Biden s puranom po imenu Svoboda. Foto: Reuters
Biden s puranom po imenu Svoboda. Foto: Reuters

Biden se je rodil 20. novembra 1942 in je že nekaj let najstarejši predsednik ZDA, si pa želi ostati na položaju še za en mandat, čeprav mu ankete trenutno ne obetajo veliko možnosti za uspeh.

Do Bidna je bil najstarejši predsednik ZDA na položaju Ronald Reagan, ki je bil ob koncu drugega mandata leta 1987 star 77 let. Biden bi bil ob koncu morebitnega drugega mandata star 86 let.

Demokratske volivce skrbi Bidnova starost, zadnji padec podpore v anketah pa analitiki pripisujejo razočaranju velikega števila liberalnejših volivcev zaradi njegove neomajne podpore Izraelu ob vojni v Gazi.

Biden, ki je ob pomilostitvi puranov pred Belo hišo zbijal šale, se je odločil, da pomilosti purana s farme v Minnesoti po imenu Svoboda (Liberty) in Zvon (Bell), kar se nanaša na znameniti počeni Liberty Bell v Filadelfiji, ki je postal simbol boja za ameriško neodvisnost. Omenjena purana tako ne bosta delila usode številnih sotrpinov, ki bodo v četrtek končali na prazničnih mizah zahvalnega dne.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriška tradicija zahvalnega dne sega v leto 1621, ko so evropski priseljenci kolonije Plymouth v današnjem Massachusettsu praznovali dobro letino skupaj z ameriškimi domorodci. Ti naj bi jim predhodno pomagali prebroditi težko zimo, tako da so jim dali hrano v času pomanjkanja.

Zahvalni dan – čas potovanj

Liberty in Bell sta se po slovesni pomilostitvi preselila v bližnji hotel Willard, od tam pa bosta odpotovala nazaj v Minnesoto, kjer bosta počakala na naravno smrt v varstvu Univerze v Minnesoti.

Tradicija pomiloščanja puranov naj bi segala v čas Abrahama Lincolna, vendar pa je prva uradna slovesnost potekala leta 1947 pri predsedniku Harryju Trumanu. Nato je bil premor do leta 1963, ko je purana spet pomilostil John F. Kennedy, redne pomilostitve pa je leta 1989 uvedel predsednik George Bush starejši.

Biden bo praznik preživel v Massachusettsu, kamor odpotuje v torek. Prva dama Jill Biden pa bo poleg praznovanja predsednikovega rojstnega dne uradno pozdravila prihod božičnega drevesa pred Belo hišo.

Američani zahvalni dan preživijo v krogu družin in dnevi okrog praznika so med najintenzivnejšimi v letu glede potovanj. Ameriška avtomobilistična zveza ocenjuje, da se bo za praznik na pot letos odpravilo 55,4 milijona ljudi, kar je 2,3 odstotka več kot lani. Približno 49 milijonov jih bo potovalo z avtomobili, okoli 5,7 milijona z letali, drugi pa z avtobusi in vlaki.