Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Duhovno - Arhiv

Obzorja duha Božje okolje

Božje okolje je revija, ki skuša gledati na svet skozi krščansko duhovnost in odgovarjati na vprašanja sodobnega časa.

24. maj 2020

Obzorja duha Prenosi nedeljskih bogoslužij v času pandemije

Ob razglasitvi epidemije, smo se odzvali tudi televizijci in že s prvo nedeljo po razglasitvi epidemije začeli prenose bogoslužij.

24. maj 2020

Obzorja duha Etika in živali

V času pandemije je bila domača žival marsikomu edini stik z drugim živim bitjem. Ali z živalmi ravnamo etično? V času pandemije je bila domača žival marsikomu edini stik z drugim živim bitjem. Prvič v zgodovini človeštva imamo toliko hišnih ljubljenčkov in toliko rejnih živali. Martin M. Lintner v knjigi Človek in ljube živali opozarja na etiko ravnanja z živalmi. 18. maja je minilo sto let od rojstva papeža Janeza Pavla II. Prvi papež iz Vzhodne Evrope je prinesel v Cerkev in svet nov veter; zavzemal se je za to, da bi Evropa dihala z obema polovicama pljuč. Po Televiziji Slovenija ste lahko v zadnjih tednih vsako nedeljo spremljali mašo iz mariborske stolnice - prenose sta pripravljali stolna župnija in naša mariborska ekipa. Vsebinsko in oblikovno prenovljena revija Božje okolje vabi k poglobitvi vere in pričevanju o upanju.

24. maj 2020

Obzorja duha 100. obletnica rojstva papeža Janeza Pavla II.

Janez Pavel II. je 16. oktobra 1978 postal prvi neitalijanski papež po 455 letih in tudi prvi naslednik apostola Petra slovanskega rodu. Bil je eden najbolj priljubljenih papežev v zgodovini Katoliške cerkve.

24. maj 2020

Obzorja duha Etika ravnanja z živalmi

Na podlagi sodobnega teološkega, filozofskega in etičnega razmisleka je danes vedno bolj jasno, da živali ne obstajajo zaradi človeka, ampak imajo svojo lastno vrednost in jih ne bi smeli poljubno izkoriščati. Poleg nepravilnega razumevanja človekovega gospodovanja živalim na naš odnos do živali vpliva tudi potrošniška miselnost.

24. maj 2020

Obzorja duha Božji pogled na živali

Človek in živali sobivajo na različne načine skozi celotno zgodovino. Odnos in tudi odvisnost od živali sta se spreminjala, v zadnjem času pa tudi ogrozila številne živalske vrste in posledično ogrožata tudi človeka. Krščansko gledanje na živali ima svoje temelje v svetopisemskem poročilu o stvarjanju sveta v prvem poglavju 1. Mojzesove knjige.

24. maj 2020

Obzorja duha Kolumna o knjigi Človek in ljube živali

Moralni teolog dr. Roman Globokar je predstavil sporočilo knjige avtorja Martina Lintnerja z naslovom Človek in ljube živali. Knjiga zapolnjuje vrzel na področju krščanske etike živali. Čeprav se v družbi veliko govori o položaju živali in človekovem odnosu do njih, je bila Katoliška cerkev do teme predolgo zadržana in se ni odzvala na aktualne izzive. Lintner predstavlja temo s teološkega vidika, predvsem na podlagi svetopisemskega nauka o stvarjenju sveta in eshatološke dovršitve sveta. Hkrati opozori tudi na sodobno filozofsko in etično refleksijo človekovega odnosa do živali.

24. maj 2020

Prenos bogoslužij Sveta maša iz mariborske stolnice

Sveta maša iz mariborske stolnice. Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl.

24. maj 2020

Ozare Ozare

Začetek modrosti je poimenovati stvari z njihovim pravim imenom. "Poslušaj, GOSPOD, moj glas, s katerim kličem, izkaži mi milost in me usliši!" (Ps 24.7) Razmišlja Hana Košan

23. maj 2020

Duhovni utrip Skupnost Baha'i

Skupnost Baha'i je vse svoje aktivnosti v času zdravstvenih ukrepov prenesla na splet. Tudi praznovanje novega leta, ki ga praznujejo na prvi pomladanski dan.

23. maj 2020

Duhovni utrip Krščanski center in pandemija

V času pandemije koronavirusne bolezni se je veliko dejavnosti preselilo na družbena omrežja in tudi različne verske skupnosti so prek njih zagotavljale duhovno oskrbo vernikov. Med njimi je bil tudi Krščanski center Slovenija, ki je na spletu še okrepil svoje delovanje.

23. maj 2020

Duhovni utrip Pokloni zvezek

Slovenska karitas že 12. leto zapovrstjo pripravlja akcijo »Pokloni zvezek«. Vsi smo povabljeni, da pomagamo otrokom in družinam v stiski.

23. maj 2020

Duhovni utrip Pokloni zvezek

Akcija Pokloni zvezek, Skupnost Baha'i, KC Ljubljana. Slovenska karitas že 12. leto zapovrstjo pripravlja akcijo »Pokloni zvezek«. Z akcijo želijo zbrati čim več novih zvezkov in šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin. O tem, kako so delovali v času epidemije, smo povprašali predstavnike Skupnosti Baha'i in Krščanskega centra v Ljubljani. Naši sogovorniki so bili Aleksandra Zibelnik Badii, Carol in Klemen Vidic.

23. maj 2020

Sveto in svet Prisluhnimo sebi in drugemu

Zaradi hitrega tempa življenja smo bili pogosto neuglašeni s seboj in okolico. Bo odslej drugače, bomo bolj prisluhnili sebi in bližnjim? Bomo po letih hitenja, množične potrošnje in storilnostne naravnanosti odslej drugačni? Radikalna ustavitev sveta zaradi epidemije covida-19 je našo pozornost nenadoma usmerila drugam, v lastno notranjost ter k premisleku o moralnih vrednotah, sebi in bližnjih. K vprašanju, kdo smo in kam gremo. V tokratni oddaji se bomo pogovarjali, kako se v spremenjenih razmerah odzivamo in kako sprejemamo druge, ter razmišljali, kako prisluhniti sebi in drugim. Kako biti pristnejši v odnosu do sebe in soljudi? Gostje v oddaji bodo: dr. Andreja Poljanec, psihologinja, zakonska in družinska terapevtka, Ivana Gradišnik, ustanoviteljica in voditeljica Familylab-a Slovenija, mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl ter Robert Friškovec, zaporniški duhovnik.

20. maj 2020

Obzorja duha Msgr. dr. Mitja Leskovar

Papež Frančišek je 1. maja 2020 imenoval msgr. dr. Mitjo Leskovarja za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku.

17. maj 2020

Obzorja duha Življenje z boleznijo

Koronavirusna bolezen je v svet povezala v skupnost, osebno pa nas je globoko pretresla. Kako v upanju naprej? Koronavirusna bolezen je ves svet povezala v skupnost, osebno pa nas je globoko pretresla. V novih, nepredvidljivih okoliščinah se je marsikdo vprašal, kdo sem, kaj mi daje navdih, kdo je moj bližnji. Zaradi negotovosti smo se jezili in bili tudi nasilni. Iz zgodovinskega izkustva vemo, da se je po epidemijah po navadi življenje na vseh področjih razcvetelo. Bo tako tudi tokrat? Trenutno se bojimo drugega vala širjenja virusa. Oporo in upanje nam dajejo izkušnje, saj smo v zadnjih tednih tudi duhovno drugače zaživeli in okrepili solidarnost. Slovenski skavti so v času pandemije praznovali 30-letnico delovanja – povezali so se na družbenih omrežjih. V mesecu maju je Papež Frančišek povabil družine in skupnosti k molitvi rožnega venca in k romanju v Marijina svetišča. Pri nas številni v družinah in po župnijah na izviren način obhajate šmarnično pobožnost. Duhovnik ljubljanske nadškofije Mitja Leskovar pa čaka na odprtje meja, da bo lahko v Iraku prevzel službo novega apostolskega nuncija.

17. maj 2020

Obzorja duha Šmarnice v župniji Krško - Videm ob Savi

V župniji Krško - Videm ob Savi so letos pripravili tako imenovane »koronašmarnice«, ki potekajo prek družbenih omrežij. Župnik pravi, da so njihove šmarnice vsako leto pravi praznik otroške in mladostne vere in tudi letos je tako. Posebno mesto ima šmarnična zgodba, igra, s katero nagovarjajo predvsem otroke.

17. maj 2020

Obzorja duha 30 let Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov letos praznuje 30. obletnico ustanovitve. Osnovni namen skavtske vzgoje je prispevati k celostnemu telesnemu, duševnemu, duhovnemu in družbenemu razvoju otrok in mladih, da bi lahko postali trdne osebnosti in odgovorni člani družbe. Slovenska skavtska organizacija ima trenutno nekaj več kot 5.300 aktivnih članov, od tega je okoli 900 voditeljev, prostovoljcev.

17. maj 2020

Obzorja duha Po pandemiji

Te dni se je širjenje virusa covid 19 vendarle dovolj umirilo, da se lahko začnemo vračati v ustaljene tirnice, a vsakdanje življenje ne bo takšno, kot je bilo pred izbruhom bolezni. Ob pojavu in razsežnosti epidemije koronavirusne bolezni 19 je marsikdo pomislil na nadloge, opisane v Svetem pismu. Pa je prav, da delamo takšne primerjave? Položaj, v katerem smo se znašli zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19, lahko povzroči različne odzive. Nekaterim so nove okoliščine zanimiv izziv, za druge pa je to huda preizkušnja, ki pri nekaterih ljudeh lahko vodi v stiske in duševne težave.

17. maj 2020

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov