Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Znanje - Arhiv

Zelena generacija Samo na spletu: Intervju z Janom Martinacem

20. 4. 2021

Jan Martinac je predsednik hrvaških mladih kmetov. Je tudi podjetnik, ki je prepričan, da danes poklic kmeta prinaša veliko izzivov in priložnosti tudi za mlade, ki niso iz podeželja.

Zelena generacija Samo na spletu: Intervju z Matijo Cetinićem Frankom

20. 4. 2021

Matija Cetinić Franko je bil vrhunski športnik, veslač, s kvalifikacijami za olimpijske igre, danes pa se ukvarjas pridelavo jagodičevja. S še 10 somišljeniki je ustvaril zadrugo Berry Organica.

Podjetno naprej Mediade, vsebinski marketing

19. 4. 2021

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej. Edita Krajnović je inovatorka, motivatorka in strokovnjakinja na področju vsebinskega marketinga in strategije, ki se rada uči in rada poučuje. Po študiju ekonomije je poklicno pot začela v akademskem okolju, nato je nabirala izkušnje kot menedžerka v slovenskih podjetjih, leta 2005 pa je sprejela izziv, stopila na samostojno podjetniško pot in soustanovila podjetje Mediade. Med drugim je vodja metodologije izbora Zlata nit in Gazela, predavateljica, avtorica številnih strokovnih člankov o vodenju, soustanoviteljica projekta Inženirke in inženirji bomo!, družbeno odgovorne kampanje Inženirka leta, idejni vodja slovenskega kvIZUMA. Ekipa Mediade, ki šteje sedem redno zaposlenih, tri pogodbene in še 13 drugih zunanjih sodelavcev, je ponosna, da s storitvami marketinga, inovacijskega komuniciranja in prenosa znanj prispeva tudi k uspehu slovenskih podjetij, ki so med najboljšimi na svojem področju tudi na globalnem trgu.

Zelena generacija #Green Generation/Young Village Folk - Eduard

18. 4. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Eduard Normandine is a member of a fifth generation of French cognac producers, that use grapes from the areas of Small and Large Champagne. He tells us that he has been taught all cognac production techniques by his father. His mother helped him with the development of taste and showed him the importance of finding the correct cognac mixtures. Tradition of his family does not constrain him only to cognac production, but nevertheless he still greatly enjoys in the creativity of cognac production.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Eduard

18. 4. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Eduard Normandine je pripadnik petega rodu pridelovalcev francoskega konjaka, ki gojijo trto na območju Male in Velike Šampanje. Pove, da ga je vseh tehnik pridelave vrhunskega konjaka naučil oče, mati pa mu je že od otroštva pomagala pri razvijanju okusov, kar je zelo pomembno pri iskanju najboljših kombinacij v pridelavi konjaka. Tradicija njegove družine ga ni ovirala, da bi se posvetil kakšnemu drugemu poklicu, vendar pa v ustvarjanju konjaka neizmerno uživa.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

18. 4. 2021

Približuje se čas prve košnje. V prvih minutah oddaje opozarjamo, kakšno škodo lahko povzročijo pločevinke, odvržene v travo, ki jo kosijo in spravljajo govedorejci. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je pred časom organizirala Mesno konferenco. Udeleženci so razpravljali o razmerah in izzivih na tem področju. Preverili smo, kako so slovenske kmetije opremljene s traktorji. Sadjar in sirar z Dolenjskega sta letošnja dobitnika nagrade za najbolj inovativno živilo. Od Inštituta za nutricionistiko sta jo prejela za ekološki sadni jogurt. V Ratečah spoštujejo in ohranjajo tudi kulinarično dediščino, posebnost so rateški krapi.

Na vrtu Na vrtu

17. 4. 2021

VZGOJA MAJARONA Majaron ima zelo drobno seme. Ker ga po navadi na isto mesto posujemo preveč, rastline pri rasti zadušijo druga drugo, ga je doma težje vzgojiti. Kako nam to vendar lahko uspe, smo izvedeli pri Fanči Perdih. LETOŠNJE POSEBNOSTI NA JERNEJEVEM VRTU Jernej Mazej na svojem vrtu na 450 m nadmorske višine rad goji nenavadne sorte manj ali bolj znanih rastlin. Letos se nadeja tudi pridelka jeruzalemskih artičok, vaniljeva trava pa še ostaja v lončku, da se bo bolje ukoreninila. PRAPROT V GOZDU IN ŠOPKU Praproti so prav posebna skupina rastlin, pravijo, da imajo povečini čarobne moči. Gorazd Mauer jih razmnožuje s potaknjenci, Sebastjan Lipar pa jih je nekaj že našel v gozdu. S tulipani jih je prepletel v šopek.

