Lastniki bodo lahko Tesline avtomobile v zasebne namene prosto delili, za zaslužek pa le prek Teslinega omrežja. Foto: Tesla
Lastniki bodo lahko Tesline avtomobile v zasebne namene prosto delili, za zaslužek pa le prek Teslinega omrežja. Foto: Tesla

Pred nekaj dnevi je podjetje Tesla Motors objavilo, da bodo odslej vsi njihovi novi modeli imeli vgrajenih osem kamer, ki bodo omogočale 360-stopinjski zorni kot z vidljivostjo do 250 metrov. Izboljšana ultrazvočna tipala bodo omogočala zaznavanje predmetov na dvojni razdalji, kot to zmorejo obstoječi hišni modeli. Izboljšali pa so tudi radar, ki bo "videl" skozi močan naliv, meglo in prah, ter osrednji računalnik, ki obdeluje vse zaznane podatke.

Dovoljeno le v "Teslinem omrežju"
S tem bodo Teslini modeli že leta 2017 sposobni avtonomne vožnje. Poleg novega sistema za avtonomno vožnjo pa je šef Tesle, Elon Musk, objavil, da podjetje pripravlja tudi prevozno storitev, podobno storitvi ponudnika Uber. Ob tem so pri podjetju poudarili, da je souporaba avtomobila v zasebne namene, seveda, prosta, pri čemer pa bo deljena uporaba s ciljem pridobivanja zaslužka dovoljena le znotraj Teslinega omrežja, ki ga bodo podrobneje predstavili prihodnje leto.

Tesla bo tako prvi večji avtomobilski proizvajalec z lastnim sistemom za prevoze in deljeno uporabo avtomobilov. General Motor se je denimo raje odločil za vložek v že obstoječe podjetje Lynk.

To se za Teslo lahko izkaže kot dvorezen meč, saj je znano, da tako Lyft kot Uber za prevlado na posameznih trgih s cenovnimi vojnami že zdaj zapravljata milijarde.