Eden od dveh organizatorjev tradicionalne dobrodelne dražbe je kitarist zasedbe U2 The Edge. Foto: AP
Eden od dveh organizatorjev tradicionalne dobrodelne dražbe je kitarist zasedbe U2 The Edge. Foto: AP

Organizatorja zdaj že skoraj tradicionalne dobrodelne dražbe Guitar Icons (Kitarske ikone) sta kitarist skupine U2 David Howell Evans bolj znan kot The Edge in producent Bob Ezrin. Izkupiček bo namenjen njuni dobrodelni organizaciji Music Rising, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Številne inštrumente (skupno jih bodo na dražbi ponudili kar 50) so podarili člani skupine U2, oboževalci in zbiratelji pa se bodo lahko potegovali tudi za inštrumente Paula McCartneyja, Louja Reeda, Dava Grohla in Toma Morella ter članov skupin Rush, Radiohead, Pearl Jam in Green Day.

Za najnižjo ceno bodo na dražbi ponudili podpisane plakate Eddieja Vedderja oz. njegove zasedbe Pearl Jam z izklicno ceno 500 dolarjev. Med zanimivejšimi predmeti na dražbi bodo torba in palice za golf rokerja Alicea Cooperja z izklicno ceno 2000 dolarjev.

Ponudbe je mogoče prek spleta oddati že pred začetkom dražbe, so ob tem še poudarili organizatorji, družba Music Rising. Ta je bila ustanovljena leta 2005 in je sprva podpirala glasbenike in glasbene šole v tistih ameriških zveznih državah, ki so ob divjanju orkana Katrina izgubili vse svoje inštrumente. Trenutno pa podporo namenja predvsem tistim, ki jih je prizadela pandemija covida-19 in nedavno pustošenje orkana Ida.

V preteklosti so na dražbi prodali številne predmete in inštrumente glasbenih legend, kot sta Elvis Presley in Michael Jackson, pa tudi predmete aktualnih glasbenih zvezd, npr. Katy Perry.