Namen srečanja je bil ljudem sporočiti, da nakup električnega vozila ni nujno tako drag, gotovo pa je prijazen do okolja. Foto: RTV SLO
Namen srečanja je bil ljudem sporočiti, da nakup električnega vozila ni nujno tako drag, gotovo pa je prijazen do okolja. Foto: RTV SLO

S tridnevnim srečanjem Zero Tour so lastniki in uporabniki električnih vozil skušali s svojim zgledom in izkušnjami širiti idejo o nujnosti večje energetske samooskrbe ter uporabe okolju prijaznih energentov.

"Želimo odgovoriti na probleme sodobnega potrošništva, ki kot posledico puščajo vse večje količine odpadkov, ki jih družina v enem letu ustvari, in pa onesnaževanje in s tem povezane težave, ki jih prinaša promet, povezan z naftnimi derivati," je povedal David Mrvar, predsednik Turističnega društva Stična.

Med bivanjem in obiski turističnih zanimivosti v občini Ivančna Gorica so skušali opozoriti še zlasti na prednosti električnih avtomobilov in ovreči neresnice, ki se širijo v zvezi z njimi.

"Najbolj značilno je, da so ti avtomobili predragi, da imajo prekratek domet in povzročajo nepopisno svinjarijo. To so najbolj značilni, netočni, lažni miti," je povedal Andrej Pečjak.

S strokovnimi argumenti in svojimi izkušnjami so ljudi, ki jih je dogodek pritegnil, seznanjali s prednostmi, ki jih lahko prinesejo električna vozila. Bojan Fištrič, ki ima doma osem električnih in dva hibridna avtomobila, pravi: "Gotovo je to prihodnost, čeprav to ne bo prevzelo vseh." Pečjak je dodal: "Gotovo je prihodnost v električnih avtomobilih in je nihče ne more več ustaviti."

Osnovno sporočilo dogodka je bilo, da so električna vozila zelo uporabna tudi za povprečnega Slovenca, saj niso tako draga, kot se zdi na prvi pogled, predvsem pa je njihova uporaba do okolja prijazna.

Nakup električnega avtomobila ni tako drag
Nakup električnega avtomobila ni tako drag