Certifikat o alergijski neoporečnosti potniških kabin ima osem Fordovih modelov, vključno s fiesto. Foto: Ford
Certifikat o alergijski neoporečnosti potniških kabin ima osem Fordovih modelov, vključno s fiesto. Foto: Ford
Med postopkom pridobivanja certifikata skrbno preizkusijo uporabljene materiale in snovi v potniški kabini. Foto: Ford

Potniške kabine vozil lahko še posebej v vročih poletnih mesecih presenetijo z močnimi neprijetnimi vonji. Najbolj zaznavni in zdravju nevarni so lahko tisti, ki so posledica izparevanja različnih snovi, uporabljenih pri izdelavi vozila.

Številni izdelovalci zato že pri načrtovanju vozila skrbno preverjajo tudi ustreznost predvidenih materialov za izdelavo posameznih sestavnih delov in vozila samega. Pri Fordu pa so šli še korak dalje in že leta 2004 pridobili prvi certifikat o alergijski neoporečnosti potniške kabine, ki jim ga je na podlagi neodvisnih preizkusov podelila organizacija TÜV (Technischer Überwachungs-Verein). Danes se s takšnim certifikatom ponaša že osem Fordovih modelov (fiesta, fusion, focus, c-max, kuga, mondeo, s-max in galaxy).

Med postopkom pridobivanja certifikata natančno preizkusijo tudi več kot 100 različnih materialov in komponent, uporabljenih pri izdelavi potniške kabine posameznega vozila, in ugotavljajo, ali obstaja nevarnost povzročanja alergij pri potnikih. Že med samim načrtovanjem notranjosti pa se konstruktorji izogibajo uporabi materialov, znanih po povzročanju alergijskih reakcij pri ljudeh. Tako se, na primer, strogo izogibajo lateksu, kromu in niklju.

Še posebej skrbno dermatološko preizkusijo tiste površine v kabini, s katerimi bodo imeli potniki pogosto neposreden stik. Na primer volanski obroč, prevleke sedežev in varnostne pasove.

Za pridobitev certifikata se mora izkazati tudi klimatski sistem oziroma filter za zrak, ki vstopa v potniško kabino, saj mora zaustaviti ves cvetni prah, ki je pogost razlog za alergije pri ljudeh. Potniška kabina tako postane v mesecih, ko cvetijo različne rastline, dokaj varno in prijetno okolje za ljudi z alergijskimi težavami.