Za prodor v finišu pa so poskrbele konge, melodika, violina, krilovka, ki so jih poganjali gostje v številčno precej okrepljeni ekipi.

Foto: Leonart
Foto: Leonart

Bilo le lani spomladi. Ekipa Izštekanih se je veselila aprilske koncertne predstavitve drugega albuma Mariborčanov Leonart. Datum je bil rezerviran, prošnje za akreditacije poslane, dogovori za prevoz v teku. In potem... No, saj vemo. Potem ni bilo nič. Potem je bil en velik nič. Prvi val epidemije je tudi “Vrh sveta” Leonartov odplaknil v negotovo prihodnost. Vprašanje, kaj storiti, je viselo v zraku do oktobra, ko so album predstavili prek spleta. Vmes so se oglasili na Valu 202 v Koncertu doma. In se dogovarjali o izvedbi večletne želje na obeh straneh: sprejeti izziv ter se izštekati. Tako kot se šika. Izštekati za Izštekane na Valu 202.

“Tisti, ki ne tvega in ničesar si ne upa, nikoli ne najde poti v svoj raj.” (Leonart: Skok v neznano)

Izštekani Leonart

Leonart vedo, kako globoka je voda, v katero se podajajo. Njihov skok ne bo brezglav, z akustičnimi nastopi imajo izkušnje. A v tako velikem slogu se jih še niso lotili. Osrednji četverici, Sebastijanu, Martinu, Andreju in Marku, se bodo pridružili klaviaturist in nekdanji član Tine Brglez, tolkalec Blaž Korez, violinist in producent obeh albumov Martin Bezjak ter trobilec Tomaž Gajšt. Če se poleg njih pojavi kak gost presenečenja, pa resničnih fenov oddaje najbrž ne bo presenetilo. No, je že res, da s tem, ko presenečenje napoveš, polovico uničiš. A presenečenja v oddaji Izštekani niso presenečenje. Preseneti le tisto, kar se za njimi skriva.

Okvirni pogled naprej

  • 22. februarja 2021 v Izštekane prihaja izjemni indierockovski trio In The Attic. Iz očarljivo obetavnega srednješolskega benda so zrasli v zvočne raziskovalce, ki nikoli ne razočarajo. Prvencu “Jimmy” (2018) je sledil mini album “New Fears” (2019), lani pa so pometli na smetišče zgodovine z eterično in obenem eksplozivno pesmijo “Everybody Always Dies”. Napovedujejo precej nenavadno izštekavanje, akustičnemu minimalizmu bodo dodali poigravanje s kitarskimi efekti in novimi sintetizatorji, ki so se jih pravkar razveselili.
  • 15. marca 2021 bomo končno pogostili Američana, ki že dve desetletji domuje v Sloveniji. Chris Eckman je legendarni rockovski lik, ki se je proslavil že v devetdesetih s seattelskim bendom The Walkabouts. Dolg seznam njegovih odmevnih in zelo različnih glasbenih podvigov se s tem šele začne. Je soustanovitelj ene mednarodno najprodornejših založb s področja glasb sveta Glitterbeat s sedežem v Ljubljani. V Izštekanih ne bo sam, rdeča nit bodo njegova sodelovanja in spogledovanja s slovensko glasbo in poezijo. Že znana ter tudi povsem nova zavezništva, sklenjena posebej za Izštekane.
  • 19. april 2021 pa bo prinesel revanšo za Lusterdam, ki so bili napovedani že za lanski november, a se ni izšlo. Ta čudoviti “bend samih filmarjev”, kot mu pravijo, ne počiva. Fantje pod vodstvom pevca in avtorja Hieronima Vilarja so sredi priprav na drugi album, zato bo program mešanica slečenih starejših in mično oblečenih novih skladb.