NA VRTU TVS 1 SOBOTA OB 16.30, TV MB ČETRTEK OB 20.40

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

 

ODDAJA NA VRTU  16.6.2017

1. ZASTIRANJE IN VREMENSKE TEGOBE Z zastiranjem vrta zmanjšujemo izhlapevanje vlage iz tal, ščitimo rastline pred močno poletno pripeko, zmanjšujemo razrast plevela, hkrati pa tudi varujemo prst in vrtnine pri močnejših padavinah in toči. Davor Špehar uporablja zastirko iz slame tako v rastlinjaku kot na prostem. Ob neurju v Beli krajini svetujemo, kako pomagati rastlinam, da si opomorejo.

2. VZDRŽEVANJE TLAKOVCEV Zakonca Martina in Martin tokrat čistita tlakovce. Pri tem preizkušata različne pripomočke, nekateri so bolj, drugi manj uporabni...

3. ZELIŠČNI NASAD NA TERASI Lesena terasa Klementine Tement se dviga nad gozdno vzpetino v krošnje dreves, ki so tudi odlična senca. Tam ima Klementina odslej tudi najljubša zelišča, ki jih je zasadila v lonec s premerom 60 cm.   

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu

  16. 2. 2019
  Št. ogledov: 87

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  9. 2. 2019
  Št. ogledov: 83

  1. REZ HIBISKUSA 14. februarja goduje sveti Valentin, krščanski duhovnik in mučenec, ki ima ključe od korenin in je prvi pomladin. Praznik smo od nekdaj praznovali tudi na Slovenskem, a ne kot dan zaljubljencev, temveč kot čas, ko se začnejo dela v vinogradih in na vrtovih. Sebastjan Lipar v tem času poreže poleti cvetoče grmovnice, med njimi hibiskus. 2. OPRAŠEVANJE LIMONOVCEV S ČOPIČEM Če zanje ustrezno skrbimo, cvetijo in rodijo limonovci skozi vse leto. Pozimi, ko v prezimovališčih ni opraševalcev, jim k oploditvi pomagamo s čopičem, s katerim prenašamo cvetni prah s cveta na cvet. 3. PLETENICA IN ŠOPEK ZA VALENTINOVO Sebastjan bo na valentinovo obiskal sosedo Bernardko. Nesel jih bo šopek, sestavljen iz rumenih vej drena in rdečih vrtnic. Bernardka pa ga bo pričakala s sveže pečenim pletenim srcem, ki ga je obarvala rdeče.

 • Na vrtu

  2. 2. 2019
  Št. ogledov: 242

  1. VZGOJA LIMONOVCEV POZIMI Limonovci izvirajo iz Azije, v Sredozemlje pa so jih pripeljali iz Afrike, kjer so kmalu po prihodu izrinili neužitne citrone. Ko limonovci cvetijo, omamno dišijo, to je razlog, da so jih že pred stoletji želeli gojiti v vremensko manj prijaznih deželah. Enako velja še danes, kot posodovke so vse pogosteje del naše rastlinske zbirke. Najtežje jih je prezimovati. 2. MALA ŠOLA VRTNARJENJA Uvajamo novo rubriko: Mala šola vrtnarjenja z Jernejem Mazejem. V prvem delu spoznavamo vrt in govorimo o osnovah kolobarjenja. Pri kolobarjenju vrt razdelimo na 4 poljine, Jernej priporoča, da nanje posadimo vrtnine, ki jih imamo najraje. 3. KAKO JEMO MANGO Še ena rubrika je letošnja novost: Dnevnik lastnih izkušenj, v katerem preizkušamo, kako se obnese vzgoja rastlin doma in v pisarni, pa še kakšno zanimivo informacijo delimo. Začenjamo z mangom. Kako ga olupijo domačini in jedo domačini… 4. LIMONE V KULINARIKI IN KOZMETIKI Ko kupujemo limone, izberimo plodove, ki so primerno čvrsti, ostanki peclja pa zeleni. Na sobni temperaturi se limone ohranijo dober teden, če jih želimo imeti dlje časa, pa jih damo v hladilnik, pri tem naj imajo dovolj prostora, da zrak kroži okrog plodov. Limonov sok smo dodali v jajčno kremo in z njo prelili proseno kašo, uporabili pa smo ga tudi v razkužilu za roke.

 • Na vrtu

  29. 12. 2018
  Št. ogledov: 112

  Zadnja oddaja Na vrtu v letu 2018 je posvečena utemeljitelju slovenske botanike Janezu Antonu Scopoliju, ki je leta 1760 izdal prvo, 1772 pa dopolnjeno izdajo Flore carniolice, temeljnega popisa rastlinstva pri nas oziroma takratne širše Kranjske. 15 let je živel in ustvarjal v Idriji, kjer pa ni bil srečen, svoja zadnja leta pa je preživel v Pavii, tam je oblikoval botanični vrt, kot je videti še danes. Po njem je poimenovan rod volčičev z vrsto kranjski oziroma scopolijev volčič. Ob koncu oddaje pa ne zamudite nekaj utrinkov s snemanj.

 • Na vrtu

  22. 12. 2018
  Št. ogledov: 87

  Predbožično oddajo Na vrtu smo odeli v božične barve. Rdeče so bodike, med katerimi se v Arboretumu Volčji Potok sprehajata Ana-Marija Berk in Matjaž Mastnak; temno zeleni listi in drobceni rožnati cvetovi decembra krasijo posebne vrtne ciklame, Mojca Klančič Rehar pove, da so te zanimive predvsem zbirateljem; bela z rjavo streho je hiška, ki jo je Sebastjan postavil v zelen gozd; barve snega so ovršni listi škrnicljev, ki decembra cvetijo v rastlinjakih biotehniške šole v Šempetru pri Novi Gorici, in ki jih je dijak Marko uporabil za božični aranžma. navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  15. 12. 2018
  Št. ogledov: 82

  1. KOMPOSTIRANJE ZA BOLJŠI PRIDELEK Del skoraj vsakega zelenjavnega vrta je kompostni kup, na katerega pridni vrtičkarji odlagamo organske odpadke, da pridobimo hranilo za vrtnine, ki jih gojimo. Kup je dobro razdeliti na vsaj dva dela, ko na prvega naložimo dovolj materiala, ga pustimo, da se dobro predela, odpadke takrat nalagamo na drugega. V kuhinjskem kompostniku Organku lahko kompostirajo tudi urbani vrtičkarji, ki na majhnih vrtovih ali terasah nimajo prostora za kompostnik. Po nasvete o kompostiranju smo se odpravili k mlademu permakulturniku Martinu Veselku. 2. Z GAIO NA OBISKU Ljubiteljica narave Lea Levpušček iz Vipavske doline obožuje necvetoče rastline. Njeno dnevno sobo krasijo večinoma tropske rastline, ki zahtevajo visoko zračno vlažnost. Zrak pa kljub vlaženju ne ustreza kalateji. Loreta Vlahovič iz kluba Gaia je Lei pomagala, da sta jo pravilno oskrbeli, potem ko so se ji začeli sušiti robovi listov. 3. PO RULADI ŠE FIŽOLOVA TORTA Ribničanka Andreja Škrabec je v prejšnji oddaji spekla klasični biskvit za rolado, za polnilo je uporabila bel fižol. Tokrat pripravlja fižolovo torto. V njej ni moke, namesto nje Andreja uporabi zmečkan fižol. Iz beljakov stepe sneg, rumenjake in sladkor dobro zmeša.

 • Na vrtu

  8. 12. 2018
  Št. ogledov: 125

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  1. 12. 2018
  Št. ogledov: 203

  V nedeljo prižigamo prvo svečko na adventnem venčku. Klasična adventna oblika je okrogla (venček), izvirna barva je vijoličasta. Ustvarjalci oddaje pa smo odločili, da se preizkusimo v drugačnih adventnih dekoracijah. Sebastjan Lipar je z Marino Kodba okrasil korenino drevesa; Martina Plohl Krevh in Irena Ploj iz podjetja Bauhaus Maribor sta adventno dekoracijo naredili v podolgovati posodi; urednica oddaje Na vrtu Irena Bedrač je s sodelavko Ana-Marijo Berk izdelala adventni družinski pladenj; gosta Matej Korošec, voditelj oddaje Dobro jutro in Jasmina Horvat, tajnica režije, pa sta se odločila za igrivi rdeče zeleni aranžma.

 • Na vrtu

  24. 11. 2018
  Št. ogledov: 183

  1. UPORABA OREHOVEGA OLJA V PREHRANI IN KOZMETIKI Oreh je nekoč krasil vsako domačijo, po navadi je rasel ob hiši, ki mu je dajala zavetje pred spomladanskimi zmrzalmi, za katere je občutljiv. Jeseni nabiramo plodove in jih hranimo razprostrte v suhem prostoru, da se zaradi vlage ne bi začela razvijati plesen. Z oreha, s katerega sva junija z Marino Kodba nabrali zelene plodove za pripravo olja za sončenje, so zdaj odpadli vsi listi, iz jedrc iztisnjeno olje pa Marina pozimi uporablja pri kremah za vitalnejšo kožo. 2. VRTNI NASVET V tokratnem vrtnem nasvetu kratek napotek za zadnjo setev motovilca v rastlinjaku. 3. SPRAVILO VRTNEGA ORODJA Na sezono počitka jeseni ne pripravimo le vrta, temveč moramo poskrbeti tudi za primerno spravilo vrtnega orodja in strojev (kosilnic, žag). Kako jih očistimo in kam jih odložimo, svetujeta zakonca Martina Plohl Krevh in Martin Krevh.

 • Na vrtu

  17. 11. 2018
  Št. ogledov: 200

  1. PREZIMOVANJE RASTLIN Narava se z ohlajanjem zemlje pripravlja na zimski počitek. Z vrtov te dni spravljamo še zadnje plodove, vrtnice porežemo, osujemo z zemljo in popršimo z bakrom, drevesna debla zaščitimo z belim premazom ali apnom, da bodo čim manj ranljiva dočakala pomlad. Sadike sadnih dreves in grmovnic zaščitimo s smrekovimi vejami in suhim listjem. Smrekove veje preprečujejo gnitje zaščitenih rastlin. 2. POBERIMO KIVIJE Spomladi smo v oddaji obljubili, da bomo preverili, koliko kilogramov plodov je Marjan Kogelnik letos nabral s svojih aktinidij, ki jih je zadnji dve leti močno prizadela poznopomladanska zmrzal. Spomladi je upal, da obrodi 500 kg kivijev, pred trgatvijo se mu zdelo, da jih bo precej manj. Ko je v začetku tedna pobral vse plodove, je številka na tehtnici presenetila tudi njega... 3. ZELENA FASADE VILE NEKREP Vejčijeva trta je poleti, ko smo prvič obiskali spomeniško zaščiteno vilo Nekrep na Pragerskem, preraščala večji del fasade in jo ščitila pred vremenskimi ujmami. Zelena fasada med pripeko dokazano za nekaj stopinj ohlaja tudi notranjost prostorov. Jeseni se listi trte prelivajo od zelenih do rdečkasto-rumenih tonov in še lepšajo vrt ob vili. Predolge veje ob lesenih vratih je treba prikrajšati.

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.