Frank Zappa (21. december 1940–4. december 1993) velja za enega najbolj inovativnih glasbenikov v zgodovini. Leta 1995, dve leti po smrti, so ga
Frank Zappa (21. december 1940–4. december 1993) velja za enega najbolj inovativnih glasbenikov v zgodovini. Leta 1995, dve leti po smrti, so ga "sprejeli" v Dvorano slavnih rock'n'rolla, leta 1997 pa so mu podelili še grammyja za življenjsko delo. Leta 2005 ga je revija Rolling Stone uvrstila na 71. mesto na lestvici stotih najboljših glasbenikov vseh časov. Foto: AP

Frank Zappa velja za enega najbolj inovativnih in slogovno raznolikih rokovskih glasbenikov svojega časa. Bil je samouk, z napajanjem pri različnih vplivih pa je ustvaril glasbo, ki jo je včasih težko opredeliti. Značilni zanj so nekonformizem, improvizacija, raziskovanje zvokov, virtuoznost in satiričnost.

Kot je zapisala spletna enciklopedija Britannica, je s svojim ustvarjanjem vznemirjal samozadostnost ameriškega predmestja in opozarjal na hinavščino in pretencioznost ameriškega političnega esteblišmenta in kontrakulture, ki mu je nasprotovala. Britannica ga je označila za postmodernista, ki je podrl ovire in hierarhije, ki ločujejo "visoko" in "nizko" kulturo.

Brez odklona od norme napredek ni mogoč.

Frank Zappa

Bil je vodja rokovske skupine Mothers of Invention, s katero je izdal vrsto kritiško dobro sprejetih albumov, kot so Absolutely Free, We're Only in It for the Money ter Uncle Meat, inovativni producent in eden vodilnih improvizatorjev električne kitare v generaciji, v kateri so bili še Jimi Hendrix, Eric Clapton in Jeff Beck.

V 30-letni karieri je izdal več kot 60 albumov z Mothers of Invention in samostojno. Z debitantskim albumom Freak Out! (1966) je skupina vplivala tudi na Beatle in njihovo ploščo Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Leta 1969 je izdal vplivni džez-rokovski album Hot Rats, zatem pa več instrumentalnih albumov z orkestralno in džezovsko glasbo ter improvizacijami. Pri ustvarjanju orkestrske glasbe se je zgledoval pri avantgardi 20. stoletja. Režiral je tudi celovečerne filme in videospote ter oblikoval naslovnice albumov.

Večkrat je bil nominiran za grammyja, leta 1988 ga je prejel za najboljši rokovski instrumentalni nastop na albumu Jazz From Hell. Leta 1987 so mu posthumno podelili grammyja za življenjsko delo.

Po smrti je dobil svoje mesto v Dvorani slavnih rock'n'rolla. Tudi revija Rolling Stone ga je uvrstila na lestvico stotih najboljših glasbenikov vseh časov.

Novembra letos je ob 80. obletnici rojstva izšel tudi nov dokumentarni film o njegovem življenju in delu Zappa.

Umrl je za rakom na prostati leta 1993, star 52 let.

80 let Franka Zappe