Družinski člani in prebivalci rudarskega naselja so se po pokolu zbrali na kraju zločina v bližini rudnika platine Lonmin. Foto: EPA
Družinski člani in prebivalci rudarskega naselja so se po pokolu zbrali na kraju zločina v bližini rudnika platine Lonmin. Foto: EPA

Njen "vznemirljivi glas uspe ujeti žalost in razočaranje, ki so ga številni občutili po obračunu policije in stavkajočih v rudniku platine Marikana", album pa dopolnjujejo svilnati zvoki sintetizatorja in elektronskimi ritmi v počasnejšem tempu, piše Reuters.

Album z naslovom 'Platinumb Heart Beating' je izšel konec lanskega leta. "Naslov je besedna igra, ki se nanaša na pas izkopavanja platine v Južni Afriki, pa tudi na čustveno stanje otrplosti ob takšni policijski brutalnosti," je pojasnila v Londonu rojena pevka s polnim imenom Asanda Lusaseni Mvana.

Južnoafriška policija je pri kraju Marikana, okoli sto kilometrov severovzhodno od Johannesburga, ubila 34 rudarjev. Skupno je sicer umrlo 44 ljudi. Gre za najsmrtonosnejše posredovanje varnostnih sil po koncu vladavine bele manjšine v Južni Afriki, kar je v številnih ljudeh obudilo grenke spomine na čas apartheida.

Preiskava smrti, ki jo je objavil takratni predsednik Jacob Zuma, je za umore okrivila upravo rudnika Lonmin, policijo in sindikate. Letos avgusta bo minilo deset let od pokola.

33-letna Msaki na novem elektronskem albumu, ki se žanrsko uvršča v široko kategorijo afropopa, sicer poje v svojem maternem jeziku Xhosa, ki je eden izmed uradnih jezikov v Južni Afriki in Zimbabveju.