Hrupa in tresljajev je po zaslugi izboljšav manj kot prej, notranjost pa prinaša dve novosti: projicirni zaslon z najpomembnejšimi podatki in nova rešitev upravljanja drugotnih naprav. Foto:
Hrupa in tresljajev je po zaslugi izboljšav manj kot prej, notranjost pa prinaša dve novosti: projicirni zaslon z najpomembnejšimi podatki in nova rešitev upravljanja drugotnih naprav. Foto:
Lexus RX 450h
Celoten proces delovanja je popolnoma samodejen, tako da pravzaprav ne vemo, koliko pomaga elektrika, razen v določenih trenutkih, ko vse postane tiho. Takrat lahko sklepamo, da bencinski motor počiva. Foto: EPA
Lexus RX 450h
RX tehta skoraj 2.200 kilogramov, tako se nam povprečje malo pod 10 litri na prevoženih 100 km lahko zdi relativno ugodno. Foto: EPA
Toyota
Toyoto je poleg odpoklica avtomobilov doletela tudi kopica več kot 100 pritožb iz ZDA in Japonske. Foto: EPA
Toyota
Toyota bo avtomobile odpoklicala tudi pri nas. Na slovenskem trgu bodo odpoklicali približno 5.800 Toyotinih vozil. Foto: Reuters

Nova generacija ima spremenjen zunanji videz, vendar je avtomobil še vedno samosvoje oblike in prepoznaven. Znotraj je vozilo izoblikovano natančno in premišljeno do zadnjega milimetra.

Hrupa in tresljajev je po zaslugi izboljšav manj kot prej, notranjost pa prinaša dve novosti: projicirni zaslon z najpomembnejšimi podatki in nova rešitev upravljanja drugotnih naprav, med katere štejejo navigacija, avdiosistem, klimatska naprava, telefon in nastavitve (voznik ali sovoznik pa jih upravljata z napravo, ki po videzu in načelu delovanja spominja na računalniško miško).

Opremljenost je skoraj brezhibna. Udobnosti za potnike ne manjka, zadaj pa je prostora za skoraj 500 litrov prtljage. Prednji kolesi visita na temeljito dodelani prejšnji premi, vključno z debelejšim stabilizatorjem, zadnja pa nosi povsem nova, lažja in prostorsko manj zahtevna prema z več vodili, kar omogoča 15 centimetrov širši prtljažnik.

Oddajo Avtomobilsko-prometne minute lahko poslušate tukaj.

Na bencin ali elektriko
V osnovnih različicah prednji kolesi poganja 3,5-litrski bencinski 6-valjnik, ki zmore 183 kW. Dopolnjuje ga elektromotor, ki polni tudi baterijo, ki je skrita pod zadnjo sedežno klop. Za pogon zadnjega para koles pa je zadolžen še drugi elektromotor. Skupna največja moč obeh elektromotorjev naj bi tako bila blizu 220 kW.

Celoten proces delovanja je popolnoma samodejen, tako da pravzaprav ne vemo, koliko pomaga elektrika, razen v določenih trenutkih, ko vse postane tiho. Takrat lahko sklepamo, da bencinski motor počiva.

Nove funkcije pa omogočajo tudi omejeno delovanje le na električni pogon. RX 450h lahko označimo za pravi hibrid, saj ga lahko poganja bencin, elektrika ali oboje hkrati. Tri nove funkcije so: EV (ročni vklop električnega pogona, a le do 40 kilometrov na uro in največ tri kilometre), Eco (intenzivnejši nadzor nad posredovanjem dodajanja plina in omejeno delovanje klimatske naprave) in Snow (boljši oprijem v snegu).

O porabi goriva
Bencinski V6 ima zdaj manjše temperature izpušnih plinov. Oba elektromotorja sta enaka kot prej, a imata zaradi izboljšav na hlajenju večji stalni navor. Nadzorna enota pogonskega sistema je kar osem kilogramov lažja od prejšnje, ki je tehtala 22 kilogramov.

RX tehta skoraj 2.200 kilogramov, tako se nam povprečje malo pod 10 litri na prevoženih 100 km lahko zdi relativno ugodno, ob tem pa je tudi izpust ogljikovega dioksida pod 150 g/km več kot sprejemljiv. S 4-kolesnim pogonom je lažje voziti po zasneženih in spolzkih poteh, tudi vodljivost RX-a je dobra, vendar pa je treba upoštevati, da je težko vozilo zelo vztrajno, tako je treba biti previden pri zavijanju in zaviranju.

Ob avtomobilih, kot je lexus RX 450h, se velikokrat zgodi, da je napake težko odkriti. Morda bi pri tem lahko izpostavili le ceno, ki je nekaj pod 83.000 evrov, vendar avtomobil pač toliko stane ...

Napaka tudi na zavorah
O japonskem avtomobilskem koncernu Toyota Motor, kjer izdelujejo tudi lexuse, pa se zadnje dni govori predvsem zaradi odpoklica milijonov avtomobilov zaradi napake na pedalu.

Toyoto je poleg odpoklica avtomobilov doletela tudi kopica več kot 100 pritožb iz ZDA in Japonske. Vsebine pritožb se tokrat tičejo težav z zavorami v lani uvedeni novi generaciji modela prius. Težava z zavorami naj bi se sicer pojavila že lani, vendar je očitno nihče ni vzel dovolj resno. Vozniki pravijo, da namesto da bi se avto ustavil, ko pohodijo zavoro, ta pospeši.

Mogoč finančni propad
Prodajo toyote so v ZDA in drugod po svetu prizadeli obsežni odpoklici vozil nekaterih njenih najbolje prodajanih modelov, katerih vzrok so težave s pedali za plin. Skupno odpoklici obsegajo kar 8,1 milijona vseh Toyotinih vozil.

Toyota bo avtomobile odpoklicala tudi pri nas. Na slovenskem trgu bodo odpoklicali približno 5.800 Toyotinih vozil. Odprava napake naj bi bila brezplačna. Poleg tega bo odpoklicano tudi manjše število peugeotov in citroenov.

Vse te težave namigujejo na črn scenarij za Toyoto. Koncern se spopada z veliko finančno krizo in bi lahko celo bankrotiral, saj so v preteklih dneh, odkar je afera izbruhnila, samo na Japonskem izgubili več kot dva milijona dolarjev dobička.

Podatki za lexus RX 450h

Model: Lexus RX 450h.
Motor (zasnova): 6-valjni, V 60°.
Poraba goriva po ECE, mešan cikel (l/100 km): 6,3.
Gibna prostornina (cm³): 3.456.
Največja moč (kW/KM pri 1/min): 183 (249) pri 6.000.
Največji navor (Nm pri 1/min): 317 pri 4.800.
Največja moč prednjega elektromotorja kW (KM) pri 1/min: 123 (167) pri 4.500.
Največji navor prednjega elektromotorja (Nm) pri 1/min: 335 od 0 do 1.500.
Največja moč zadnjega elektromotorja kW (KM) pri 1/min: 50 (86) pri 4.600.
Največji navor zadnjega elektromotorja (Nm) pri 1/min: 139 od 0 do 650.
Menjalnik, pogon: planetni CVT (6), E-4WD.
Medosna razdalja (mm): 2.740.
Dolžina x širina x višina (mm): 4.770 × 1.885 × 1.685.
Prtljažnik (l): 496/ni podatka.
Masa praznega vozila (kg): 2.110.
Največja hitrost (km/h): 200.
Pospešek 0–100 km/h (s): 7,8.