Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 23. nov. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 23. nov.

V oddaji se bomo spomnili Dneva Rudolfa Maistra in vas povabili na praznovanje 70-letnice Zveze prijateljev mladine Maribor ter 60-letnice Akademske folklorne skušine Študent. V rubriki Svetujemo bomo govorili o porastu uporabe nikotinskih izdelkov med mladimi, obiskali bomo mednarodni center za samooskrbo, v studiu pa nas bo obiskala tudi aktualna svetovna prvakinja v masaži.

*****

Da lahko sodelujemo v izbiranju predstavnikov, ki nas bodo zastopali pri odločanju o pomembnih rečeh v državi, je naša pravica, marsikdo pa meni, da tudi dolžnost. Kako je volivec skozi zgodovino lahko oddal svoj glas, koliko je bil ta upoštevan in komu so dolga leta onemogočali volitve?
Prve volitve na Slovenskem so bile v revolucionarnem letu 1848, ko je imela volilno pravico peščica Slovencev, ki je lahko plačevala davke. Ženske so splošno volilno pravico dobile šele po 2. svetovni vojni. V zgodovini se je volilo na različne načine. Sprva so volivci javno povedali, koga volijo. Zaradi nepismenosti pa se je v zgodovini volilo tudi s kroglicami. Po drugi svetovni vojni so obstajale t. i. črne skrinjice, kamor so volivci, ki so glasovali za opozicijo, lahko vrgli »svoj glas«.
O volitvah in zanimivih prigodah, povezanih z njimi, bodo govorili prof. dr. Božo Repe, dr. Irena Selišnik, dr. Bojan Balkovec in Franc Perko.

Oddajo V petek zvečer obišče kraljica dobre volje Tanja Žagar, z venčkom uspešnic Stanke Kovačič nas počastita Ylenia Zobec Mihelič in Lucija Selak. Novi spomini prepevajo hit skupine Agropop Skupaj se veselimo, Dejan Vunjak in Lucija Selak predstavljata Rad bi ti rekel nekaj lepega, Ansambel Rosa uspešnico Martina Juharta Bog te je dal. Priča bomo izjemnem akustičnem nastopu Jana Plestenjaka ob klavirju in ob spremljavi Bernarda Brizanija v pesmi Lepa. V rubriki NaGlavo Polkaholiki prevajajo uspešnico celjske zasedbe Nude Balon, Nika Zorjan nam v svoji prekmurščini predstavlja različico pesmi Jana Plestenjaka Ona sanja o Ljubljani.
Večer sklenejo Rock Partyzani s Samo milijon nas je.

DJ Melani tokrat navija gumbe mešalke za Niko Zorjan in njeno Rojena, da mi je lepo.

Zveza prijateljev mladine Slovenija in njihov sklad GLASBENIK SEM s pomočjo naših gledalcev, Nike Zorjan in Aleša Klinarja, profesionalcev kviza Malih sivih celic Arneta Kovača in Lenarta Zalokar Obadiča v dobrodelnem kvizu zbira denarno pomoč za glasbeno izobraževanje mladih iz socialno šibkejših okolij. Tokrat bomo pomagali tudi mladi pianistki, ki živi z mamo in babico, katerim so letošnje ujme povzročile precejšnje težave. Veseli bomo vaše podpore s sporočilom DARILO5 na 1919.

Dokumentarni film o delovanju generala Rudolfa Maistra in prve slovenske Narodne vlade v Ljubljani za slovensko severno mejo.

Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki so jo slovesno razglasili 29. oktobra 1918, je torej nastala ob koncu 1. svetovne vojne in propadu 50-milijonske avstro-ogrske monarhije in se je takoj znašla pred številnimi izzivi. V povojni prevratni dobi se je vlada bolj zanašala na ameriškega predsednika Woodrowa Wilsona in samoodločbo malih narodov ter diplomatske rešitve vprašanj, general Maister pa je bolj zaupal vojaški sili in dejanjem. Kljub neodobravanju vlade v Ljubljani je bila na novo ustanovljena Maistrova vojska slovenskih prostovoljcev in domoljubov tista, ki je od novembra 1918 dalje s svojim bojem obvarovala Maribor in slovensko Podravje ter del Koroške pred nemško Avstrijo. Tudi ko je pozneje, 6. junija 1919, vojska Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev zasedla Celovec, to Slovencem ni prineslo zadovoljive rešitve severne meje na Koroškem.
Posebnost dokumentarnega filma, pod katerega se podpisuje režiser in scenarist Valentin Pečenko, je, da prvič predstavi tudi pogled avstrijske strani ter zakulisno diplomatsko delovanje velike četverice v Parizu in vlogo predsednika Wilsona. V njem nastopijo priznani domači in tuji zgodovinarji ter preučevalci zgodovine dr. Andrej Rahten, dr. Jurij Perovšek, dr. Darko Friš, Avguštin Malle, dr. Wilhelm Wadl, dr. Gregor Antoličič, Mira Grašič, Lojze Penič, dr. Aleksandra Berberih - Slana ter pisatelj Tone Partljič.

V sredo, 22. novembra 2023, bo ob 20. uri v Slovenskem narodnem gledališču Maribor potekala državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra. Praznovali bomo 105-letnico Maistrove akcije za severno slovensko mejo. Slavnostni govornik bo predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob. Govoru bo sledil umetniški del proslave, ki ga z ekipo snuje režiserka Mateja Kokol. Osrednja nit programa proslave bo ljubezen – ljubezen do domovine, do sočloveka, do umetnosti in do narave. Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na 1. programu Televizije in 1. programu Radia Slovenija ter na spletnem portalu RTV Slovenija.

