Toyota je po petih letih znova prevzela naslov največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov. Foto: Toyota
Toyota je po petih letih znova prevzela naslov največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov. Foto: Toyota

Japonski avtomobilski gigant Toyota je prvič po petih letih znova prodala največ vozil na svetu in prehitela tekmeca – koncern Volkswagna.

Toyota je skupaj s podjetji Daihatsu in Hino Motors, ki spadata v isto skupino, lani po vsem svetu prodala 9,53 milijona vozil. To je za 11,3 odstotka manj kot v predhodnem letu. Vendar je Toyota učinke pandemije koronavirusne bolezni 19 občutila manj kot drugi proizvajalci. Zaradi okrevanja na dveh najpomembnejših trgih, na Kitajskem, kjer je prodajo povečala za 10 odstotkov, in ZDA, se je Toyotin prodajni delež spet okrepil. Od oktobra lani tako zaznavajo rast prodaje.

Toyota je leta 2020 na Japonskem prodala 2,16 milijona vozil, v tujini pa 7,37 milijona vozil. Padec v prodaji v primerjavi z letom 2019 je bil 11,3 odstotka.

Volkswagen z večjim padcem v prodaji

Nazadnje je bila Toyota na prvem mestu največjih proizvajalcev leta 2015, nato pa jo je vsako leto prehitel Volkswagen.

Volkswagen je leta 2020 prodal skupno 9,31 milijona vozil, kar je 15,2 odstotka manj kot leto prej. Na svetovno prodajo avtomobilov je lani močno vplivala pandemija covida-19. Avtomobilski trg se je skrčil, številni avtomobilski proizvajalci pa so se med letom občasno spopadali tudi s težavami v proizvodnji zaradi prekinitve svetovnih dobaviteljskih verig.