Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Obzorja duha Pomoč ali izkoriščanje

10. 12. 2023

Po zgledu Božje Matere Marije naj bi kristjani prinašali »Odrešenika« v svet, bili drug drugemu »brat, sestra in mati«. Bog je izbral preprosto judovsko deke iz Nazareta, po imenu Marija, da bi postala mati Božjega Sina. Kako kristjani po njenem zgledu prinašajo »Odrešenika« v naš svet, kako so drug drugemu »brat, sestra in mati«? Kdor pozabi na to temeljno poslanstvo krščanstva, ima drugega človeka za sužnja in ga izkorišča. Greh pa ga oddaljuje od Boga in njega samega. Zakaj vsak prvi petek v mesecu poteka na Kongresnem trgu v Ljubljani javna molitev rožnega venca? Komu je namenjena? S srčnostjo in toplino je ob obisku v Sloveniji odstiral prihodnost otrokom iz Akamasoe Pedro Opeka.

Obzorja duha Pedro Opeka in advent

10. 12. 2023

Od 1. do 6. decembra se je v Sloveniji mudil misijonar Pedro Opeka. Pri nas je bil nazadnje leta 2015. Tokratni obisk bo potekal v znamenju njegove 75-letnice, ki jo je obhajal 29. junija.

Obzorja duha Javna molitev rožnega venca

10. 12. 2023

V soboto, 9. decembra, je v potekala tretja javna molitev rožnega venca na Kongresnem trgu pred Uršulinsko cerkvijo v Ljubljani. Prva molitev, ki je bila 16. oktobra, je sprožila različne odzive tako v Cerkvi kot družbi.

Obzorja duha Brezmadežna - služba matere Odrešenika

10. 12. 2023

Papež Pij IX. je leta 1854 razglásil versko resnico o Brezmadežnem spočetju Device Marije, ki pravi, da jo je Bog v prvem trenutku njenega bivanja obvaroval izvirnega greha, ker jo je izbral, da bi postala Odrešenikova mati. Brat, sestra, mati,… vrši božjo voljo »In ozrl se je po tistih, ki so sedeli okrog njega, in rekel: ''Glejte, to so moja mati in moji bratje. Kdor namreč uresničuje Božjo voljo, ta je moj brat, sestra, mati.''« Tako beremo v Markovem evangeliju, Jezusovo razlago o njegovih bratih in sestrah.

Prenos bogoslužij Nedeljsko bogoslužje

10. 12. 2023

S prenosi bogoslužij in slovesnosti v širši kulturni prostor umeščamo obredje in simboliko, ki je skozi zgodovino sooblikovala slovensko kulturo.

Ozare Ozare

9. 12. 2023

»Največja vrlina je potrpežljivost. Nič nima skupnega s čakanjem, prej s trmo.« (André Gide) razmišlja SARVAVARNA DASI

Duhovni utrip Družinske vrednote

9. 12. 2023

Družbene spremembe so v zadnjih desetletjih spremenile tudi družinsko življenje in odnos do družinskih vrednot. V Skupnosti za zavest Krišne v skladu s temelji indijske filozofije in religije, ki so zapisani v Vedah, skrbno negujejo družinsko življenje. Predstavljamo zakonca, ki sta se povsem posvetila družini in vzgoji otrok. V Krščanski adventistični cerkvi se zavedajo dragocenosti družinskih vrednot in jih negujejo tudi v življenju širše cerkvene skupnosti. O pomenu in smislu družinskega življenja sta za nas spregovorila predsednik cerkve mag. Zmago Godina in Ilijana Dordevic Aleksin.

Duhovni utrip Družina v Skupnosti za zavest Krišne

9. 12. 2023

Družbene spremembe so v zadnjih desetletjih spremenile tudi družinsko življenje in odnos do družinskih vrednot. V Skupnosti za zavest Krišne v skladu s temelji indijske filozofije in religije, ki so zapisani v Vedah, skrbno negujejo družinsko življenje. Predstavljamo zakonca, ki sta se povsem posvetila družini in vzgoji otrok.

Duhovni utrip Družinske vrednote

9. 12. 2023

V Krščanski adventistični cerkvi se zavedajo dragocenosti družinskih vrednot in jih negujejo tudi v življenju širše cerkvene skupnosti. O pomenu in smislu družinskega življenja sta za nas spregovorila predsednik cerkve mag. Zmago Godina in Ilijana Dordevic Aleksin.

Obzorja duha Miklavžev izziv

3. 12. 2023

Vsako leto nas priljubljeni svetnik Miklavž spodbudi k odpiranju srca za dobro. Brez medsebojne pomoči kot družba ne bomo preživeli. Kdo med nami je Miklavž? Vsako leto nas šestega decembra priljubljeni svetnik spodbudi k odpiranju srca za dobro. Tudi Teden Karitas z vodilom »Upanje za vse« nas je prebujal s klicem dobrote za dobrodelnost. Še tako skromen dar ali majhna vsakdanja pozornost mnogim prižge upanje v svetlo prihodnost na nebu. Zakaj je za preživetje družbe in lastno srečo nujno prostovoljstvo brez plačila in morda ne da bi prejemnik vedel, kdo ga je osrečil? Nekdaj so pri nas z medsebojno pomočjo drug drugemu gradili svetlo prihodnost. Brez pomoči pa v času vedno večjega individualizma ne bomo preživeli. Zato med nas prihaja Miklavž!

Obzorja duha Tednik Novi glas

3. 12. 2023

Novi glas je tednik Slovencev v Italiji, ki ga izdaja Zadruga Goriška Mohorjeva v Gorici. Kot piše v ustanovni listini, izhaja iz treh temeljev - slovenstva, demokratičnih vrednot in krščanskega etosa. Nastal je januarja 1996, z združitvijo Novega lista iz Trsta in Katoliškega glasa iz Gorice.

Obzorja duha 100 let Goriške Mohorjeve Družbe

3. 12. 2023

Goriška Mohorjeva družba je bila ustanovljena 17. novembra 1923, na pobudo primorskih duhovnikov, ki so bili povezani v Zboru svečenikov sv. Pavla. Goriški nadškof Sedej ji je podelil status cerkvene družbe. Zagotavljala naj bi posredovanje katoliškega nauka, morale in pristne slovenske besede

Obzorja duha Prostovoljke

3. 12. 2023

Prostovoljke Marija Puc iz Vipave je občutek za ljudi v stiski razvila v svoji primarni družini, nadgradila pa še v službi, kot patronažna sestra. Neja Pisk je dijakinja tretjega letnika Škofijske gimnazije v Vipavi, kjer je izbrala obšolsko dejavnost prostovoljsko socialno delo. Alenka Zavašnik pa je prostovoljka Vincencijeve zveze dobrote. Pri Centru za družine na Mirnskem gradu nudi učno pomoč otrokom ter vodi program učenje za življenje. Skupine prostovoljcev Možem, ki se zbirajo v skupini z imenom Bejž, če uejdeš, in prihajajo s Pivškega, gre bolje kot nastopanje pred kamero od rok konkretno prostovoljno delo. Skupina prostovoljk iz Nove Gorice se navdihuje v duhovnosti Marijinega dela - Gibanja fokolarjev, ki ga je ustanovila Chiara Lubich. Duhovnost edinosti prinašajo v življenje, saj poskušajo biti blizu ljudem v preizkušnjah.

Obzorja duha Skupine prostovoljcev

3. 12. 2023

Možem, ki se zbirajo v skupini z imenom Bejž, če uejdeš, in prihajajo s Pivškega, gre bolje kot nastopanje pred kamero od rok konkretno prostovoljno delo. Skupina prostovoljk iz Nove Gorice se navdihuje v duhovnosti Marijinega dela - Gibanja fokolarjev, ki ga je ustanovila Chiara Lubich. Duhovnost edinosti prinašajo v življenje, saj poskušajo biti blizu ljudem v preizkušnjah.

Prenos bogoslužij Nedeljsko bogoslužje

3. 12. 2023

S prenosi bogoslužij in slovesnosti v širši kulturni prostor umeščamo obredje in simboliko, ki je skozi zgodovino sooblikovala slovensko kulturo.

Ozare Ozare

2. 12. 2023

»Dar ne sestoji iz tega, kar je bilo storjeno ali podarjeno, marveč iz namena storilca ali darovalca.« (Seneka) razmišlja SLAVKO KALAN

Duhovni utrip »Slovenski daoistični tempelj najvišje harmonije«

2. 12. 2023

Daoizem je starokitajska filozofsko-religiozna tradicija. Zakonca Čeh je učenje daoizma tako močno pritegnilo, da sta v Kopru ustanovila »Slovenski daoistični tempelj najvišje harmonije«, ki je od leta 2018 vpisan tudi v register verskih skupnosti. Letošnje leto je bilo za skupnost izjemno pomembno, saj so bili povabljeni na ustanovni forum Svetovne daoistične organizacije. Predstavljamo vam tudi zgodbo družine, ki je za nekaj časa zapustila udobje svojega doma in odšla v Indijo. Tam so v skladu s svetopisemskimi načeli pomagali revnim in sirotam. Kot prvi misijonarji so tudi oni ponesli v svet Božje sporočilo.

Duhovni utrip Misijonarji

2. 12. 2023

Kot piše v Svetem pismu je Jezus oznanjal Božjo besedo, tolažil in zdravil bolne. Temu zgledu je sledila družina, ki je za nekaj časa zapustila udobje svojega doma, da bi odšli v Indijo pomagat revnim in osirotelim. Prisluhnite njihovi izkušnji.

Duhovni utrip Daoistični tempelj

2. 12. 2023

Daoizem je starokitajska filozofsko-religiozna tradicija. Zakonca Čeh je učenje daoizma tako močno pritegnilo, da sta v Kopru ustanovila »Slovenski daoistični tempelj najvišje harmonije«, ki je od leta 2018 vpisan tudi v register verskih skupnosti.

Obzorja duha Naš Kralj

26. 11. 2023

Zadnja nedelja v cerkvenem letu je posvečena Kristusu, Kralju vesoljstva. Nekdaj je imel oblast kralj, kdo pa bo danes prispeval k miru? Zadnja nedelja v cerkvenem letu je v Katoliški cerkvi posvečena Kristusu, kralju vesoljstva. Zakaj so pred 2000 leti v Izraelu nestrpno pričakovali kralja? Kaj pa danes pomeni »biti na oblasti«? Za kaj mora oblast v družbi najprej poskrbeti? Kako se morajo demokratične skupnosti povezati in oblikovati skupnost za mir? To bo tema oddaje. Na dan žrtev spolnih zlorab so pri Svetem Jožefu v Ljubljani z razstavo SHAME opozorili na trpljenje ranljivih oseb. V frančiškanskem samostanu na Tromostovju v Ljubljani so odprli za javnost najdlje delujočo knjižnično ustanovo v Sloveniji. Na ogled pa je tudi muzej s pinakoteko. V programu Ars sta še posebej namenjani sakralni glasbi oddaji Musica sacra in Kraljica orgel. In memoriam pa skladatelju, zborovodji in duhovniku Jožetu Troštu.

Stran 1 od 240
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov