Žanrsko raznolik program so zasnovali posebej za to priložnost. Koncert bo potekal v sklopu Avdiofestivala Radia Sovenija v ponedeljek 10. oktobra 2022 ob 20.00 v Baru Cukrarna v Ljubljani, z neposrednim spletnim videoprenosom ter hkratnim radijskim prenosom na Prvem, Valu 202 in Arsu. FB dogodek.

Jure Pukl Alia Opera, Eva Luna Marija in Manca Berlec, 10.10.2022 ob 20.00 - napovednik

Radio Slovenija letos prvič organizira Avdiofestival, namenjen sodobni produkciji zvočnih vsebin, podkastom in radijskemu mediju. Ob tem se je porodila zamisel. Kaj ko bi zvečer naši trije radijski programi skupaj pripravili nekaj posebnega, doslej še neslišanega? Tako kot to v številnih, tudi glasbenih programih itak počno? Koncert in hkrati živo radijsko oddajo za udeležence festivala in širše občinstvo? Rečeno, storjeno. Uredniki oddaj Prva vrsta Prvega Alja Kramar, Izštekani Vala 202 Jure Longyka in Jazz Ars All Stars Arsa Hugo Šekoranja so staknili glave, srca in ušesa ter združili glasbenike, ki se prej niso poznali. Glasbenike različnih profilov, generacij, zvrsti, estetik in pristopov. Ter jih izzvali, da iz svojih muzik sestavijo enourni program posebej za to priložnost.

Izštekani, Jazz Ars All Stars in Prva vrsta v troglasju
V ponedeljek, 10. oktobra, ob 20.00 koncert zasedbe Jure Pukl Alia Opera s pevkama Evo Luno Marijo in Manco Berlec. V Baru Cukrarna v Ljubljani.
Brezplačne vstopnice so na voljo na spletni strani Avdiofestivala.
Neposredni avdio in video prenos pa bo na Prvem, Valu 202 in Arsu.

Ob zasedbi mednarodno priznanih jazzistov, veščih instrumentalistov, komponistov in aranžerjev bosta nastopili mladi, urbani, prodorni in zelo različni pevki ter avtorici, od katerih ena ustvarja v slovenščini, druga pa doslej izključno v angleščini. Vsak bo prispeval tretjino repertoarja, ki ga bodo pregnetli in izvedli na doslej še nikoli slišan način. Manjkale ne bodo tudi čisto nove skladbe.

Zasedbo Jure Pukl Alia Opera vodi saksofonist, skladatelj in producent Jure Pukl, nagrajenec Prešernovega sklada, ki že več kot dve desetletji deluje med Slovenijo in New Yorkom. Poleg njega jo sestavljajo še eden naših prav tako mednarodno najbolj priznanih glasbenikov, pianist in klaviaturist Marko Črnčec; odličen bobnar, violončelist in vsestranski umetnik Kristijan Krajnčan; iskan solist in mednarodno dejaven kitarist Jani Moder ter vsestranski glasbenik in eden bolj angažiranih basistov Miha Koren.

Jure Pukl Foto: Aljoša Videtič

"Vsak bo dodal ščepec svojega, eden sol, drugi poper, tretji rožmarin, četrti origano... Stremeli pa bomo k temu, da bo mineštra zazvenela v našem, delno jazzovskem duhu. Sami bomo izvedli nekaj mojih instrumentalnih skladb, prearanžiranih za ta večer. Je pa že v naravi moje glasbe, da jo igramo vsakič drugače, odprta je, spontana," pripoveduje Jure. In dodaja: “Dekleti sta zanimivi, ustvarjalni in vesta, kaj hočeta.”

Eva Luna Marija se je kot avtorica in pevka kalila v zasedbi corti collective, ki je lani objavila prvenec “Repeat-flowering Rose”, razpet med hip hop in neo soul. Nedavno je kolektiv sporazumno prenehal delovati. A repertoar ne bo šel v pozabo, del ga bo Eva gotovo gojila naprej. “Delo s corti collective je odražalo temnejše vsebine, ki niso sončne, vedre, jih je pa nujno predelati. Zato hip hop in rapanje, ki lahko izrazi jezo. V novih pesmih je več miline, nežnosti, čutnosti," pravi Eva, ki je začela pisati tudi v materinščini. "Jure je pri aranžiranju izjemen. Bistveno je, da se začutimo in odzivamo drug na drugega. Prežemajo me veliko pričakovanje, radost, izziv. Mislim, da bo proces zelo dragocen in da bom na nek nov način doživela sebe."

Eva Luna Marija Foto: Araks Misisyan

Kantavtorica Manca Berlec je prvenec “Gola” izdala pred tremi leti. "Trenutno delam na drugem albumu. Vračam se po premoru, bila sem naveličana glasbe in dovolj mi je bilo tega, da skoraj vse naredim sama. To povabilo mi je dalo nov zagon, opomnilo me je, da je morda čas, da najdem ljudi, ki razmišljajo podobno, so nadarjeni, imajo znanje in mi lahko pomagajo pri oblikovanju novih skladb,” pripoveduje. “Navdušena sem. Vedno sem si zamišljala, kako bi moja glasba dobro zvenela na odru z bendom, sploh pa z jazzovsko podlago."

Manca Berlec Foto: Alan Orlič

Prvi skupni, troglasni večer treh sorodnih oddaj treh programov Radia Slovenija bodo družno povezovali Alja Kramar, Jure Longyka in Hugo Šekoranja ter v pogovorih z glasbeniki odstrli marsikatero zanimivost iz ozadja. Več informacij, tudi o možnosti prisostvovanja na prizorišču, najdete na www.avdiofestival.si.

Foto: Val 202