Vodja volilnega štaba Zorana Jankovića Aleš Čerin je pokazal prijavo Jankovićevega premoženja za leto 2006. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Vodja volilnega štaba Zorana Jankovića Aleš Čerin je pokazal prijavo Jankovićevega premoženja za leto 2006. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Pogodba s Factor banko
V četrtek so v volilnem štabu pokazali Jankovićevo pogodbo s Factor banko. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Janković delno razkril premoženje

Pogodbo je STA-ju pokazal vodja Jankovićevega volilnega štaba, Aleš Čerin, a le njeno prvo stran. Zoran Janković je po pogodbi leta 1998 najel posojilo za nakup 46.368 Mercatorjevih delnic, posojilo pa naj bi, tako pravi Čerin, zavaroval prav s temi delnicami. Strani pogodbe, iz katerih bi bilo to razvidno, novinarjem niso pokazali.

Za več kot milijon evrov delnic
Predsednik Pozitivne Slovenije je sklenil še eno kreditno pogodbo za nakup delnic, tokrat s Factor banko, za najem posojila v višini 375 tisoč evrov. To pogodbo je medijem pokazal v četrtek, posojilo pa je zavarovano z osebno menico. Janković je tako za nakup Mercatorjevih delnic najel več kot milijon evrov posojil, ki jih je, kot trdi Aleš Čerin, pravočasno poplačal. Tudi delnice naj bi v tem času že prodal.

Kaj je Janković prijavil protikorupcijski komisiji
Čerin je pokazal tudi kopijo izvirnika prijave premoženja, ki jo je Janković leta 2006 posredoval komisiji za preprečevanje korupcije, iz katere je razvidno, da je bil Janković takrat direktor podjetja KLM. V lasti je imel tudi hišo in zemljišče z gozdom na Rudniku, kjer Jankovićev lastniški delež znaša 50 odstotkov, hiša v Grosupljem in zemljišče v Bovcu, kjer ima 100-odstotni delež. Janković je komisiji prijavil tudi 61.490 delnic KLM-ja, katerih lastnik je od leta 2005, in terjatve do družb Electa holding in Electa inženiring, ki skupaj znašajo 14,2 miliona evrov.

Kdo lahko pokaže dokumente?
Zoran Janković je sicer večkrat zatrdil, da je njegovo premoženje na vpogled komur koli, Čerin pa je dejal, da gre za osebne podatke, za katere naj se zainteresirani obrnejo na komisijo za preprečevanje korupcije. A prav iz omenjene komisije so v četrtek sporočili, da omenjeni dokumenti predstavljajo zbirko osebnih podatkov in jih tretjim osebam zato ne morejo posredovati. Komisija je Jankoviću na njegovo prošnjo overjeno kopijo prijave letos že posredovala.

Že v četrtek je Aleš Čerin medijem pokazal tudi pogodbo o nakupu zemljišča na Vinterci, kjer ima Janković hišo, pogodbo o nakupu gozda ob parceli, pogodbo o nakupu zemljišča v Bovcu, dve pogodbi o prenosu deleža v Electi in kupo-prodajno pogodbo iz leta 2004 za hišo v Grosupljem. Omenjena pogodba je tristranska in sklenjena med Gradisom, Electo in Zoranom Jankovićem.

Razkrivanje pogodb je sprožil Janez Janša (SDS), ki je ob tem postavil pogoj, in sicer, da bo pokazal svoje, če jih pokažejo tudi drugi t. i. kandidati za premierja. To sta že storila Borut Pahor (SD) in Gregor Virant (Lista Virant), Janša pa je svoje ponoči objavil na Facebooku. Zdaj jih je pokazal še Janković.

Janković delno razkril premoženje