V duhu časa si je bil prekmurski poet primoran nagrado podeliti sam. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
V duhu časa si je bil prekmurski poet primoran nagrado podeliti sam. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

"Vlado Kreslin je zanesljivo avtor, ki nedvomno žlahtno sledi tradiciji Ježkovega izročila in s svojim avtorskim delom prinaša v slovenski kulturni prostor duh svobode, solidarnosti, tolerantnosti in radosti življenja," je v utemeljitvi zapisal predsednik žirije Slavko Hren. V obrazložitvi so člani strokovne žirije, to so ob Hrenu sestavljali še Gabrijela Gruden, Gregor Dekleva, Aleša Valič, Mitja Rotovnik, Branka Bezeljak in Gašper Salobir, spomnili, da glasbenik že več kot 40 let s svojim delovanjem pušča izjemen pečat v programih nacionalnega radia in televizije, v širši kulturi in je v marsičem pravi nadaljevalec duha Franeta Milčinskega – Ježka. In ljubljenec občinstva. Kot je Kreslin pojasnil za Slovensko tiskovno agencijo (STA), sam ni prepričan, da je njegovo ustvarjanje v Ježkovem duhu, saj v njegovih delih ni zaslediti toliko duhovitosti in humorja, a je za nagrado izjemno hvaležen.

Kot pravi Kreslin, nas tudi v teh časih rešuje ustvarjalnost. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj.
Kot pravi Kreslin, nas tudi v teh časih rešuje ustvarjalnost. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj.

Med Kreslinovimi vzorniki utemeljitev nagrade izpostavlja ameriškega kantavtorja Boba Dylana, tudi prejemnika Nobelove nagrade za literaturo. "Kreslin ga je tudi osebno spoznal, saj so s člani zasedbe Martin Krpan na koncertih v Ljubljani leta 1991 in leta 2008 z Malimi bogovi na Hrvaškem koncertirali na istem odru. Sem predrzen, če glasno razmišljam: ni čudno, da vidim podobnosti, in sem ponosen, da imamo med slovenskimi ustvarjalci svojega Dylana, ki misli, piše in poje v slovenskem jeziku," je zapisal Hren.

Ob predstavitvi glasbenikovega bogatega opusa so v oddaji nanizali tudi nekaj anekdot, ki so jih zaupali Kreslinovi prijatelji in sodelavci. "Pred nastopom je vedno rekel: Pojdi ti, zaigraj nekaj komadov, potem pridem jaz, zaigram še dva in greva domov," se skupnih koncertov s Kreslinom spominja Zoran Predin, "potem pa ni znal nehati. Dokler je kitara blizu, dokler ima vse strune, bo morala igrati."

Na vprašanje, kaj se njemu zdi najpomembnejše in najdragocenejše, je Kreslin povedal: "Kar se umetniškega ustvarjanja tiče, da sem lahko vzporedno peljal to metafiziko. Na odru stati je drugače kot iti v trgovino. Torej, da sem lahko družinsko življenje peljal vzporedno s temi vzvišenimi stani na odru."

Jožetu Robežniku in Bernardi Žarn sta se v tokratni oddaji pridružila še Ježkova nagrajenca preteklih let; Desa Muck, sicer prek videoklica, in Tilen Artač.

Celotno oddajo in podelitev si lahko ogledate v prispevku spodaj.

Vikend paket
Ježkova nagrada Vladu Kreslinu