Venček iz naravnih materialov, ki jih najdemo v svoji okolici, je letošnji trend. Foto: TV Slovenija
Venček iz naravnih materialov, ki jih najdemo v svoji okolici, je letošnji trend. Foto: TV Slovenija

"Letos smo trendovsko zelo sonaravni, sledimo trajnostnemu razvoju, uporabljamo naravne materiale, če se le da. Seveda, osvežimo s kakšno malenkostjo," je v pogovoru z Oriano Girotto pred dnevi poudaril florist Simon Ogrizek. Tudi barve, ki so letos trendovske, so tiste, ki sodijo v naše domače okolju, pravi. "Z adventnim dekorjem samo nadgradimo naše domače okolje, ne moremo vstavljati v prostor barv, ki ne sodijo tja in naredijo zmedo."

"Če hočemo biti res zelo trendovski, potem izberemo zeleno barvo, ki je barva zdravja, seveda z zemeljskimi, naravnimi toni. Tako bomo sledili tej naravni zgodbi, ki je letos trend," še dodaja.

Ideje za adventni venček

Pomembna stvar, na katero je pri adventnih venčkih nujno treba paziti, je požarna varnost. "Ključne so predvsem sveče. Venčki morajo biti varni, zato sveče bodisi dvignemo bodisi postavimo tako, da ko dogorevajo, niti slučajno ne morejo zanetiti požara," je opomnil Ogrizek. Če gre za venček s suhim rastlinjem, tako uporabimo visoke sveče, ki jih od "okolice" ločimo tako, da jih postavimo v ločen (npr. glinen) lonček, je predlagal, ali pa uporabimo etažer in tako ločimo sveče od gorljive okolice.

Materiale lahko sicer najdemo vsepovsod okoli sebe, v naravi, na vrtu, na travniku. Poseben čar venčku daje za ta letni čas značilna rastlina, bodika, poudari Ogrizek, uporabimo pa lahko tudi vrtna zelišča, npr. žajbelj.

Venčki na vratih naj bodo zeleni, dodamo le kakšno malenkost

Malce drugače je z izdelavo venčkov, ki jih nato obesimo na vrata: tem izdelamo obod iz vej, slame, nato pa ga obpletemo z zelenjem, npr. smrekovimi vejicami, vejicami ciprese, bodike ali iz mahu, saj se bo zunaj takšen venček obdržal kar nekaj časa, je predlagal Ogrizek: "Ne bi pa dodajal preveč okrasja na tak venček, samo rdečo pentljo, ki bo ustvarila praznično vzdušje in poudarila čudovitost tega zelenja, iz katerega je venček izdelan."

Ogrizek je podal tudi nekaj nasvetov glede izbire sveč. "Te morajo biti kakovostne, imeti morajo zagotovoljenih dovolj ur gorenja ... tehnično izdelan venček je ključen, da ne povzročimo požara," je še enkrat opomnil.

Kako čim bolj naravno okrasiti dom?

Blanka Ravnjak iz Botaničnega vrta ljubljanske univerze pa je v oddaji Dobro jutro nanizala nekaj predlogov, kako decembrsko okrasiti hišo. Tudi ona predlaga naravne materiale, torej različne storže, ki jih lahko naberemo na sprehodu, in les.

Posnetek si lahko ogledate spodaj.