France Bučar poudarja, da bi lahko imeli še enkrat volitve. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
France Bučar poudarja, da bi lahko imeli še enkrat volitve. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Pravnik in eden izmed očetov slovenske države France Bučar je ob robu predstavitve zbornika Alternative: Prispevki k razumevanju časa odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev. Na vprašanje, ali bi lahko predsednik republike morebiti podelil mandatarstvo stranki, ki ne bo dobila največ glasov na volitvah, je dejal le, da politično ozračje kaže, da se na to možnost nekateri pripravljajo.

"Moj občutek je, da ljudi ne zanima več, kakšen bo rezultat volitev, kopja se bodo lomila na oblikovanju koalicije. Če je ne bomo mogli sestaviti, so pred nami spet nove volitve," je napovedal.

Dozdajšnja praksa le praksa, ne predpis
Rajko Pirnat
z ljubljanske pravne fakultete pa je pojasnil, da ustava ne določa, da mandat dobi tisti, ki zmaga na volitvah, in tudi ne zahteva, da bi predsednik republike mandat podelil nekomu, ki ga predlaga stranka z največjim številom mandatov. Praksa pa je do zdaj sicer bila taka, pravi.

Po besedah Pirnata ustava zahteva le, da predsednik republike opravi pogovore s predstavniki poslanskih skupin in za mandatarja predlaga tistega, ki naj bi imel največ možnosti za oblikovanje parlamentarne večine. Predsednik republike tako nima diskrecijske pravice presojati, kdo je primernejši za vodenje vlade.

Predsednik nima pravice presojati, kdo bi bil dober premier
Možnost, da Türk mandatarstva ne bi podelil predstavniku stranke, ki bi dobila največ glasov, je po Pirnatovem mnenju odvisna od rezultata volitev. Če bi se zgodilo, da bi bila vodilna stranka tako osamljena, da kljub največjemu številu poslancev ne bi mogla dobiti večine, in če bi druge poslanske skupine skupaj lahko zagotovile absolutno večino, potem bi taka možnost lahko obstajala, je menil.

A če predsednik republike o tej drugi možnosti ne bi bil prepričan, torej da bi druge stranke lahko dobile večino, Pirnat meni, da bi moral predsednik republike mandat podeliti tistemu, ki bi ga predlagala prvouvrščena stranka.

Türk bo izbiro za zdaj zadržal zase
Iz urada predsednika republike so v zvezi s tem pojasnili, da je Türk sprejel odločitev, da pred volitvami ne bo podrobneje napovedoval svojih dejanj v zvezi s podelitvijo mandata za sestavo vlade, saj s svojimi napovedmi ne želi posegati v predvolilni boj.