Nemški proizvajalci avtomobilov so močno odvisni od prodaje vozil na Kitajskem. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Nemški proizvajalci avtomobilov so močno odvisni od prodaje vozil na Kitajskem. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Pomen kitajskega trga za nemško avtomobilsko industrijo še naprej narašča. Skoraj štirje od desetih novih avtomobilov so bili leta 2020 izvoženi na Kitajsko, poroča Augsburger Allgemeine, pri katerem se sklicujejo na študijo Središča za avtomobilske raziskave (CAR).

Leta 2020 so nemški proizvajalci avtomobilov VW, Daimler in BMW prodali 14,16 milijona vozil po vsem svetu. Od tega je bilo 5,4 milijona vozil ali 38,2 odstotka novih avtomobilov prodanih na Kitajskem.

Vsi z večjo prodajo na Kitajskem

Prav vse tri avtomobilske družbe so lani občutno povečale prodajo na tem največjem avtomobilskem trgu na svetu. BMW je na Kitajskem prodal 33,4 odstotka novih avtomobilov, leta 2019 pa 28,5 odstotka. Pri Daimlerju so lani na Kitajskem prodali 30,6 odstotka svojih vozil, kar je občutno več kot leto prej, ko je bil delež 25,3 odstotka. Skupini VW je v istem obdobju uspel skok z 38,6 na 41,4 odstotka.

"Delež prodanih vozil nemških proizvajalcev na Kitajskem ni bil še nikoli tako velik in še naprej se bo povečeval," Ferdinanda Dudenhöfferja, vodjo inštituta CAR, povzema Automobilwoche.