Oboževalci so zavzeli središče mesta. Foto: BoBo/Borut Živulović
Oboževalci so zavzeli središče mesta. Foto: BoBo/Borut Živulović

Preden so oboževalci lahko prvič v živo slišali našo evrovizijsko skladbo tudi v Sloveniji, so jih fantje zasedbe Joker Out ogreli z uspešnicami prvega in drugega studijskega albuma. Občinstvo je tako najprej uživalo ob zvokih Umazanih misli, Katrine, Barv oceana, Tokia, Plastike in skladb Ne bi smel ter Vem da greš.

Jan je pripravljen na Liverpool. Foto: BoBo/Borut Živulović
Jan je pripravljen na Liverpool. Foto: BoBo/Borut Živulović

Pri nekaterih skladbah so priložnost za pevski vložek dobili tudi tisti najbolj vneti ljubitelji skupine v prvih vrstah. "Zelo lepo je biti z vami, vrnili smo se z enomesečne turneje, zelo smo vas pogrešali. Pa še enega fanta več imamo, ki poje z nami," je oboževalca, ki je požel aplavz občinstva, pohvalil Bojan Cvjetićanin.

"Za ta koncert smo se odločili, da se pred odhodom v Liverpool napolnimo z dobro energijo. Hvala, da ste prišli, čeprav so hrvaški predstavniki uspeli zbrati vse traktorje v Ljubljani," se je z občinstvom pošalil frontman zasedbe, preden je množica prvič slišala skladbo, zaradi katere je iz ljubljanske kotline pregnala celo deževno vreme, ki je bilo napovedano za danes popoldne.

Na nastopih izžarevajo ogromno energije

Fantje so za MMC povedali, da bo Carpe Diem tudi v Liverpoolu slišati popolnoma v živo, saj bodo Joker Out pripravili krajši koncert v evrovizijski vasi. Bojan se je s člani skupine že na odru pošalil, da končno lahko igrajo v živo – ne nazadnje je instrumentalni del skladbe tako na predevrovizijskih nastopih kakor tudi na samem tekmovanju pri vseh državah posnet vnaprej.

Carpe Diem prvič v živo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Carpe Diem prvič v živo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Veliko komentarjev pod videoposnetkom uradne strani Evrovizije, ki je že krepko presegel milijon ogledov, pritrjuje večinskemu mnenju, da imajo fantje v živo izjemno energijo. "Evrovizijskim oboževalcem je različica v živo bila bolj všeč od videospota, a nas je tu malo prikrajšala prav uradna YouTube stran Evrovizije, saj so za tisti posnetek uporabili napačen zvok," pove Kris Guštin. Koncerti so zasedbi pisani na kožo, saj ni veliko skupin, ki bi tako dobro nadzorovale občinstvo, kar je za polfinalni nastop lahko samo pozitivno. Tudi na današnjem koncertu so fantje od prve do zadnje skladbe točno vedeli, na katere strune je treba zabrenkati, da bodo tudi na navadno torkovo popoldne obnoreli publiko. V prvih vrstah so tekle solze, da sleherni oboževalec besedila pozna do vejice natančno, pa je pri Joker Out večkrat pravilo, kakor izjema. S podobno energijo bo skupina skušala najprej prepričati občinstvo v Liverpoolu, nato pa še gledalce, ki bodo odločali o usodi njihovega finalnega nastopa.

Nervoze zasedba za zdaj ne čuti, še posebej zaradi promocijske turneje, na kateri so fantje dobili občutek za celoten evrovizijski vrvež in samozavest. "Nastopili smo pred šestimi popolnoma različnimi občinstvi," je še dejal Kris. "Smo pa se pogovarjali, da če ne bi bilo teh nastopov in predevrovizijskih zabav, bi bili veliko bolj nervozni," dodaja Nace Jordan.

Evrovizija in sodelovanje z dvakratnim grammyjevcem odlična odskočna deska tudi za mednarodni uspeh

Pred kratkim je zasedba izdala tudi angleško različico skladbe Novi Val (New Wave) skupaj z angleškim pevcem, skladateljem in producentom Declanom Patrickom MacManusom, bolj znanim kot Elvis Costello.

Dvakratnemu dobitniku nagrade grammy in članu rokovske hiše slavnih je bila skladba Novi val tako všeč, da je na svoj način obdelal Cvjetićaninov angleški prevod besedila skladbe. "Lepa zgodba je to sodelovanje, moramo se še spoznati v živo," so dodali člani zasedbe.