Na turneji bodo zbirali donacije za nujno opremo. Foto: Sagar Kolektiv
Na turneji bodo zbirali donacije za nujno opremo. Foto: Sagar Kolektiv

Sagar kolektiv je skupina filmskih ustvarjalcev, aktivistov in popotnikov, ki z objavljanjem resničnih zgodb javnost opozarja na družbene težave. S Prostovoljnim gasilskim društvom Pušča, edinim romskim gasilskim društvom na svetu, so posneli dokumentarni film Tekmüvanje, zdaj pa zbirajo denar za pobudo Pušča, na pomoč!, v sklopu katere bodo izvedli kinoturnejo in gasilce iz Pušče predstavili Sloveniji. Obenem bodo na turneji zbirali donacije za preostalo, nujno potrebno opremo.

PGD Pušča deluje 15 let. Lani so svoj gasilski kombi, sicer letnik 1970, prenehali uporabljati in ga preuredili v mobilni kino. Dobili so sodobno gasilsko vozilo, za varno in učinkovito delovanje pa potrebujejo še drugo opremo: predvsem prikolico za vodno črpalko, saj v novem vozilu zanjo ni prostora, pa tudi zaščitno opremo, cevi, ventile in drugo opremo, urediti nameravajo sanitarije v gasilskem domu in garderobne omarice.

V društvu PGD Pušča je več kot 25 članov. Foto: Facebook PGD Pušča
V društvu PGD Pušča je več kot 25 članov. Foto: Facebook PGD Pušča

V društvo vabijo tudi mlade

Kot je povedal predsednik društva Dejvid Horvat, je v društvu več kot 25 članov, nedavno so se reorganizirali in v svoje vrste privabili tudi mlade, v prihodnje pa želijo vključiti še ženske gasilke. V domačem kraju je večina njihovih intervencij povezana s prečrpavanjem vode, saj sistem odvodnjavanja v romskem naselju Pušča še ni ustrezno urejen. S samo filmsko turnejo pa bodo, tako Horvat, poleg zbiranja denarja za opremo razbijali tudi stereotipe o Romih.

Filmska turneja jih bo prihodnje leto vodila k Prostovoljnim gasilskim društvom Ljubljana Tabor, Podkoren, Polje in Štrekljevec, pa tudi na gasilsko olimpijado v Celje in se končala doma na Pušči.

Donacije je mogoče prispevati na spletnem mestu Huda pobuda, ki ga je razvil inštitut Danes je nov dan. Sredstva za pobudo Pušča, na pomoč! zbirajo do 18. novembra, zbrati pa nameravajo 5000 evrov.