Apple je ta teden v avtomobilski industriji dvignl veliko prahu z ugibanji o revolucionarnem vozilu. Foto: Reuters
Apple je ta teden v avtomobilski industriji dvignl veliko prahu z ugibanji o revolucionarnem vozilu. Foto: Reuters

Govorice o avtomobilu, ki ga bo izdelal računalniški velikan Apple, se že več let pojavljajo v medijih. Ta teden so ugibanja dobila nov zagon. Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi podjetje, znano po pametnih telefonih iphone, od leta 2024 naprej izdelovalo električne avtomobile.

Apple naj bi si glede na pisanje tiskovne agencije, prizadeval električna vozila za potrošnike opremiti z naprednimi tehnologijami za samodejno vožnjo. Še več, tehnološki velikan si želi predstaviti novo zasnovo akumulatorja, ki bo korenito znižala stroške baterij, hkrati pa povečala doseg vozila.

Vodja Volkswagna Herbert Diess:
Vodja Volkswagna Herbert Diess: "Veselimo se novih tekmecev." Foto: Reuters

Pospešek pri razvoju avtonomnih vozil

Viri, ki naj bi bili seznanjeni s projektom, pravijo, da bo podjetje verjetno zaposlilo proizvodnega partnerja. Pri razvoju avtomobila naj bi Apple izkoristil partnerje za pomoč pri dobavi delov lastnega sistema za vožnjo, lahko pa bi uporabil tudi nekatere lastne tehnologije, vključno z izvedenkami interno razvitih lidar senzorjev, ki se uporabljajo v iPhonu 12 Pro in iPad Pro.

Apple naj bi raziskoval tudi uporabo litijevega železovega fosfata, ki naj bi se manj pregreval kot tradicionalne litij-ionske baterije.
Oglasil se je tudi tudi direktor Volkswagna Herbert Diess in komentiral načrte podjetja Apple za izdelavo avtonomnega električnega avtomobila.

"Veselimo se novih tekmecev, ki bodo zagotovo pospešili spremembe v naši panogi in prinesli nova znanja. Neomejen dostop do virov nam vliva veliko spoštovanja," pravi Diess.