajanje ciljev projekta v praksi. V letošnjem letu se je upokojil mag. Jože Mrakič. Več desetletij je vodil mariborsko območno enoto Zavoda za gozdove, ki jo je s strokovnim in organizacijskim delom pomembno zaznamoval. Mag. Jože Mrakič je tudi človek številnih talentov. Ukvarja se s slikanjem, petjem in pisanjem esejev.

V oddaji Vizionar bomo predstavili poklic, ki ga težko zgrešimo na gradbiščih. Zidarja najdemo na vrhu najvišjega dimnika, pri temelju ali pa v hiši pri postavljanju sten. Biti mora natančen, vztrajen in prilagodljiv. Kako mlade na zanimiv način navdušiti za delo v gostinstvu, pa smo spoznavali v Kranjski Gori, kjer je zaživel projekt Mladi talenti Jasna.

Avtor glasbe: Aleš Klinar
Avtor besedila: Vlado Kreslin

Zakaj je vrtoglavica tako privlačna metafora pop kulture, od Hitchcockovega Vertiga do Krpanove Višine? Kaj pomeni, da se nam zvrti v glavi? Kaj pomenijo verzi o visokoletečih krilih, ki so se stopila?
Od višine se zvrti je bil eden največjih slovenskih rokerskih hitov, ki ga preigravajo tudi sodobne zasedbe. Spregovorili bomo o skupini Martin Krpan, ki je tedaj združila najbolj prodorne ustvarjalce, in o rock kulturi na slovenskem, s psihoterapevtko pa bomo analizirali zagonetno Kreslinovo besedilo.

Bo podražitvi oskrbe v vrtcih sledila še ukinitev subvencioniranja plačila za drugega otroka? Marsikaterega starša vrtčevskih otrok je močno razburil predlog ministra za vzgojo in izobraževanje o začasnem prenehanju subvencioniranja stroškov vrtca za drugega otroka. Drugje bi težko zategnili pas, pojasnjuje minister. To bo hud udarec za družinski proračun, pa tožijo starši. V oddaji tudi o cenah plina v prihajajoči zimi ter o sporu zaradi napake na čevljih, ki se bo, kot vse kaže, končal na sodišču.

Prireditev akcije Moja dežela lepa in gostoljubna že 32 let poteka v organizaciji Turistične zveze Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar. Vseslovensko tekmovanje krajev v urejenosti in gostoljubnosti posebno pozornost posveča zelenemu turizmu in trajnostnemu razvoju, v ospredje pa postavlja pogosto spregledano delo prostovoljcev, ki že 118 let odločilno utirajo pot turistični društveni organizaciji, kot jo poznamo danes.
Projekt pri ljudeh spodbuja zavest o pomembnosti varovanja in urejanja tako turistične infrastrukture, kot tudi naravnih vrednot in kulturne dediščine. Strokovna komisija je po vsej Sloveniji ocenjevala urejenost mest in vasi, zdraviliških in izletniških krajev, mestnih, vaških in trških jeder, tematskih poti, mladinskih prenočišč, glampingov, kampov in bencinskih servisov. Preverja se urejenost kraja kot celote in njegovo turistično infrastrukturo, pod drobnogledom je kakovost turistične ponudbe, gostoljubnost domačinov in njihova kvaliteta življenja. Urejeno in gostoljubno okolje je namreč pogoj za uspešen razvoj turizma. Najbolje ocenjeni kraji v okviru akcije Moja dežela lepa in gostoljubna dobijo tudi pravico, da predstavljajo Slovenijo na mednarodnem tekmovanju Entente Florale. Priznanja Turistične zveze Slovenije nastavljajo svojevrstno ogledalo slovenskemu turizmu. Pomembno je namreč, kakšen vtis puščamo v očeh turistov, ki odkrivajo in okušajo Slovenijo. Turizem ni samo način življenja, je tudi stanje našega duha, ki se kaže v urejeni zunanjosti naše krajine, mestnih jeder in podeželskega okolja.

Tokrat bomo obiskali gorato Snowdonio na zahodu Walesa, znano po poru, ki je navdih za številne velške jedi. Spoznali bomo brate Finna, Steffa in Jacka, lastnike vaške trgovine in pekarne. Njihova teta Tamsin bo spekla porove polpete, Steff bo s sinkom Branom pripravil porove ocvrtke z morskimi algami, Finn pa sadni kruh bara brith in tradicionalno rudarsko jed. Bere Andrej Hofer.

ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorja: Martin Koddenberg in Friederike Schlumbom

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Črna kronika vsak ponedeljek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov s področja črne kronike v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

Glasbena skupina Siddharta je ta konec tedna v Stožicah uspešno »prispela« na cilj razprodanega koncertnega maratona. Njihov triurni poklon 20. obletnici albuma Rh- in legendarnemu koncertu na bežigrajskem stadionu je uspel. Magnetni utrinki pa bodo glasbeno obarvani: kolumbijska zvezdnica Shakira se je že po prvem dnevu sojenja zaradi utaje davkov pogodila s španskimi oblastmi.

Na severovzhodu Sirije v taboriščih še danes živi na tisoče t. i. nevest Islamske države in njihovih otrok. Izvorne države teh deklet in žensk, tudi Velika Britanija, ZDA, Kanada, Nizozemska, Nemčija, se jih otepajo in jim ne dovolijo repatriacije. Leto dni je v taborišču njihove zgodbe dokumentirala režiserka in scenaristka Alba Sotorra Clua in posnela tudi pričevanje morda najbolj izpostavljene med njimi, Britanke Shamime Begum, ki se je Islamski državi pridružila kot petnajstletnica.

THE RETURN, LIFE AFTER ISIS / Španija, Velika Britanija / 2021 / Režija: Alba Sotorra Clua

Življenje na kmetiji je lahko zelo idilično. In otroci lahko v naravi in medsebojnem pogovoru pridejo do spoznanj, ki jih spremljajo vse življenje.
In čeprav v ribnikih in na svetu največ škode lahko naredijo velike ribe, pa so majhne ribe na svetu za to, da svet ni vse razžrt od velikih rib, ampak marsikdaj in marsikje ostaja tudi zaokrožen in cel.
Režija: Maja Križnik

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov