Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Arhiv

Slovenski magazin Čevljarska ulica v Kopru

7. 2. 2023

Pred več stoletji so bile tu večinoma čevljarske delavnice. Teh danes ni več, živahnost ulice pa je ostala.

Slovenski magazin Slovenski magazin

7. 2. 2023

Pod okrilje Belokranjskega muzeja spada tudi Galerija Kambič, ki se ponaša z vrhunsko zbirko umetniških del – donacijo zakoncev Kambič. V pritličju galerije pa je svoje mesto našla tudi zelo izvirna razstava, na kateri se belokranjska dediščina predstavi v sodobni obliki. Mozaik je bil sprva poznan kot dekorativni dodatek na tleh in zidovih, danes pa mozaične tehnike odpirajo nove dimenzije umetniškega izražanja. Aljaž Vidrajz se je za mozaicista izučil na priznani šoli v italijanskem mestu Spilimbergo. Oder je najpomembnejši prostor mladega plesalca, glasbenika, koreografa in performerja Žigana Kranjčana. V slovenski umetniški prostor je s svojimi nastopi in avtorskimi projekti prinesel veliko svežine. Slovenski raziskovalci so razkrili skrivnosti zanimivega rokopisa, imenovanega Gorske bukve, ki je leta 1582 nastal v vasi Raka. To so bili zakoni, ki so določali red in razmerja v vinogradih. Gorske bukve so najstarejše ohranjeno pravno besedilo v slovenskem jeziku. Glavna sprehajalna ulica starega slovenskega obmorskega mesta Koper se imenuje Čevljarska ulica, saj so bile tu nekoč, pred več stoletji večinoma čevljarske delavnice.

Slovenski magazin Gorske bukve

7. 2. 2023

Gorske bukve so najstarejše ohranjeno pravno besedilo v slovenskem jeziku.

Slovenski magazin Žigan Kranjčan

7. 2. 2023

Oder je najpomembnejši prostor plesalca, glasbenika, koreografa in performerja Žigana Kranjčana.

Slovenski magazin Aljaž Vidrajz

7. 2. 2023

Mozaik odpira nove dimenzije umetniškega izražanja.

Slovenski magazin Galerija Kambič

7. 2. 2023

Galerija Kambič v Metliki se ponaša z vrhunsko zbirko umetniških del – donacijo zakoncev Kambič.

Podjetno naprej Alja Horvat, ilustratorka in oblikovalka

6. 2. 2023

Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat je že kot majhna deklica rada ustvarjala, v času študija pa je strast do umetnosti začela spreminjati v resen posel. Danes, pri komaj 26 letih, se lahko pohvali z uspešno domačo in mednarodno kariero. Med drugim je sodelovala z modno znamko Anthropologie, z Disneyem, Filo, Urban Outfitters, z Barcaffejem, Jeruzalemom Ormož. Njeno nadarjenost so opazili tudi pri reviji Forbes, kjer so jo uvrstili med trideset najboljših umetnikov in umetnic na svetu, starih manj kot 30 let. Mlada podjetnica, ki jo najbolj navdihujejo 60. in 70. leta prejšnjega stoletja ter glasba iz teh časov, je leta 2021 ustvarila tudi svojo prvo modno znamko by Alja Horvat; pred kratkim (1. februarja) je predstavila tretjo kolekcijo oblačil.

Podjetno naprej Mewalii - biorazgradljivi higienski vložki

5. 1. 2023

Frederice in Simone sta ustvarili svojo start-up pravljico. Našo ekipo, ki ju je obiskala na Danskem, sta navdušili z inovativno podjetniško idejo pa tudi z izjemno ustvarjalno energijo.

Ljudje in zemlja Solkanski redič

3. 2. 2023

Objavljamo reportažo o zimski zelenjavni delikatesi, ki je sloves Goriške ponesla daleč v svet. To je solkanski radič, ki je tudi geografsko zaščiten. Žal je to zimo letina te zelenjadnice slaba. Toda - še vedno je je dovolj, da bo lahko na vaši mizi. Mi smo s kamero prehodili celo njeno pot - od semena do njive in krožnika.

Ljudje in zemlja Turistične kmetije

3. 2. 2023

V Portorožu je potekal sklepni znanstveno raziskovalni simpozij o razvoju te dejavnosti. Še posebej v povezavi z vinskim in gastronomskim turizmom. Turistične kmetije so raziskovalci spremljali, kar tri leta.V Sloveniji ima registrirano dopolnilno dejavnost turizem na kmetiji okoli tisoč kmetij. Dopolnilne dejavnosti so še kako pomembne za kmetije za velike, še posebej pa za manjše in srednje kmetije. S tem povečujejo dodano vrednost, večajo ponudbo in predvsem neposredno tržijo svoje storitve in izdelke. V prihodnje čaka Turistične kmetije na slovenskem veliko izzivov.

Ljudje in zemlja Biotehniška šola Šempeter pri Gorici

3. 2. 2023

Pred 55 leti so ustanovili Kmetijsko šolo Gorica, kjer danes znanje in izkušnje pridobiva več kot 350 dijakov. Je edina tovrstna šola na Primorskem, kjer učenci pridobivajo pomembna znanja s področja kmetijstva. Kako poteka učenje pa tudi praktični del pouka, so nam pokazali učenci, kar sami. Z njimi se je pogovarjala Sabina Francek Ivović.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

5. 2. 2023

Oddaja Ljudje in zemlja je ena najbolj gledanih oddaj TV Slovenija. Vsak tretji teden jo pripravlja Regionalni TV Program Koper – Capodistria in njen urednik Branko Vrabec. V »koprski« Oddaji Ljudje in zemlja govorimo o pridelavi hrane, o življenju in delu na podeželju, o živalih doma, na kmetih in v divjini, veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja in tradicije, dotikamo pa se tudi tem, ki so zanimive tako za mlajše kot starejše gledalce. Poročamo z vseh koncev Primorske, odpravimo se tudi na Notranjsko in v zamejstvo. Naše osnovno vodilo je, da oddaja Ljudje in zemlja ni namenjena le kmetovalcem in pridelovalcem hrane, temveč široki publiki, skratka vsem, ki kmetijske pridelke kupujejo, ki so tako ali drugače povezani s podeželjem in ki jim ni vseeno za našo kulturno krajino.

Na vrtu Na vrtu

4. 2. 2023

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu. navrtu@rtvslo.si

O živalih in ljudeh O živalih in ljudeh

4. 2. 2023

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu. ozivalih@rtvslo.si

O živalih in ljudeh Pomen mokrišč za ptice

4. 2. 2023

Človeku so živali že od njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival.

O živalih in ljudeh Nemški ovčar Sid in njegova vila

4. 2. 2023

Človeku so živali že od njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival.

O živalih in ljudeh Svetovna prvaka Ella in Tomaž

4. 2. 2023

Človeku so živali že od njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival.

Na vrtu Kandiranje kivijev

4. 2. 2023

Februarja na toplem že lahko sejemo papriko in čilije. V kleteh in shrambah redno pregledujemo lanski pridelek. Če je treba, ga sproti predelamo. Marjan Kolegnik, ki nam je kivi predstavil že v več okusnih oblikah, se tokrat loteva kandiranja.

Na vrtu Liofilizacija sadja in zelenjave

4. 2. 2023

Pri liofilizaciji hrano pri minus 30 stopinjah Celzija zamrznemo in hkrati posušimo pri znižanem tlaku. Pridelki ohranijo okus in za naše telo nujne organske snovi. Tako shranjevanje je čedalje dostopnejše tudi običajnim Zemljanom, prvotno pa so ga uporabljali za astronavte.

Na vrtu Dnevnik lastnih izkušenj: Pečen ohrovt

4. 2. 2023

Kar umetnost je zdajle najti kaj užitnega v naravi. A že babice so znale, tudi izpod snega, nabrati brste ohrovta. Z nekaj dodatki lahko ustvarimo pravo zelenjavno poslastico. Popečen ohrovt je odličen vsaj malo ohlajen, lahko pa ga, hladnega, uživamo še kak dan ali dva.

Stran 1 od 367
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov