Foto: EPA
Foto: EPA

Zmaga mu je omogočila, da bo Italijo maja zastopal v Rotterdamu, in sicer neposredno v finalnem večeru. Na drugo mesto se je uvrstil Francesco Gabbani, ki je na Evroviziji že nastopal.

70. italijanski festival je prinesel skoraj teden dni žive glasbe iz Ariston Theatra v Sanremu, nastopili pa so številni, tudi mednarodni gostje. V veliki kategoriji, ki je prinesla evrovizijsko vstopnico, je nastopilo 24 izvajalcev.

Med drugim so na festivalu, ki ga od leta 1951 spremlja ogromno ljudi, kot gostje nastopili Dua Lipa, Mika in Lewis Capaldi, od nekdanjih evrovizijskih predstavnikov pa so skladbe predstavili Albano & Romina Power, Massimo Ranieri, Ricchi e Poveri in Bobby Solo.

Vsakega izvajalca v veliki kategoriji je ocenilo več različnih strokovnih žirij – demografska, festivalski orkester, spremljevalni vokalisti, novinarska žirija, manjkalo pa seveda ni niti telefonsko glasovanje. Ko so sešteli vse glasove, je bila zmaga na strani Diodata.

Tretji nastop na San Remu

Glasbenik se je rodil 30. avgusta 1981, med drugim pa je živel v Tarantu in Rimu. Svojo prvo glasbo je ustvaril v Stockholmu, nato pa se je preselil nazaj v Italijo, kjer je do zdaj izdal tri studijske albume.

To ni bila njegova prva izkušnja na San Remu, saj je pred časom že nastopil v kategoriji za vzhajajoče glasbenike, in sicer leta 2014, ko je osvojil drugo mesto. V istem letu je prejel še nagrado za najboljšega novinca na italijanskih MTV-nagradah. Leta 2018 se je na veliki oder San Rema vrnil s trobentačem Royjem Pacijem in skladbo Adesso, osvojila pa sta osmo mesto v veliki kategoriji.

Ob tretjem poskusu je bila sreča na njegovi strani, saj je poleg absolutne zmage prejel tudi nagrado kritikov in novinarjev.

Kompleksen sistem glasovanja

Potem ko so se v finalnem večeru predstavile vse skladbe, so sporočili splošno uvrstitev oziroma seštevek točk, na podlagi katerega so se trije najboljši uvrstili v veliki finale – poleg Diodata in Francesca Gabbanija še Pinguini Tatttici Nucleari.

Takrat se je celoten točkovni izkupiček izbrisal in izvedli so ponovno telefonsko glasovanje (ki je predstavljalo 34 odstotkov končne ocene), glasovali pa sta tudi dve žiriji – novinarji (33 odstotkov ocene) in demografska žirija (33 odstotkov ocene).

Italija do zdaj Evrovizijo gostila dvakrat

Italija je bila ena od sedmih prvotnih nastopajočih na izboru za Pesem Evrovizije leta 1956, nato pa so se Italijani leta 1997 začasno umaknili. Ponovno so na Evroviziji nastopili leta 2011 in osvojili drugo mesto. Evrovizijski izbor so gostili dvakrat, in sicer leta 1964, ko jim je zmago prinesla Gigliola Cinquetti, in leta 1990 s Totom Cutugnom.