Ana Soklič bo skladbo Amen zapela druga po vrsti v prvem polfinalu, ki bo na sporedu jutri. Foto: EBU/Andres Putting
Ana Soklič bo skladbo Amen zapela druga po vrsti v prvem polfinalu, ki bo na sporedu jutri. Foto: EBU/Andres Putting
Sorodna novica Ana Soklič zavihala rokave in ekipi v Rotterdamu sama spekla torto Pavlovo

Slovenska predstavnica Ana Soklič se bo s skladbo Amen v današnjem polfinalu predstavila evrovizijskemu občinstvu in se potegovala za veliki finale, ki bo v soboto.

Odrske vaje so potekale odlično, Ana Soklič pravi, da se na odru dobro počuti. "Izjemno počutje, resnično čudovita dvorana, razmere so svetovne, zelo lepo skrbijo za nas," je povedala za TV Slovenija, preden je opravila z generalko.

Prvega izmed pomembnih preizkusov so nastopajoči v torkovem prvem polfinalu končali. Predstavili so se nacionalnim žirijam, ki so oddale svoje glasove. Ti, kot je znano, predstavljajo polovico, drugo polovico pa h končnemu izkupičku prispevajo gledalke in gledalci s telefonskim glasovanjem.

Ana Soklič se s stavnicami ne obremenjuje

Evrovizija na RTV Slovenija

Prvi predizbor letošnje Evrovizije bo na sporedu v torek ob 21. uri na TV Slovenija 2, Valu 202 in prek spleta. V živo ga bomo v posebni aplikaciji spremljali tudi na MMC-ju.

Drugi predizbor bo v četrtek ob 21. uri na TV SLO 2 in RTV 4D, sobotni finale pa ob 21. uri na TV SLO 1, Valu 202 in RTV 4D.

Komentatorka vseh treh prenosov bo Mojca Mavec, točke glasovanja slovenske žirije pa bo na finalnem večeru sporočila Lorella Flego.

Kot je poročala novinarka TV Slovenija Barbara Vidmajer, Ana Soklič stavi na svoj močni vokal, ki še posebej izstopa ob spremljavi zbora. Sam nastop pa ne bo čisto tak, kot smo ga bili vajeni na Emi. Tudi skladba je malce spremenjena. "Če primerjam oba predizbora, bi rekla, da je Slovenija v težjem predizboru, konkurenca je jutri močnejša, kot je tista v četrtek. Stavnice nam trenutno finala sicer ne napovedujejo, vendar pa gledalci njenega nastopa niso še videli v celoti, tako da bo res odločilen jutrišnji večer. Pomembno pa je to, da se Ana s stavnicami ne obremenjuje, pogosto se je namreč zgodilo to, da so se stavnice pošteno zmotile," je povedala Vidmajerjeva.

Stavnice najzanesljiveje uvrstitev v finale v prvem polfinalu napovedujejo Malti, Cipru, Litvi in Ukrajini.

Tekmovalci veseli, ker so končno na evrovizijskem odru

Barbra Vidmajer je v javljanju povedala še, da bo letošnja Evrovizija vsem ostala v spominu, saj je drugačna, posebna: "Glede ozračja v dvorani Ahoy, za maskami se skrivajo nasmehi. Tekmovalci, s katerimi sem govorila, vsi po vrsti govorijo, da jih omejitve ne motijo toliko, vse za to, da bodo lahko po enem letu končno le stali na velikem evrovizijskem odru. Kajti, ko si enkrat na odru, pravijo, ni sledi o koroni."

Za Ano Soklič generalka pred torkovim polfinalom

Ana o sporočilu skladbe Amen

Ana Soklič na turkizni preprogi. Foto: EBU/Thomas Hanses
Ana Soklič na turkizni preprogi. Foto: EBU/Thomas Hanses

Pred vstopom v evrovizijski teden se je večina letošnjih nastopajočih v nedeljo predstavila na t. i. turkizni preprogi (gre za "klasično" rdečo preprogo, obarvano v barvo največjega pokrovitelja). Po tej se je slovenska predstavnica sprehodila v črni obleki, ki jo je popestrila z vpadljivim nakitom, ki ga je nosila tudi med snemanjem videospota za evrovizijsko skladbo na Bledu. O sporočilu svoje skladbe je med drugim dejala, da izraža upanje, saj "Gospod za nas dela le najboljše, mi pa mu moramo le prisluhniti".

Maltežanki in Romunki je odleglo

Kdo bo zmagovalec Evrovizije 2021? Foto: EBU/Thomas Hanses
Kdo bo zmagovalec Evrovizije 2021? Foto: EBU/Thomas Hanses

Vsi izvajalci pa se niso imeli priložnosti predstaviti, saj so zaradi pozitivnih PCR-testov med člani delegacij Islandije in Poljske v osamitev morali tudi predstavniki Malte in Romunije oz. celotni delegaciji omenjenih dveh držav, saj so z Islandci in Poljaki v istem hotelu.

V dvorani Ahoy bo dogajanje lahko spremljalo 3500 ljudi. Foto: Eurovision.tv/NPO/NOS/Avrotros Nathan Reinds
V dvorani Ahoy bo dogajanje lahko spremljalo 3500 ljudi. Foto: Eurovision.tv/NPO/NOS/Avrotros Nathan Reinds

Pozneje so pristojni sporočili, da so bili vsi PCR-testi v poljski delegaciji negativni (z izjemo sobotnega pozitivnega, seveda), a Poljaki vseeno "iz previdnosti" ostajajo v karanteni do srede, ko jih čaka generalka pred 2. predizborom v četrtek. Enak postopek čaka islandsko delegacijo, ki pa še čaka na rezultate PCR-testiranj.

Evrovizija pred Evrovizijo

Testiranje so morali znova opraviti tudi člani delegacij Malte in Romunije, pri čemer so tiskovni predstavniki tekmovanja poudarili, da gre zgolj za previdnostni ukrep in da se bosta delegaciji lahko v areno vrnili takoj danes, "ko bo rezultat PCR-testiranja negativen". In jutranji rezultati so bili negativni, tako da je Maltežanki Destiny in Romunki Roxen odleglo.

Stroga pravila

Ana Soklič je sicer v nedeljo v videoklicu v oddajo Vikend paket pojasnila, da so preverjanja zelo natančna in da jo je presenetilo, kako strogi so v Rotterdamu, po drugi strani pa je to skladno s trenutno situacijo, pravi.

Evrovizija 2021: Pogovor z Mojco Mavec in Ano Soklič