Kandidati so: predsednica Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic, mlada zdravnica in predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog, kapetan slovenske odbojkarske reprezentance Tine Urnaut in zdravnik in predsednik Slovenskega reanimacijskega sveta Primož Gradišek.

Najboljša novica

V začetku oktobra so 25 let delovanja z izidom dvojnega albuma in koncertom s številnimi gosti obeležili člani ene od najbolj prepoznavnih slovenskih rockovskih skupin. Big Foot Mama je v razprodanih Stožicah pripravila nepozaben koncert. Iz Danske sta se vodnica reševalnih psov Nevenka Štor in njena psička Neli vrnili kot svetovni prvakinji v reševanju pogrešanih oseb, prvo oktobrsko ime tedna pa je postala predsednica Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic, ki je bila vodilna sila obsežne akcije Najboljša novica, v kateri so z optimističnimi zgodbami oseb s težkimi boleznimi javnost seznanjali s ključnimi simptomi in pomenom hitrega ukrepanja ter zdravljenja. “Pomembno se nam zdi, da ozaveščamo ljudi o tem, da pravočasno poiščejo pomoč pri zdravnikih, saj je zdravljenje potem lažje.”

Pomaga brezdomcem

Telovadec in eden najboljših slovenskih športnikov v samostojni Sloveniji, dvakratni svetovni in štirikratni evropski prvak Mitja Petkovšek, je pri 38 letih zaradi težav s hrbtom napovedal slovo od športne kariere, predavatelj računalništva na univerzi Stanford Jure Leskovec pa je za svoje dosežke na področju znanosti kompleksnih sistemov dobil prestižno Lagrangeovo nagrado.

Ime tedna je postala mlada zdravnica, vodja ambulante za osebe brez zdravstvenega zavarovanja v Mariboru in predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog, ki je s somišljeniki v štajerski prestolnici pripravila osrednje slovensko dogajanje ob letošnjem dnevu brezdomcev. “Vse nevladne organizacije delamo za dobrobit človeka, konkurenca res ni potrebna. Sama si ne predstavljam sedenja v pisarni v veliki organizaciji.”

Odbojkarska evforija

Tokratni oktober je bil mesec upokojitev: bogato športno kariero, v kateri je svojim naslednikom postavil številne mejnike, je sklenil tudi nekdanji kapetan slovenske košarkarske reprezentance in prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi NBA, Marko Milič. Pesnik Miklavž Komelj je za drzno in angažirano zbirko »Noč je abstraktnejša kot n« prejel priznanje Društva slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko - Jenkovo nagrado.

A ime tedna je po odbojkarski evforiji, ki je zajela Slovenijo, postal kapetan slovenske odbojkarske reprezentance in najboljši slovenski odbojkar ta hip, Tine Urnaut, ki je na evropskem prvenstvu v Bolgariji z ekipo poskrbel za enega največjih uspehov slovenskega športa – odbojkarji so zaigrali v finalu in osvojili srebrno medaljo. "Ponosen sem na vse, na igralce, na strokovni štab in na navijače."

Sekunde rešujejo

Letošnja prejemnica Borštnikovega prstana, najvišjega igralskega priznanja za življenjsko delo pri nas, je igralka Ljerka Belak. Navduševala je v skoraj vseh slovenskih gledaliških hišah, dobro pa jo poznamo tudi z radijskih valov in televizijskih zaslonov. Svojo upokojitev je napovedal naš najuspešnejši atlet, metalec kladiva Primož Kozmus. Je prvi slovenski atlet z naslovom svetovnega in olimpijskega prvaka, v svoji zbirki pa ima še številna odličja z velikih tekmovanj.

Zadnje oktobrsko ime tedna pa je postal Primož Gradišek, zdravnik in predsednik Slovenskega reanimacijskega sveta, ki je z ekipo mladih in zagnanih sodelavcev pomagal ustvariti do zdaj najobsežnejšo akcijo Sekunde rešujejo. "S takimi akcijami bi v Sloveniji letno lahko rešili nekaj sto življenj, v Evropi pa do 100 tisoč."

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-a, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbran denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudi finančni in socialni stiski. Vse pomembne informacije o projektu, pa tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.