KATALENA

Zgodba Katalene se je začela pisati leta 2001, nekje v Beli krajini. Zasedba, ki v nespremenjeni postavi ustvarja in koncertira že dvajset let, ob obletnici pripravlja nov album.

Glasba Katalene temelji na prepletanju slovenskega ljudskega izročila z njihovim izvirnim avtorskim impulzom, prav tako pa spretno spajajo tudi preteklost s sedanjostjo.

Izdali so osem albumov: (Z)godbe (2002), Babje leto (2004), Kmečka ohcet (2006), Cvik Cvak! (2008), Noč čarovnic (2011), Enci benci Katalenci (2015), Človek ni zver (2017), Kekec (2019) v sodelovanju z Edwardom Clugom, v Prvi vrsti pa so premierno predstavili še devetega – Kužne pesmi.

Zasedba Katalena se na novem albumu spopada s trenutno družbeno realnostjo. Foto: Katalena/Ivian Kan Mujezinovič
Zasedba Katalena se na novem albumu spopada s trenutno družbeno realnostjo. Foto: Katalena/Ivian Kan Mujezinovič

Ideja za ta album je vzklila iz trenutne realnosti, ki nam jo kroji epidemija. V pesmih se spoprijemajo z izolacijo, samoto, strahom, odgovornostjo in skrbmi. Vsa ta stanja so v njihovem slogu uglasbili, ubesedili, zapakirali in naslovili kot Kužne pesmi.

Člani zasedbe Katalena, Vesna Zornik (vokal), Polona Janežič (klaviature, spremljevalni vokal), Boštjan Gombač (vokal, saksofon), Tibor Mihelič Syed (baskitara, spremljevalni vokal), Boštjan Narat (kitara, spremljevalni vokal), Robert Rebolj (bobni) in gostja Jelena Ždrale (violina), so v Prvi vrsti premierno predstavili tri skladbe: Ah, le kaj ti povem (ljudska, Boštjan Narat, Tibor Mihelič Syed), Kuge nas reši, gospod (Boštjan Narat, Polona Janežič) in Od kuge na drugi strani (Ivan Rupnik Može, Tibor Mihelič Syed).