Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Izobraževanje - Arhiv

Na kratko Informacijski mehurček

15. 4. 2021

»Živimo v svetu, ki ga lahko ponazorimo s staršem, ki ve, da ima njegov otrok rad bombončke, in mu jih ves čas daje,« o informacijskem mehurčku razlaga sociologinja in filozofinja Renata Salecl. V informacijskih mehurčkih, v katere se ujamemo na spletu, dobivamo informacije, ki potrjujejo to, kar že vemo ali v kar verjamemo. To nam daje dober občutek, občutek varnosti, pri čemer zavore popustijo, sproža se več agresivnega vedenja in sovražnega govora do drugih mehurčkov. Zato je pomembno, da »dober starš otroku, čeprav ve, da ima rad bombončke, daje še kaj drugega, četudi otroku to ne bo všeč«.

Filmski poklic Oblikovalec zvoka

14. 4. 2021

Miha Jaramaz in Julij Zornik spregovorita o sladkostih oblikovanja filmskega zvoka. Kakšna znanja potrebuje oblikovalec zvoka, na kaj je treba paziti pri oblikovanju zvoka? Pri delu spremljamo oblikovalca zvoka Sama Jurco. režija: Peter Bizjak, fotografija: Tristan Dragan, montaža: Kristian Božak Kavčič

Podjetno naprej Podjetno naprej: Mesi, visokotehnološko podjetje

12. 4. 2021

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej. Oddaja Podjetno naprej je odgovor na spremenjene gospodarske razmere. Prikazujemo primere dobrih praks v podjetništvu, spodbujamo mlade k uresničevanju idej na trgu, predstavljamo okolja in dejavnike, ki vplivajo na poslovanje kot so npr. možnosti različnih virov financiranja, mentoriranje, podpora tehnoloških parkov, podjetniških inkubatorjev. Predstavljamo rešitve na področju trajnostnega razvoja, podnebnih sprememb, pandemije covida-19. Namen je spodbuditi ustvarjalnost in pogum, okoljsko in družbeno odgovornost. V oddaji nastopajo tako tisti, ki šele začenjajo uresničevati svoje ideje kot tudi tisti, ki so z lastno idejo tako rekoč iz nič v »domači garaži« uspeli na trgu, v uresničitev ideje pa vložili veliko trdega dela, svoj čas, denar in nenazadnje tudi sebe.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Vesela motika

11. 4. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Ivana se je po magisteriju zaposlila v zagrebškem podjetju Vesela motika, ki se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in novimi poslovnimi modeli pri pridelavi hrane. V javnem prostoru nekdanje plesne šole pod zagrebško tržnico Ivana vzgaja tako imenovano mikrozelenje, začimbe in različne sadike. Kadar utegne, se ji pridruži tudi Roberta, ki pripravlja doktorat v povezavi z vzgojo kalčkov na zagrebški univerzi, del mlade ekipe je tudi Lorena, študentka agronomije. Ustanovitelj Vesele motike je Sergej Lugovič, ekonomist in finančnik, profesor na zagrebški Politehniki, glasbenik in strokovnjak s področja informacijske tehnologije. Prepričan je, da imajo mladi veliko zamisli za razvoj inovativne pridelave hrane v zaprtih prostorih.

Zelena generacija #Green Generation/Young Village Folk - Vesela motika (ENG)

11. 4. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. After completing her Master’s degree, Ivana has started her career in a company called Vesela motika (ang. Happy hoe), which develops new digital technologies and business models in the field of food production. She is now growing sprouts, called “microgreense”, spices and different seedlings in the building of a former dancing school near Zagreb food market. When possible, she is also joined by a colleague Roberta, who is pursuing her PhD in the field of sprouts production. Another member of the young team is Lorena, an agronomy student. The founder of Vesela motika, Sergej Lukovič, profesor at the Zagreb University, economist and financial expert, musician and an IT specialist, is convinced that the young can greatly contribute to innovation in food production in closed spaces.

Alpe-Donava-Jadran Alpe-Donava-Jadran

9. 4. 2021

V vigenjcu, kovačnici za žeblje iz 18. stoletja, ki je edinstven primer tehniške dediščine in del Kovaškega muzeja Kropa, si lahko ogledamo ponazoritev življenja in dela fužinarjev in kovačev, ki so Kropi dajali pečat kar sedem stoletij. Tradicijo s sedanjostjo izvirno povezuje šivilja noš in izdelovalka gumbov, punkovka Sandra-Janine Müller, ki v svoje kolekcije vpleta pisanost in barvitost dežele Bavarske. Hiša arhitekture Oris v Zagrebu je sedež arhitekturnega biroja Andrije Rusana in zbirališče ljubiteljev arhitekture, oblikovanja in umetnosti. Prazgodovinski kraški svet, ki so ga odkrili po zaprtju rudnika mangana na območju gričevja Bakony, velja za geološko čudo Madžarske.

Ugriznimo znanost Udomačitve živali: Živali, ki jih nismo uspeli udomačiti

8. 4. 2021

Čeprav že tisočletja udomačujemo živali, vseh živali ne moremo udomačiti. Če želimo vrsto udomačiti, mora ta navadno izpolnjevati šest meril. Živali morajo biti po naravi nagnjene k tvorjenju socialne hierarhije, razmeroma krotkejše, naravno tolerantnejše in ne smejo biti prehransko specializirane. Prav tako ne smejo biti nagnjene k paniki in begu, ko se prestrašijo. Predvsem za vzrejo gospodarskih živali pa je pomembno tudi to, da nimajo počasne rastnosti in rodnosti ter da se lahko v ujetništvu uspešno razmnožujejo.

Na kratko Kultura strahu

8. 4. 2021

Četudi danes živimo v razmeroma varnem okolju, se zdi, da nas ogrožajo številne stvari. V družbi, zaznamovani s kulturo strahu, strah navadno ni povezan z resnično nevarnostjo, temveč postaja vseprisotno čustvo, ko je lahko skorajda karkoli izvor strahu. Kako v takšni kulturi ločiti pravo nevarnost od namišljene in zakaj bi nas moralo biti najbolj strah prav strahu samega, kot je v enem od svojih govorov zapisal Franklin Roosevelt?

Ugriznimo znanost Udomačitve živali

8. 4. 2021

Pes je prva udomačena žival. Analize DNK-ja pri psih kažejo, da je človek njihove prednike začel udomačevati pred približno 15.000 leti, kar je več tisočletij pred drugimi živalmi. Na svetu naj bi živelo med 700 milijoni in milijardo psov, obstaja več kot 450 pasem. Ali so se vse pasme psov razvile iz enega skupnega prednika? Udomačitve živali potekajo tudi v moderni dobi. Obstajajo tri poti udomačevanja živali. Pri kravi, kozi, ovci, kokoši, konju, prašiču, psu in mački nam je uspelo; nosoroga, tigra in zebre pa ne moremo udomačiti. Zakaj ne? Znanstveniki že desetletja poskušajo udomačiti srebrno lisico. Kako so udomačitve živali vplivale na družbo in na same živalske vrste ter kam nas to vodi?

Ugriznimo znanost Udomačitve živali: Matematična uganka Kunci

8. 4. 2021

Matematične uganke so stalna rubrika oddaje Ugriznimo znanost, ki nastaja v Uredništvu izobraževalnih oddaj TV Slovenija. Oddaja je na sporedu vsak četrtek ob 17.25 na TV SLO 1.

Ugriznimo znanost Udomačitve: Reja damjakov

8. 4. 2021

Damjaki so, kot vsa rejena jelenjad, šolski primer vrste na začetku procesa udomačevanja v fazi selekcije glede na krotkost. Reja damjakov je v Sloveniji že kar pogosta, a je to področje slabo raziskano. Zato so na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede UM s poskusi uvedbe neznanega predmeta v oboro damjakov preverjali, kako se bodo živali odzivale na novost v svojem okolju.

Ugriznimo znanost Udomačitve živali: Srebrne lisice

8. 4. 2021

Da se je volk udomačil in postal domači pes, je moralo preteči več tisoč let evolucijskega razvoja. Zanimivo pa je, da je ruskim znanstvenikom uspelo udomačiti srebrno lisico v le nekaj desetletjih.

Filmski poklic Montažer

7. 4. 2021

Jurij Moškon in Andrej Nagode spregovorita o izzivih dela filmskega montažerja. Kdo je montažer, kaj je cilj dobre montaže? Med delom v filmski montaži spremljamo Saro Gjergek, Žana Žvižeja in Klemna Golobiča režija: Peter Bizjak, fotografija: Tristan Dragan, montaža: Kristian Božak Kavčič

Zelena generacija Samo na spletu: Vesela motika

8. 4. 2021

Zagrebško podjetje Vesela motika se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in novimi poslovnimi modeli v pridelavi hrane.

Zelena generacija Urbana kmetija na strehi tržnice v Bruslju

7. 4. 2021

Na strehi bruseljske tržnice se je razvil projekt urbane kmetije.

Na kratko Starizem

5. 4. 2021

Pred štiridesetimi leti je Robert Butler proces sistematičnega stereotipiziranja in diskriminacije starejših ljudi opredelil kot starizem. Kako staranje in starost sprejema družba, kako ju sprejemamo posamezniki? Ali je stereotipe in predsodke o starejših mogoče premostiti? Starizem v oddaji Na kratko pojasnjujejo antropolog, sociologinja in andragoginja. Predsodke in stereotipe o starosti pa zelo uspešno zavračajo kar ljudje v poznih letih sami.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Daniel

4. 4. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Daniel Canzian je svetovno priznan mladi italijanski kuharski mojster, ki prisega na lokalne in sezonske pridelke. Je reden obiskovalec milanske tržnice. Opozarja na zanimiv primer: velike multinacionalke v svojih trgovinah prodajajo le eno ali dve sorti solate, čeprav jih na našem planetu raste na stotine. To vpliva tudi na biotsko raznolikost, ki jo v svoji kulinariki močno poudarja. Daniel kmetom sporoča: »Bodite podjetni! Tudi če gre le za zabojček okusnega zgodnjega korenčka, ste lahko ponosni na svoj pridelek.«

Zelena generacija #Green Generation/Young Village Folk - Daniel (ENG)

4. 4. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Daniel Canzian is a world-renowned young chef, who relies on local and seasonal produce. He is a frequent visitor of the Milanese food market. He likes to stress an example, where large multinational companies offer only one or two kinds of salat in their stores, even though there are hundreds of different kinds available on earth. In his opinion this affects the biodiversity on the planet, which he supports by using a diverse range of produce in his restaurant. Daniel also has a clear message to farmers: “Be entrepreneurs, even if you offer only a small box of delicious carrots, you should proud of you produce and achievement.”

Slovenski magazin Kamišibaj

2. 4. 2021

Kamišibaj je edinstvena predstava, kjer pripovedovanje zgodb poteka ob slikah, vloženih v lesen oder.

Slovenski magazin Slovenski magazin

2. 4. 2021

Slovenski magazin tokrat predstavlja eno najpomembnejših slovenskih kipark Dragico Čadež, ki s svojim obsežnim opusom spada med najpomembnejše slovenske moderniste. Škofjeloško hribovje v sebi skriva številne zanimive zgodbe. Eno teh piše Stanislav Lamovšek, ki se je zapisal stari tradiciji izdelave lesenih izdelkov – ročnemu strugarstvu. Darko Korošec iz Ljubljane izdeluje številna različna ljudska glasbila. Med njimi je kar nekaj takih, na katera so nekdaj na Slovenskem potujoči in vaški godci igrali po veselicah, ženitovanjih in ob opravljanju kmečkih del. Štanjel velja za eno najstarejših in najlepših kraških naselij, ki je vse do danes ohranilo svojo srednjeveško podobo. V eni izmed obnovljenih starih vaških hiš je danes postavljena pregledna etnološka zbirka. Skozi pripovedovanje zgodb nenehno odkrivamo bogato kulturno raznolikost našega sveta. Kamišibaj je edinstvena predstava, že skoraj desetletje pa zaseda tudi pomemben del slovenskega kulturnega prostora.

Stran 1 od 157
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov