Novice
tv
četrtek, 10. maj. 2018

Aprilsko mesečno poročilo varuhinje

Aprilski odzivi so bili razpršeni po tematikah in programih. Med vsebinskimi je bilo nekaj več pritožb nasprotnikov obveznega cepljenja glede poročanja o tej tematiki v različnih radijskih in televizijskih oddajah. Več pohval je bilo namenjenih TV-oddaji Spomini.
V povezavi s storitvami RTV Slovenija so izstopali odzivi na uvedbo obvezne registracije za brskanje po RTV 4D, več je bilo vprašanj o postopku in protestov zaradi – po mnenju uporabnikov – oteženega dostopanja do spletnega arhiva. Glede slednjega je varuhinja napisala priporočilo vodstvu, naj premisli o uvedbi dežurne službe za tehnično podporo spletnim uporabnikom.
Varuhinja je napisala tudi mnenje in priporočilo v zadevi Hidak/Mostovi o madžarskih volitvah ter priporočilo glede kulture dialoga in neprimernega govora v komentarjih na spletnem mestu rtvslo.si.
V okviru varuhinjine pobude za poenotenje jezikovnih smernic je potekalo dobro obiskano strokovno predavanje o naslavljanju v programih RTV Slovenija.
Na srečanju predstavnikov uredništev in TV-produkcije je bil sestavljen nabor ukrepov za odpravo motečega križanja govora in glasbe v televizijskih programih.

Poročilo je dostopno na povezavi.