"Izbrana kakovost" je nova nacionalna shema kakovosti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS (MKGP) Foto: MMC RTV SLO/MKGP

"Izbrana kakovost" je nova nacionalna shema kakovosti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS (MKGP), namenjena kmetijskim pridelkom oziroma živilom s posebnimi lastnostmi, ki se lahko nanašajo na sestavo, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oziroma čim manjšo poznejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu. V okviru te sheme so ustvarili nacionalni zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija«, certifikat, ki zagotavlja stoodstotno slovenski izvor, večjo kakovost in svežino, je zapisano v opisu projekta.

Pri mleku in mlečnih izdelkih zagotavlja na primer posebno mikrobiološko kakovost osnovne surovine teh izdelkov. Surovo mleko namreč vsebuje manjše število mikroorganizmov, kot je dovoljeno po evropski zakonodaji, kar je odraz skrbne pridelave mleka, s strogo higieno pri molži, skladiščenju in transportu ter učinkovitim hlajenjem mleka vred. Doseganje nižjega števila mikroorganizmov je eden od dejavnikov, ki vplivajo na tehnološko kakovost mleka, kar je pomembno za njegovo predelavo v kakovostne mlečne izdelke, so še zapisali na spletni strani kmetijskega ministrstva.

Znak naj bi zagotavljal tudi večjo svežost, saj predpisuje, da lahko od prevzema mleka v zbiralnici do sprejema v mlekarni preteče največ 15 ur, k čemur pripomorejo kratke transportne poti. Izdelki, ki poleg znaka »Izbrana kakovost – Slovenija« nosijo navedbo »kmečki«, so pridelani na kmetiji iz lastnega mleka oz. je mleko odkupljeno od kmetij, ki stojijo v radiju 25 km. Dodatna zahteva za navedbo »kmečki« je tudi, da so siri proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani mlečni izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka, zato so ti izdelki proizvedeni na bolj tradicionalen način.

Slovenski prehranski proizvodi trenutno nimajo enotne oznake in enotne komunikacije za nastop na trgu, ki bi potrošnika enotno nagovarjala, naj poseže po hrani, ki je pridelana in predelana v Sloveniji. Z novo oznako »Izbrana kakovost – Slovenija« Ministrstvo uveljavlja enotno shemo kakovosti, ki bo slovenskim proizvodom omogočila razlikovalno vrednost na podlagi jasno definirane države pridelave in predelave (Slovenija) ter posebnih lastnosti, so prepričani na ministrstvu. MKGP želi z uvedbo novega znaka doseči, da bodo kakovostni slovenski prehranski proizvodi enotno označeni in jih bo tako potrošnik lažje prepoznal.

Postopek priznanja oznake »izbrana kakovost« poteka v dveh stopnjah. Za namen priznanja oznake »izbrana kakovost« mora vlagatelj najprej pripraviti in vložiti vlogo na MKGP, na drugi stopnji pa certifikacijski organ ugotavlja skladnost proizvodnje zaščitenih proizvodov s potrjeno specifikacijo in izda certifikat, ki ga je treba obnavljati enkrat na leto.