O živalih in ljudeh O živalih in ljudeh

17. 4. 2021

Papige so lahko za pravega človeka ali družino idealen hišni ljubljenček. Kako poskrbeti za njih in kaj vse jim moramo nuditi, smo poizvedeli pri izkušenem vzreditelju Borutu Zupančiču. Pri založbi Jasa je izšla knjiga doktorja Eriha Tetičkoviča Najboljši človekov in pasji prijatelj. Govori o njegovih sedmih psih, ki so tako ali drugače zaznamovali njegovo življenje. Kuna belica med ljudmi ni najbolj priljubljena žival, vendar ima pomembno vlogo v naravnem ekosistemu. Mi smo spremljali okrevanje mladega kunjega mladiča. Predstavljamo zeleno rego. Vabljeni k ogledu. ozivalih@rtvslo.si

O živalih in ljudeh Musti – mlad predstavnik kune belice

17. 4. 2021

Človeku so živali že od njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival.

O živalih in ljudeh Najboljši človekov in pasji prijatelj

17. 4. 2021

Človeku so živali že od njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival.

O živalih in ljudeh Vzreja redkih in ogroženih vrst papig

17. 4. 2021

Človeku so živali že od njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival.

Slovenski magazin Kmetija Pri Šuštarju

16. 4. 2021

Primož Krišelj svoje znanje predaja naprej vsem, ki jih zanimata samooskrbno kmetovanje ter trajnostni način življenja.

Slovenski magazin Slovenski magazin

16. 4. 2021

Zadnji slovenski poznobaročni slikar Leopold Layer je živel na prelomu iz 18. v 19. stoletje, torej v času francoske revolucije in Napoleonovih osvajanj Evrope. Tudi danes najdemo njegova dela v galerijah, muzejih in cerkvah. Sredi Ljubljane ima svoj atelje oblikovalka keramike Bojana Ristevski Mlaker. V prepletu tradicije različnih kultur nastajajo sodobni unikatni izdelki s prav posebnim, prepoznanim pečatom umetnice. Kriški podi so visokogorska kraška planota na severozahodnem delu države, ki se poleti spremenijo v pravi visokogorski botanični vrt. Planinsko polje skozi letne čase spreminja svojo podobo. Nekoč dolina mlinov in žag ter strateških srednjeveških utrdb skriva tudi številne vhode v skrivnostne in mistične podzemne jame. Obiskali pa smo tudi kmetijo Primoža Krišlja, ki ne le, da dobro gospodari, temveč svoje znanje neprestano predaja naprej vsem, ki jih zanimata samooskrbno kmetovanje ter trajnostni način življenja.

Slovenski magazin Planinska jama

16. 4. 2021

Planinska jama velja za skrivnostno in mistično plat kraškega sveta.

Slovenski magazin Kriški podi

16. 4. 2021

Kraška planota Kriški podi se poleti spremeni v pravi visokogorski botanični vrt.

Slovenski magazin Bojana Ristevski Mlaker

16. 4. 2021

Atelje v središču Ljubljane priča o prepletu različnih tradicij ustvarjanja v glini.

Slovenski magazin Leopold Layer

16. 4. 2021

Leopold Layer velja za zadnjega slovenskega poznobaročnega slikarja.

Na kratko Informacijski mehurček

15. 4. 2021

»Živimo v svetu, ki ga lahko ponazorimo s staršem, ki ve, da ima njegov otrok rad bombončke, in mu jih ves čas daje,« o informacijskem mehurčku razlaga sociologinja in filozofinja Renata Salecl. V informacijskih mehurčkih, v katere se ujamemo na spletu, dobivamo informacije, ki potrjujejo to, kar že vemo ali v kar verjamemo. To nam daje dober občutek, občutek varnosti, pri čemer zavore popustijo, sproža se več agresivnega vedenja in sovražnega govora do drugih mehurčkov. Zato je pomembno, da »dober starš otroku, čeprav ve, da ima rad bombončke, daje še kaj drugega, četudi otroku to ne bo všeč«.

Filmski poklic Oblikovalec zvoka

14. 4. 2021

Miha Jaramaz in Julij Zornik spregovorita o sladkostih oblikovanja filmskega zvoka. Kakšna znanja potrebuje oblikovalec zvoka, na kaj je treba paziti pri oblikovanju zvoka? Pri delu spremljamo oblikovalca zvoka Sama Jurco. režija: Peter Bizjak, fotografija: Tristan Dragan, montaža: Kristian Božak Kavčič

Podjetno naprej Podjetno naprej: Mesi, visokotehnološko podjetje

12. 4. 2021

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej. Oddaja Podjetno naprej je odgovor na spremenjene gospodarske razmere. Prikazujemo primere dobrih praks v podjetništvu, spodbujamo mlade k uresničevanju idej na trgu, predstavljamo okolja in dejavnike, ki vplivajo na poslovanje kot so npr. možnosti različnih virov financiranja, mentoriranje, podpora tehnoloških parkov, podjetniških inkubatorjev. Predstavljamo rešitve na področju trajnostnega razvoja, podnebnih sprememb, pandemije covida-19. Namen je spodbuditi ustvarjalnost in pogum, okoljsko in družbeno odgovornost. V oddaji nastopajo tako tisti, ki šele začenjajo uresničevati svoje ideje kot tudi tisti, ki so z lastno idejo tako rekoč iz nič v »domači garaži« uspeli na trgu, v uresničitev ideje pa vložili veliko trdega dela, svoj čas, denar in nenazadnje tudi sebe.

Stran 1 od 265
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov