Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Duhovno - Arhiv

Obzorja duha Celostna ekologija

21. 2. 2021

Papež Frančišek nas z verskimi voditelji spodbuja k prizadevanju za celostno ekologijo. Namen postnega časa je, da nas odvrne od tistega, kar nas zasužnjuje ter nam krati življenje in svobodo. »Kakšen svet želimo zapustiti mladim?« nas sprašuje papež Frančišek. Z verskimi voditelji nas spodbuja k prizadevanju za celostno ekologijo, saj je onesnaževanje okolja žgoč problem našega časa. Poziva k ohranjanju zemlje in človeških življenj. O pomenu varovanja okolja se otroci učijo v šoli in tudi pri verouku, a za celostno ekologijo se moramo tudi pri nas še odločneje zavzeti. Pred 300 leti je kapucin, pater Romuald Marušič, napisal Škofjeloški pasijon, prvo dramsko besedilo v slovenščini. Z njim je želel svetopisemske zgodbe o Kristusovem trpljenju in smrti približati preprostemu človeku. Ob postajah križevega pota premišljujemo Kristusovo in tudi svoje trpljenje. Pater Hugolin Sattner, ki se je rodil pred 170-imi leti, je svoje misli prelil v glasbo. Pustna sobotna iskrica letos ni bila plesna, bila pa je dobrodelna. Zbrana sredstva so namenjena otrokom v Braziliji, kjer deluje slovenska misijonarka, sestra Agata Kociper. Danica Perme pa nas v postnem času vabi k obisku Podbrezij. Bogato sakralno kulturno dediščino majhne vasice in njene znamenite osebnosti je zapisala tudi v monografijo.

Obzorja duha »Pesem žalno poje«

21. 2. 2021

Tenorist Fernando Mejías je ob spremljavi organista Gregorja Klančiča zapel pesem slovenskega skladatelja Hugolina Sattnerja »Pesem žalno poje«.

Obzorja duha Podbreška znamenja vere in kulture

21. 2. 2021

Kulturno društvo Podbrezje, ki si že dvajset let prizadeva za ohranitev bogate kulturne in sakralne dediščine tamkajšnjega območja na Gorenjskem, je lani izdalo monografijo "Podbreška znamenja vere in kulture". Njena avtorica, predsednica društva Dragica Perne, v svoji bogato ilustrirani knjigi predstavlja najlepšo kiparsko gotsko umetnost. Ta obsega cerkvico Žalostne Matere Božje s kapelo, lok romarskih kapelic s križevim potom s Kalvarijo. Spominski park znamenitih Podbrežanov, med katerimi je tudi znamenita domačinka in slikarka Ivana Kobilca. V knjigi je predstavljena tudi kulinarična posebnost Podbrezja, Podbreška potica.

Obzorja duha 300 let Škofjeloškega pasijona

21. 2. 2021

Letos bo minilo 300 let od nastanka Škofjeloškega pasijona. Gre za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenščini ter najstarejšo v celoti ohranjeno režijsko knjigo v Evropi. Od leta 2016 je Škofjeloški pasijon, ki ga je napisal kapucin p. Romuald, vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Obzorja duha Pustna sobotna iskrica

21. 2. 2021

Na pustno soboto je tudi letos, že devetnajstič zapovrstjo, potekala »Pustna sobotna iskrica«. Dobrodelno akcijo sta pripravila Radio Ognjišče in Misijonsko središče Slovenije. Pustni ples je zaradi epidemije koronavirusne bolezni odpadel, poslušalci pa so kljub temu odprli svoja srca in podprli dobrodelnost. Za misijon v Braziliji, kjer deluje s. Agata Kociper, so zbrali kar 197.433 evrov.

Obzorja duha Celostna ekologija

21. 2. 2021

Papež Frančišek verujoče in tudi neverujoče zadnja leta vztrajno poziva k skrbi za ohranitev našega skupnega doma oziroma planeta Zemlje. Prav celostna ekologija je pomembno področje, ki mu namenja papež vse več pozornosti, tudi v koronakrizi. Poglejmo prek nekaterih cerkvenih dokumentov, papeževih okrožnic Hvaljen moj gospod in Vsi smo bratje, kako razume papež pomen in vlogo celostne ekologije, tudi z vidika bratstva, pravičnosti in skrbi za najranljivejše ter njihovega vključevanja v ozaveščeno skrb za okolje, ki je povezana z odpravljanjem perečih aktualnih okoljskih in podnebnih globalnih sprememb. Povečevanje števila prebivalstva in lakota na eni strani med nerazvitimi ter na drugi, izobilje in k množični potrošnji usmerjeni razviti svet, vse to pušča nepopravljivo škodo na našem skupnem planetu. Ga bomo zmogli in predvsem znali ohraniti ne le za nas, ampak tudi za naše potomce? Kako dolgo bo naš planet še zdrav in primeren za zdravo življenje vseh nas, se sprašujemo že zdaj. Poglejmo zato, kakšni so izzivi v Sloveniji, na področju celostne ekologije, da bi bolje ravnali z našim skupnim domom, zdaj in v prihodnje?

Prenos bogoslužij Sveta maša, prenos iz mariborske stolnice

21. 2. 2021

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Ozare Ozare

20. 2. 2021

Kdo bo namreč razodel človeku, kaj se bo zgodilo za njim pod soncem? (Pridigar 6,12) Razmišlja Aleksander Erniša

Duhovni utrip Krščanska humanitarnost

19. 2. 2021

Postni čas je za kristjane tudi obdobje poudarjene dobrodelnosti. V Sloveniji deluje več krščanskih humanitarnih organizacij. V prispevku smo se pogovarjali z vodstvom evangeličanske EHO Podpornice in adventističnega Humanizarnega društva ADRA.

Duhovni utrip Dobrodelnost verskih skupnosti

19. 2. 2021

Dobrodelnost in humanitarnost sta temelja številnih verskih organizacij, ki po svojih močeh služijo sočloveku. To velja tako za krščanske kakor tudi nekrščanske verske skupnosti. V prispevku prikažemo solidarnost in dobrodelnost Islamske skupnosti v RS, slovenske Skupnosti Baha'i in Čezvesoljske Zombi cerkve blaženega zvonjenja.

Duhovni utrip Dobrodelnost

19. 2. 2021

V Sloveniji je registriranih več kot 270 humanitarnih organizacij. Delujejo na treh področjih – kot splošne dobrodelne organizacije, organizacije za kronične bolnike in organizacije za samopomoč. Med njimi je več takih, ki delujejo v okviru različnih verskih ustanov.

Duhovni utrip Dobrodelnost krščanskih in drugih verskih skupnosti

19. 2. 2021

V Sloveniji je registriranih več kot 270 humanitarnih organizacij. Delujejo na treh področjih – kot splošne dobrodelne organizacije, organizacije za kronične bolnike in organizacije za samopomoč. Med njimi je več takih, ki delujejo v okviru različnih verskih ustanov. Pogovarjali smo se s člani evangeličanske EHO Podpornice in adventističnega Humanizarnega društva ADRA. Predstavljamo pa tudi solidarnost in dobrodelnost Islamske skupnosti, Skupnosti Baha'i in Čezvesoljske Zombi cerkve blaženega zvonjenja.

Sveto in svet Filokalija

17. 2. 2021

Filokalija je naslov najslavnejše zbirke vzhodnokrščanskih mističnih in asketskih spisov, večinoma nastalih v grščini med 4. in 15. stoletjem kot pomoč in vodilo menihom za kontemplativno življenje. Spise sta konec 18. stoletja uredila in objavila Nikodem Svetogorec in Makarij Notaras, škof Korinta, in čeprav so bila posamezna dela v samostanski kulturi Grške pravoslavne cerkve že poznana, je prav ta zbirka omogočila njihovo branje širšemu krogu ljudi ter poznejše prevajanje. Kaj lahko ta razmišljanja povedo sodobnemu človeku, smo jih sploh (še) sposobni razumeti in kaj filokalijske spise po vseh teh stoletjih še vedno dela sodobne? O tem se bomo tokrat pogovarjali v oddaji Sveto in svet.

Obzorja duha Epidemija in najranljivejši

14. 2. 2021

Po ljubezni hrepenimo vsi, tudi najranljivejši med nami si želijo človeške bližine. Sveti Valentin je prvi znanilec pomladi in zavetnik zaljubljencev. Po ljubezni hrepenimo vsi, tudi najranljivejši med nami si želijo človeške bližine. Ob svetovnem dnevu bolnikov in invalidov bomo v oddaji govorili o tem, kje ljudje s težavami najdejo oporo. Duhovnik Miro Šlibar, ki je odgovoren za pastoralo zdravja na Slovenskem, je jubilant. Tudi v tem času na poseben način spremlja zdravstvene delavce in bolne. Najranljivejšim v svojih okoljih pomagajo tudi skavti. Njihovo vodilo je: vsaj eno dobro delo na dan. V postnem času smo povabljeni, da ob postajah križevega pota iščemo moč za opustitev starih navad, ki nas zasužnjujejo, in stopimo na pot svobode in odrešenja. Dobri Božji poet v skladbi pozna vrednot tišine in melodije, tudi salezijanec dr. France Cigan. 23. februarja bo minilo 50 let od njegove smrti.

Obzorja duha Križev pot v Jurjevici

14. 2. 2021

Postno razmišljanje Lojzeta Ilca ob kapelah križevega pota v Jurjevici (župnija Ribnica).

Obzorja duha Dr. France Cigan

14. 2. 2021

Dr. France Cigan - duhovnik, salezijanec, zborovodja, učitelj in vzgojitelj se je rodil leta 1908 v Žižkih v župniji Črenšovci. Po drugi svetovni vojni se je preselil na Avstrijsko Koroško, kjer je z delom na duhovnem in kulturnem področju pustil neizbrisen pečat. Umrl je v Ljubljani, kjer je tudi pokopan.

Obzorja duha Skavti v bližini ljudem

14. 2. 2021

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je 6. septembra 2020 za naslednja tri leta izvolilo novo vodstvo - izvršni odbor, nadzorni odbor in častno razsodišče. Njihovo poslanstvo je, da bi vzgojili pristnega, samostojnega, odgovornega in zdravega človeka, kristjana in državljana. Temu sledijo tudi v času epidemije koronavirusne bolezni.

Obzorja duha Miro Šlibar

14. 2. 2021

Msgr. Miro Šlibar je s pastoralo zdravja povezan že 36 let. Bolniški župnik je bil od ustanovitve bolniške župnije leta 1985 do upokojitve. Je voditelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja pri Slovenski škofovski konferenci in koordinator bolniške pastorale v ljubljanski nadškofiji.

Prenos bogoslužij Evangeličansko bogoslužje, prenos iz Murske Sobote

14. 2. 2021

Neposredni prenos evangeličanskega bogoslužja iz Murske Sobote. Bogoslužje bo vodil bivši škof mag. Geza Filo.

Ozare Ozare

13. 2. 2021

Svoje omejitve premagujte tako, da se z njimi soočite z ljubeznijo in pogumom. (Louise L. Hay) Razmišlja Rok Gros

Stran 1 od 189
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov