Po mnenju strokovnjakov bi naročnine za uporabo avtomobila lahko spremenile nemški trg novih avtomobilov. Foto: Reuters
Po mnenju strokovnjakov bi naročnine za uporabo avtomobila lahko spremenile nemški trg novih avtomobilov. Foto: Reuters

Po mnenju strokovnjakov bi lahko naročnine na uporabo avtomobila spremenile nemški trg novih avtomobilov tudi za zasebne kupce vozil.

Model naročnine bi lahko do leta 2030 dosegel do 40 odstotkov tržnega deleža in v ozadje potisnil še vedno priljubljena gotovinska plačila in financiranje posojil, meni Ferdinand Dudenhöffer iz avtomobilskoraziskovalnega središča na univerzi Duisburg-Essen (CAR). Lizing naj bi še naprej ohranil svojo vlogo pri sklepanju pogodb za nakup avtomobila.

Naročniški modeli trenutno nimajo vidne vloge, imajo pa velik potencial, pravi Dudenhöffer. Kupec plačuje mesečno naročnino, ki krije vse stroške razen goriva. Takšne pogodbe, vključno s servisnimi storitvami, zavarovanjem in zaščito pred izgubo vrednosti, so že dolgo znane.

Pri naročnini kupec plačuje mesečno naročnino, ki krije vse stroške razen goriva. Foto: BoBo
Pri naročnini kupec plačuje mesečno naročnino, ki krije vse stroške razen goriva. Foto: BoBo

Nenačrtovane okvare so lahko velik strošek

V raziskavi CAR Institute, ki so jo naredili skupaj s podjetjem IBM, je 48 odstotkov od 1163 udeležencev v raziskavi poročalo o nenačrtovanih stroških z njihovim trenutnim avtomobilom.

Najpogosteje so omenjali popravila zaradi različnih okvar. Večina, 53 odstotkov vprašanih, si predstavlja, da bi za naslednji avtomobil plačevala mesečno naročnino.

Pri primerjavi pogojev za določen model avtomobila znamke BMW se je 21 odstotkov odločilo za naročnino, delež tistih, ki bi avtomobil kupil z gotovino, pa se je znatno zmanjšal.

V drugi raziskavi so vprašali 726 strank ponudnika naročniških storitev Fleetpool. 89 odstotkov vprašanih bi nadaljevalo naročnino tudi po izteku veljavne pogodbe, 93 odstotkov jih je bilo zadovoljnih ali zelo zadovoljnih. Približno pri vsaki osmi pogodbi so nastali dodatni stroški zaradi škode na vozilu in prevelikega števila prevoženih kilometrov. Po podatkih inštituta CAR v Nemčiji trenutno obstajajo naročniški modeli z mesečnimi cenami, ki se začnejo pri 199 evrih za majhne avtomobile.

V Oddaji Avtomobilnost smo izračunali, koliko vas stane avtomobil na mesec.

Avtopedia: Izračun cene na mesec / na kilometer