V jubilejni 250. oddaji smo se zopet družili z gledalci Avtomobilnosti. Uživali smo na idiličnem sončnem jesenskem izletu; po gozdnih cestah smo se mimo Krvave Peči nad Iškim Vintgarjem povzpeli na Slivnico. Cilj je bil preveriti, ali je jeep s samo prednjim pogonom sploh pravi jeep, pa tudi, kako se pri “dovoljeni" terenski vožnji izkaže električni pogon.
V oddaji smo tudi delali; električno baterijo Fordovega električnega kombija smo izkoristili za napajanje električnih strojev. Katere stroje je priključil mizar, lastnik legendarnega forda T? In kaj je “vštekal” skakalni as Jurij Tepeš?
Med vožnjo pa smo spoznali tudi povsem novega električnega volkswagna ID.7. Torej model, ki v električni dobi pomeni enako kot doslej priljubljeni passat.

V dokumentarni seriji v treh delih se polarna raziskovalca Ben Fogle in Dwayne Fields odpravita na Antarktiko, da bi podoživela tekmo za osvojitev južnega tečaja, ki je potekala pred več kot stotimi leti. Pri tem uporabljata enako opremo in nosita enaka oblačila kot edvardijanski raziskovalci na začetku 20. stoletja.

2. del:
V drugem delu gresta Ben Fogle in Dwayne Fields po poti Shackletonove odprave Nimrod v letih 1907–1909. Shackleton je namesto psov pripeljal ponije. Čeprav je prišel južneje od Scotta, tudi on ni dosegel tečaja. Namesto za slavo se je raje odločil za to, da sam in drugi člani odprave ostanejo živi.

BEN FOGLE'S HEROES OF THE POLES / Velika Britanija / 2023 / Režija: Alexis Girardet

Od kod izvirajo tortelini in kje ne boste dobili špagetov po bolonjsko? Skrivnost nam razkrijeta Danila in Luisa, ki pripravita tradicionalne mesne torteline in torteline z veganskim nadevom. Po prenovi stare podeželske hiše v okolici Bologne uredita velik zelenjavni vrt, na katerem pridelujeta zelenjavo in zelišča za tradicionalne italijanske jedi, prednost pa dajeta domišljiji in vedno ustvarita tudi kaj novega. Na tržnici v Bologni, kjer
se vsak teden zberejo domači pridelovalci, Luisa s svojimi jedmi razveseljuje kupce, ki znajo ceniti zdravo domačo hrano. Bere Andrej Hofer.

ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Kaj vse se skriva v prahu v našem stanovanju? Tudi veliko nevarnih delcev, ki jih v domove vnašamo s svojimi oblačili, čevlji in predmeti. Kaj so odkrili slovenski raziskovalci? V oddaji še o kozmičnem prahu, ki ga prav tako lahko najdemo na Zemlji. V naše ozračje pride skozi atmosfero in je tako majhen, da pri tem, v nasprotju z večjimi deli asteroidov in kometov, ne zgori.

Informativna oddaja Magnet vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov s področja zabavne kulture v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Dolga leta spopadov in kaosa so gmotno in kulturno uničila Irak. Od leta 1980 je umrlo skoraj dva milijona Iračanov. Kako se je to lahko zgodilo? Dokumentarna oddaja v dveh delih prepričljivo prikazuje uničenje Iraka v zadnjih 40 letih, od prvih dni iransko-iraške vojne leta 1980 do druge zalivske vojne leta 2003 in padca Islamske države leta 2017. Da bi razumeli, kaj je vzrok te tragedije, se je treba vrniti v čas ob koncu sedemdesetih let 20. stoletja ter preučiti geopolitične odnose med Irakom, ZDA in drugimi velesilami, ki so se spopadle zaradi nacionalnih interesov. Laži, izdaje, manipulacije in izmišljeni podatki so pripomogli k propadu te bližnjevzhodne države. Ob pričevanjih nekaterih ključnih vpletenih – najvišjih politikov, zgodovinarjev in civilistov – ter z nedavno razkritimi dokumenti ta geopolitični triler nazorno osvetli tragedijo, ki je preoblikovala svet, v katerem živimo.

IRAQ, DESTRUCTION OF A NATION / Francija / 2020 / Režija: Jean-Pierre Canet

Eden najbolj znanih in bleščečih baletnih duetov je gotovo pas de deux črnega laboda iz baleta Labodje jezero.

Jure Pukl je leta 1997 začel s študijem saksofona na Visoki šoli za glasbo na Dunaju. Po izobraževanju na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu, je leta 2002 prejel štipendijo na priznani ameriški šoli za glasbo – bostonskem Berklee College of Music. Pukl ima za seboj razgibano glasbeno pot, snemanja in nastope s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki. Tokrat se saksofonist Jure Pukl predstavlja s slovensko-avstrijsko zasedbo, ki jo poleg njega sestavljajo še: Daniel Noesig (trobenta), Martin Reiter (klavir), Robert Jukič (kontrabas) in Klemens Marktl (bobni). Poleg avtorske glasbe Jureta Pukla bodo na sporedu še dela Roberta Jukiča in Wayna Shorterja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov