Organizatorji izziva ugotavljajo, da večina slovenskih voznikov danes ne bi opravila vozniškega izpita. Foto: BoBo
Organizatorji izziva ugotavljajo, da večina slovenskih voznikov danes ne bi opravila vozniškega izpita. Foto: BoBo

Kot stalno opozarjamo v redakciji Avtomobilnosti, se cestnoprometni predpisi in infrastruktura spreminjajo, vozniki pa znanja večinoma ne osvežujemo.

To vpliva na našo varnost v prometu, varnost naših sopotnikov in vseh drugih udeležencev v prometu. Pri Zavarovalnici Triglav so v dosedanjih akcijah pod nazivom Ponovno na izpitno vožnjo, ki so jo opravili v po vsej Sloveniji, ugotovili, da bi le četrtina voznikov spet uspešno opravila izpitno vožnjo.

Rezultati pomembni za načrtovanje preventive

Akcija je pomembna tudi s stališča načrtovanja prihodnjih preventivnih akcij. Na ta način tudi strokovnjaki, ki sodelujejo v akciji, natančneje poznajo naše vozniške navade in razvade, zato bodo lahko prihodnje preventivne akcije bolj vsebinsko usmerjene in zato tudi uspešnejše.

Sprejmete izziv?

Mislite, da bi tudi vi še vedno brez težav opravili izpitno vožnjo? Lahko se prepričate, saj se akcija nadaljuje tudi tretjo sezono, tokrat v sedmih mestih po Sloveniji. Letos so organizatorji pripravili novosti, saj lahko vsak v varni vožnji izzove prijatelja, ženo, sorodnika … Če sprejme izziv, bosta na isti trasi ob enakem času opravljala vožnjo in izvedela, kateri je bolj varen voznik.

Dva izmed voznikov bo Rok Turk popeljal na relivožnjo v svojem tekmovalnem vozilu, potem pa se bosta z Rokom na sovoznikovem sedežu še sama preizkusila v vožnji zunaj serijskega športnega avtomobila.