Novice
tv
sreda, 11. julij. 2018 - Iz junijskega poročila

Zatemnitev tekem svetovnega nogometnega prvenstva na tujih programih

Varuhinja je prejela 11 vprašanj, pritožb in protestov zaradi zatemnitve tujih televizijskih programov v kabelskem sistemu v času tekem svetovnega nogometnega prvenstva; pritožniki so večinoma želeli spremljati hrvaško javno radiotelevizijo. Nobeden od pritožnikov po prejemu odgovora ni bil zadovoljen, zato se je v vseh primerih dopisovanje (ali telefonsko pojasnjevanje) nadaljevalo. Pritožnike je posebej motilo, ker niso mogli gledati niti tujih oddaj po prenosih tekem; zlasti po zmagah hrvaške reprezentance so hoteli spremljati hrvaški nogometni studio, ki je po njihovem mnenju podajal več pristnih komentarjev, analiz, reportaž in vsebin. Primeri pisnih pritožb:

»Plačujemo progransko shemo A1 v kateri je tudi program HRT2 na katerem imam zatemnjeno v času tekem svetovnega prvenstva v nogometu . Moj operater A1 ( in T2 in ostali .. ) je prejel zahtevo RTV Slovenije da zatemni programe tujih televizij na katerih so prenosi tekem ( čeprav smo plačali za ogled tega programa). OK Plačujemo redno RTV prispevek za RTS Slovenija in ta isti nam krati pravice da gledamo že plačani prgram« (M. H.)  

»Razumem, čeprav se ne strinjam, da v času samega prenosa tekem na SLO2, je v enakem terminu zatemnjena tako HRT, SRB, ZDF, ORF. Ne razumem pa, zakaj, ko TV Slovenija zaključi s prenosom in oddajo o nogometu, še naprej zatemnuje že omenjene programe. To samo kaže na hudobijo in žlehnobo ljudi, ki delajo na tv Slovenija.Verjetno zato, ker nivo oddaje, ki ga pripravijo npr. na HRT tv - Zabivak; na slovenski tv niso niti pod razno sposobni organizirati. Vsaj do nas gledalcev, bi lahko bili toliko korektni, da ko na tv Slovenija ni več programa, ki je povezan z Rusijo 2018, da sprostijo ostale - tuje televizijske postaje.«(J. K. R.)  

»Torej,TV SLO imate pravice za predvajanje tekem SP v nogometu,kar razumem. Nekoliko manj razumem,da poteka zatemnitev v času pred in po tekmi,ko potekajo komentarji gostov. Sploh pa ne razumem.da poteka zatemnitev v času,ko vaša TV ne predvaja več nobenih vsebin v zvezi s SP.« (A. K.)  

Pomočnik generalnega direktorja RTV Slovenija Gorazd Slak: »RTV Slovenija je ekskluzivni nosilec pravic za prenos in posnetke tekem svetovnega prvenstva v nogometu. Tuje televizije, ki oddajajo na področju Slovenije (ZDF, ARD, HTV, RTS, BHRT …) nimajo pravice oddajanja teh vsebin na področju Slovenije, kot tudi ne v drugih državah. Zato so morale te televizije poslati obvestilo in zahtevo o zatemnjevanju svojih programov v času svetovnega prvenstva v nogometu. Tudi RTV Slovenija je morala obvestiti kabelske operaterje v državah, kjer je signal RTV Slovenija v kabelskih sistemih, da mora biti naš signal zatemnjen. Zatemnjevanje programov velikih dogodkov je redna praksa v vseh državah Evrope. Pravice za prenose do zelo drage, zato moramo upravičiti njihov nakup. Predvsem pa je to tudi praksa, ki poteka v Sloveniji že od leta 2006 dalje, tako za dogodke, ki jih prenaša nacionalna, kot za dogodke, ki jih prenaša komercialna televizija, tako da letošnje zatemnjevanje ne bi smelo biti kakšno veliko presenečenje.«  

Producent Športnega programa TV Slovenija Tom Andrew Tomanić: »Vse tuje televizije, ki imajo svoje programe v slovenskih kabelskih omrežjih, lahko razširjajo svoje programe skladno s pravicami, ki so jih zakupile. Televizije, ki so pridobile pravice za svetovno prvenstvo v nogometu, so le te pridobile ekskluzivno za svoj teritorij in so dolžne poskrbeti, da jih kabelski operaterji v tujini zatemnijo, če za to ne poskrbijo sami, pa je RTV Slovenija zaščitila svoj programski in poslovni interes, saj smo edini-ekskluzivni nosilec pravic za področje Republike Slovenije.«  

Gledalec I. K. je varuhinjo vključil v širšo korespondenco, v kateri je zahteval tudi pojasnila Združenja kabelskih operaterjev (ZKOS) in Agencije za komunikacijska omrežja (AKOS).   Prejete informacije je varuhinja vključila v odgovore pritožnikom. Primer odgovora:   »Prejela sem vaše sporočilo, v katerem protestirate zaradi vidnosti oz. zatemnitve tujih TV v kabelskem sistemu v času svetovnega nogometnega prvenstva. Sporočam, da nisem pravi naslov za vprašanja o tej zadevi, saj RTV Slovenija s tem ni neposredno povezana, prav tako ne zatemnjuje tujih TV programov. Lahko pa vam pojasnim, da so vse televizije, ki kupijo pravice za prenos, dolžne poskrbeti, da so ti prenosi vidni izključno na ozemlju države, za katero so plačale pravice. V zvezi s tem lahko z vami delim informacijo, ki jo je v podobni pritožbi posredovalo Združenje kabelskih operaterjev Slovenije (ZKOS), in sicer: 1. Zatemnitev operaterji ne izvajajo samovoljno, ampak prejmejo zahtevke tujih televizij, ki nimajo zakupljenih pravic v Republiki Sloveniji. Zahtevek HRT so prejeli 4. 6. 2018. 2. Slovenski nadzorni - regulatorni organ - Agencija RS za komunikacijska omrežja (AKOS) – je v zvezi s tem kabelske operaterje pozval k pravilnemu obveščanju javnosti; poziv je v priponki. Če menite, da vaš operater nepravilno zatemnjuje tuj program, vam predlagam, da pritožbo pošljete bodisi operaterju bodisi ZKOS ali AKOS.«  

Poziv Agencije RS za komunikacijska omrežja, omenjen v tipskem odgovoru, je objavljen v junijskem poročilu na strani 45.

Večina pritožnikov ni bila zadovoljna ne z odgovorom ne z dodatnimi pojasnili, napovedovali so, da bodo še sami preverili točnost navedbe, da so zahtevek za zatemnitev poslale tuje TV. Menili so, da gre za »balkanski« običaj, ki nima nobene zveze z Evropo in da bi ga bilo treba »zrušiti na sodišču«. Zatrjevali so, da je varuhinja zavedena in da so ji v vodstvu RTV Slovenija prikrili resnične informacije (domnevno o tem, da je RTV Slovenija sama zatemnila tuje programe). Izjavljali in zapisovali so, da so na nekaterih drugih naslovih znotraj RTV Slovenija, predvsem pa pri kabelskih operaterjih dobivali čisto drugačne informacije, da je torej zahtevke za zatemnitev podajala RTV Slovenija (in ne npr. HRT). Izražali so tudi nezadovoljstvo nad varuhinjo: »Vi ste bolj varuhinja pravic RTV Slovenije in ste se logično postavili na stran od kod vam puha ugoden veter.« (M. H.)

Mnenje varuhinje: Menim, da je vodsto RTV Slovenija zamudilo priložnost, da bi že pred začetkom svetovnega nogometnega prvenstva 14. junija in tudi pozneje javnosti podajala kakovostno in usklajeno informacijo o TV pravicah in zatemnitvah, ki bi bila v pomoč tako gledalcem kot zaposlenim (in nasploh vsem plačnikom RTV prispevka). Menim, da bi bilo koristno, če bi se RTV Slovenija pri podajanju verodostojne informacije vnaprej povezala z inštitucijami oz. združenji, kakršni sta ZKOS in AKOS.